INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AVANCRONICĂ

PREZENTARE Premier League ia startul astăzi » Marile necunoscute la debut, TOP transferuri și favoritele la titlu: supercomputerul le dă 82% șanse!

Manchester City a câștigat titlul în ultimii 4 ani // foto: Guliver/gettyimages
Manchester City a câștigat titlul în ultimii 4 ani // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 16 august 2024 00:07

Așteptarea a luat sfârșit. Noul sezon de Premier League începe astăzi, Manchester United - Fulham fiind meciul care va deschide balul. Întrerupe cineva hegemonia lui Manchester City și cum vor arăta echipele care au suferit schimbări importante? Analizăm mai jos.

  • Ipswich Town, Southampton și Leicester sunt nou-promovatele din acest sezon. Luton Town, Burnley și Sheffield United au picat în Championship la finele stagiunii precedente.
  • Meciurile din Premier League sunt transmise în România de posturile PrimaSport și DigiSport.

Pauza a luat sfârșit, cel mai puternic campionat al lumii stă să reînceapă. Runda inaugurală va fi deschisă de Manchester United - Fulham (astăzi, 22:00) și va avea epilogul luni seara, de la aceeași oră, meciul dintre Leicester și Tottenham.

Se anunță un sezon interesant, unul în care Liverpool va încerca să-și creeze o nouă identitate sub comanda lui Arne Slot, Arsenal va râvni la primul loc, pe care Manchester City a pus monopol în ultimele sezoane, iar Erik ten Hag își va juca ultima șansă la Manchester United.

Punctele de discuție nu se opresc aici: Chelsea are un nume nou la cârmă, pe italianul Enzo Maresca, iar cele 3 nou-promovate vor încerca să evite contraperformanța de sezonul trecut, când toate fețele noi au retrogradat după numai un sezon în elită.

Manchester City, mare favorită la start

Superechipa lui Pep Guardiola a cucerit 4 titluri la rând, premieră în istoria campionatului englez, și va căuta să prelungească seria în noul sezon.

City pare să aibă toate argumentele în favoarea ei, mai ales că a cedat un singur jucător important în această vară, pe argentinianul Julian Alvarez, vândut la Atletico Madrid. La capitolul „sosiri” remarcăm aducerea lui Savinho, extrema stânga braziliană care a impresionat sezonul trecut la Girona.

Având în vedere multitudinea de soluții din lot și priceperea lui Pep Guardiola, cine le poate sta în cale „cetățenilor”?

Premier League ia startul astăzi » Marile necunoscute la debut, TOP transferuri și favoritele la titlu: supercomputerul le dă 82% șanse!
Savinho, în dreapta, va îmbrăca tricoul lui Manchester City // foto: Guliver/gettyimages

Supercomputerul statisticienilor de la Opta nu vede pe nimeni cu șanse reale la detronarea lui City, acordându-le „cetățenilor” o șansă de 82,2% să se încununeze din nou campioni. Arsenal este la 12,2%, singura cealaltă echipă cu un procentaj peste 1% fiind Liverpool (5,1%).

Datele oferite de supercomputerul Opta se bazează pe cotele fiecărui meci în parte și Opta Power Rankings, un clasament virtual al echipelor, întocmit pe baza evoluțiilor și a rezultatelor recente și istorice ale formațiilor în cauză.

Arsenal: 2, 2, 1...?

Arsenal a încheiat ultimele două sezoane pe locul 2, cu un salt de puncte consemnat de la o stagiune la alta, de la 84 în sezonul 2022/2023 la 89 în stagiunea precedentă.

„The Only Way is Up” va fredona cu siguranță în vestiarul „tunarilor”, care vor da totul pentru a încheia sezonul cu medaliile de campioni la gât.

Întrebarea este dacă Arsenal s-a întărit suficient astfel încât să o depășească pe Manchester City? A fost adus fundașul Riccardo Calafiori, este posibil ca pe Emirates să ajungă și mijlocașul Mikel Merino.

Unele voci simt că este nevoie și de un vârf clasic, un atacant de careu cum Arsenal nu are în lot. Cel mai probabil, acolo vor apărea în continuare Kai Havertz sau Gabriel Jesus, mai ales că antrenorul Mikel Arteta a rămas impresionat de felul în care s-a prezentat brazilianul la reunirea lotului:

Primul sentiment pe care l-am avut după ce l-am văzut acum și vorbisem cu el la finalul sezonului trecut a fost că este diferit. Energia lui este diferită, felul în care arată este diferit, felul în care se mișcă este diferit. Chiar este motivat.

Are Mikel Arteta suficiente soluții ofensive pentru titlu și un parcurs lung în Europa? Timpul ne va oferi răspunsul la această întrebare.

Liverpool într-o nouă eră

La Liverpool a început o nouă eră, cu Jurgen Klopp înlocuit de olandezul Arne Slot, ex-Feyenoord. „Cormoranii” au arătat bine în presezon, câștigând 4 dintre cele 5 partide amicale, printre victime numărându-se Arsenal, Manchester United și Sevilla, dar rămâne de văzut cum se vor prezenta „The Reds” în partidele oficiale.

Pentru suporteri, lipsa activității din mercato reprezintă un motiv de îngrijorare. Liverpool nu a oficializat niciun transfer, deși a vânat un mijlocaș central, un număr 6 cu care să întărească mijlocul.

„Cormoranii” l-au ofertat pe Martin Zubimendi, dar spaniolul campion european a preferat să rămână la Real Sociedad.

Cu lotul moștenit de sezonul trecut și principii noi de implementat, are Liverpool argumente pentru a lupta la titlu? În contextul actual, și o clasare în TOP 4 ar trebui să fie mulțumitoare în acest sezon de tranziție.

Chelsea, Tottenham și Manchester United vor mai sus

Tottenham, Chelsea și Manchester United sunt 3 dintre formațiile care nu s-ar mulțumi cu clasări identice sezonului precedent. Toate vor ataca TOP 4 și, implicit, un loc la masa bogaților, în Liga Campionilor.

Cel mai mic pas de făcut îl are Tottenham, trupa lui Ange Postecoglou încheind stagiunea trecută pe locul 5, la numai două puncte sub Aston Villa. Spurs a investit serios pentru a-i aduce pe atacantul Dominic Solanke și mijlocașul Archie Gray, mutări prin care va spera să treacă la următorul nivel.

Precum ne-a obișnuit de la preluarea clubului de către grupul de investitori americani, Chelsea a fost extrem de activă în mercato, cele mai notabile nume ajunse pe Stamford Bridge fiind Pedro Neto (extremă, 60 de milioane de euro), Kiernan Dewsbury-Hall (mijlocaș central, 35 de milioane) și Tosin Adarabioyo (fundaș central, liber).

Semne de întrebare rămân asupra capacității lui Enzo Maresca de a conduce o echipă de un asemenea calibru. Mai ales, de a o conduce către unul dintre primele locuri.

Premier League ia startul astăzi » Marile necunoscute la debut, TOP transferuri și favoritele la titlu: supercomputerul le dă 82% șanse!
Enzo Maresca a fost ales de Chelsea după ce a promovat-o pe Leicester City // foto: Guliver/gettyimages

Și Manchester United a punctat serios la capitolul transferurilor. Sub comanda lui Erik ten Hag au ajuns stoperii Matthijs de Ligt și Leny Yoro, cu cel din urmă scos din joc între timp de o accidentare serioasă.

Au mai devenit „diavoli roșii” atacantul Joshua Zirkzee și fundașul dreapta Noussair Mazraoui, mutări prin care echipa de pe „Old Trafford” speră să rezolve dintre problemele defensive de sezonul trecut.

Pentru Ten Hag, ecuația e simplă: are nevoie de o îmbunătățire considerabilă a rezultatelor, dacă vrea să-și păstreze postul.

TOP 5 transferuri înainte de sezonul 2024/2025

Jucător

De la... la

Sumă transfer (mil. euro)

1. Dominic Solanke (atacant)

Bournemouth -> Tottenham

64,3

2. Leny Yoro (fundaș central)

Lille -> Man. United

62

3. Pedro Neto (extremă)

Wolves -> Chelsea

60

4. Amadou Onana (mijlocaș defensiv)

Everton -> Aston Villa

59,35

5. Max Kilman (fundaș central)

Wolves -> West Ham

47,5

Favoritele la titlu în Premier League 2024/2025

MANCHESTER CITY (4-1-4-1): Ederson - Walker, Dias, Akanji, Gvardiol - Rodri - B. Silva, Foden, De Bruyne, Doku - Haaland
Antrenor: Pep Guardiola (confirmat)

ARSENAL (4-3-3): Raya - White, Saliba, Gabriel, Calafiori - Odegaard, Partey, Rice - Saka, Havertz, Martinelli
Antrenor: Mikel Arteta (confirmat)

LIVERPOOL (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson - Szoboszlai, Gravenberch (Endo), Mac Allister - Salah, Jota, Diaz
Antrenor: Arne Slot (nou)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (3)
BindenDanDat
BindenDanDat  •  16 August 2024, 17:01
Postat de camcam pe 16 August 2024, 00:05

liverpool se va bate cu chelsea pt locui 3-4

Ha ha, vezi ca ții clasamentul cu susul in jos

camcam
camcam  •  16 August 2024, 00:05
Postat de BindenDanDat pe 15 August 2024, 23:27

Liverpool nu intra nici in Top 6

liverpool se va bate cu chelsea pt locui 3-4

BindenDanDat
BindenDanDat  •  15 August 2024, 23:27

Liverpool nu intra nici in Top 6

Vezi toate comentariile (3)
Comentează