INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FOTBAL FEMININ

Columbia va găzdui prima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal pentru femeile cu amputații » Naționala Angliei a fost ajutată de John Terry

Naționala Poloniei/Foto: EAFF
Naționala Poloniei/Foto: EAFF

Articol de - Publicat sambata, 02 noiembrie 2024 16:16 / Actualizat sambata, 02 noiembrie 2024 16:52

În perioada 4-10 noiembrie, Columbia va fi gazda primei ediții a Campionatului Mondial de Fotbal Feminin pentru persoane cu diverse amputații. Printre participante se numără și Anglia, care, susținută de John Terry, fostul căpitan al naționalei, își propune să câștige trofeul.

La o primă vedere, pare un paradox să punem în aceeași propoziție termeni precum „football” și „persoane amputate”. Însă, în ultimele patru decenii, s-au organizat numeroase turnee dedicate fotbaliștilor care au cel puțin un picior amputat.

După ce a intrat pe teren în timpul meciului, Adrian Mititelu a avut un derapaj grosolan la adresa arbitrilor: „Suntem furați de niște nenorociți pe care îi plătim înainte, ca pe c***e”
FCU Craiova
După ce a intrat pe teren în timpul meciului, Adrian Mititelu a avut un derapaj grosolan la adresa arbitrilor: „Suntem furați de niște nenorociți pe care îi plătim înainte, ca pe c***e”

Componența celor trei grupe ale Campionatului Mondial din Barranquilla, Columbia

Până în prezent, s-au jucat 17 ediții de campionat mondial dedicat naționalelor masculine, iar Brazilia și Uzbekistan au cele mai multe titluri – câte 3 fiecare. La 40 de ani după primul campionat mondial masculin, Columbia va fi gazda primei ediții a Campionatului Mondial Feminin pentru persoane cu amputații.

La turneu vor participa 12 națiuni care sunt împărțite în 3 grupe:

Grupa A: Columbia, Brazilia, Polonia, Camerun

Grupa B: Peru, Haiti, Anglia, Kenya

Grupa C: Ecuador, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Nigeria

Haiti a avut prima națională din lume, Polonia a fost prima echipă feminină din Europa

Una din primele țări care au organizat naționale de fotbal feminin pentru persoanele cu picioare amputate a fost Haiti. Statul din Caraibe a fost lovit în 2010 de un puternic cutremur care a produs peste 150.000 de morți.

Pe lângă cei care și-au pierdut viața, au mai fost o mulțime de oameni care și-au pierdut membre, în urma cutremurului din 12 ianuarie 2010. Opt ani mai târziu, Marie-Sofonie Louis a organizat naționala de fotbal dedicată femeilor care și-au pierdut membre ale corpului.

„Fiind o persoană care luptă pentru egalitate, m-am gândit că sunt persoane amputate din cauza cutremurului și atunci de ce să nu formez o echipă feminină? Am lansat un apel prin care am zis «Oriunde ați fi, în spital sau în întâlniri cu alte persoane amputate, transmiteți mai departe mesajul că formăm o echipă feminină»”, a declarat Louis pentru Radio-Canada.

În Europa, prima țară care a avut o echipă feminină de fotbal alcătuită din persoane cu membre amputate a fost Polonia. Această inițiativă a fost premiată, în 2023, de UEFA.

„La început nu exista nicio oportunitate pentru ca persoanele amputate să joace fotbal. Unei femei care are un singur picior i se pare imposibil. Trebuie să le facem să înțeleagă că este posibil să joace fotbal ca persoane amputate”, a declarat Mateusz Widlak, președintele Federației Poloneze de Fotbal pentru Persoane Amputate.

„Simt că totul a început cu mine, apoi fetele mi s-au alăturat și acum suntem o familie”, a adăugat Monika Kukka, membră fondatoare.

Columbia va găzdui prima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal pentru femeile cu amputații » Naționala Angliei a fost ajutată de John Terry
Echipa națională a Angliei/Foto: The England Amputee Football Association

Annabel Kiki, vedeta Angliei: „Fericirea este un talent pe care îl dezvoltăm”

La această inițiativă a participat și Annabel Kiki, o fotbalistă engleză care a descoperit, la 14 ani, că are cancer osos. Prin urmare, sportiva a fost nevoită să treacă printr-o operație de amputare a piciorului stâng.

Kiki nu a renunțat la fotbal și, inspirată de experiența trăită în Polonia, a devenit un pilon de bază în formarea naționalei feminine a Angliei. Ea s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție pentru a promova echipa națională și pentru a se asigura că aceasta strânge cele 50.000 de lire sterline necesare pentru participarea la Mondialul din Columbia.

„Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat. Sunt ceea ce aleg să devin. Viața nu oferă un drum ușor niciunuia dintre noi. Pe măsură ce trăim, trebuie să ne amintim că fericirea este un talent pe care îl dezvoltăm, nu un obiect pe care îl căutăm. E abilitatea de a reveni după provocările vieții. Unii oameni sunt zdrobiți de ghinion. Alții cresc datorită lui”, este mesajul care apare pe prima pagină a site-ului lui Kiki.

În ultimele luni, Annabel și colegele ei au răspuns pozitiv la toate invitațiile de a oferi interviuri, încercând să popularizeze sportul și să facă rost de fonduri. Eforturile lor au părut să nu dea roade până la un moment dat, când Kiki a primit un mesaj de la un fost căpitan al naționalei de fotbal masculin.

Naționala Angliei a strâns peste 50.000 de lire sterline datorită lui John Terry

„Salut, Annabel, e uimitor ceea ce faceți. Mi-ar face mare plăcere să contribui la creșterea popularității voastre și să vă susțin pe tine și echipa”, i-a scris John Terry, fostul jucător al lui FC Chelsea.

Terry a chemat naționala feminină a Angliei la un antrenament și le-a dus pe jucătoare la meciul lui Chelsea cu Real Madrid, din Liga Campioanelor. De asemenea, fundația lui a donat bani și, în 24 de ore, s-a strâns suma necesară pentru a asigura deplasarea naționalei în Columbia.

O altă echipă puternică este cea a Statelor Unite ale Americii, care a strâns peste 100.000 de dolari.

„Pe măsură ce jucătoarele se pregătesc pentru acest Campionat Mondial istoric, întreaga echipă este conștientă de impactul mai mare pe care îl vom avea dincolo de competiție. Acest turneu nu este doar despre a câștiga, ci despre a oferi oportunități pentru femei în sport, mai ales în cele pentru persoane cu dizabilități”, notează Asociația Americană de Fotbal pentru Persoane Amputate.

Programul primei zile și regulamentul turneului din Columbia

Turneul din Barranquilla, Columbia, va începe în 4 noiembrie, cu următoarele 5 meciuri:

  • Brazilia vs. Camerun

  • Peru vs. Anglia

  • Ecuador vs. Ucraina

  • SUA vs. Nigeria

  • Columbia vs. Polonia

Fiecare echipă este formată din 7 jucătoare, iar o repriză durează 25 de minute.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează