Articol de Daniel Scorpie - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 29 ianuarie 2013 20:29
Studiul ”Gazzettei dello Sport” făcut pe 41 de campionate din primele două ligi a dezvăluit că deţinem recordul negativ al Europei cu 23% dintre cele 120 de cluburi devorate de recesiune.
Criza financiară a lovit nemilos şi fotbalul european. În ultimii 5 ani şi jumătate de recesiune, aproape zece la sută din cluburile din primele două ligi au fost răpuse de faliment. Unele dintre ele n-au mai reuşit să ajungă, după reorganizare, mai sus de a treia divizie.
Iar dintre cele 120 dispărute, România domină clar topul continental, cu 28! E concluzia anchetei Gazzettei dello Sport, ce a luat în calcul 41 de ţări dintre cele 53 afiliate la UEFA şi a dezvăluit că în timp ce marile branduri atrag venituri tot mai mari, echipele sărace mor pe capete.
"Cel mai tare caz: made in Romania"
Alături de nume istorice precum Rangers şi Boavista, rătăcite acum în liga a patra scoţiană, respectiv a treia portugheză, italienii citează Urziceniul: "Cel mai impresionant caz e made in Romania. Unirea a sucombat în 2011, la doi ani după ce a luat titlul şi 12 luni după ce s-a aflat la un pas s-o elimine pe Zenit din preliminariile Ligii. Acolo, mai mult decît oriunde, fotbalul a fost folosit de conducători pentru a obţine beneficii politice sau economice, probabil fără a se mai preocupa şi de gestiunea cluburilor".
Au donat sînge pentru a-şi salva clubul
Cifra ar fi fost mai mare dacă n-ar fi intervenit guvernele şi suporterii, împiedicînd alte falimente. Prin eşalonarea datoriilor au reuşit să supravieţuiască destule echipe în Spania. Statul sîrb a salvat Steaua Roşie, fanii polonezi au făcut colectă la Widzew Lodz, bulgarii donînd sînge pentru Pirin Blagoevgrad.
41 ţări au intrat în ancheta italienilor. Doar 10 dintre acestea n-au pierdut nici un club: Anglia, Franţa, Germania, Polonia, Estonia, Serbia, Turcia, Albania, Estonia şi Islanda
5 milioane de oameni şi-au pierdut serviciul în ţările din Uniunea Europeană de la declanşarea crizei economice în vara lui 2007
10 la sută e creşterea veniturilor celor mai bogate 20 de cluburi din Europa, conform Deloitte Football Money League 2013
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”