INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Revoltă fără precedent anti-FIFA! Sindicatele fotbaliștilor, reclamație la Comisia Europeană! Capetele de acuzare împotriva forului condus de Gianni Infantino!

Gianni Infantino a fost reales în funcția de președinte al FIFA. 
Foto: Imago
Gianni Infantino a fost reales în funcția de președinte al FIFA. Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 23 iulie 2024 14:28 / Actualizat marti, 23 iulie 2024 16:32

Asociația ce reprezintă interesele a peste 1.000 de cluburi din 37 de ligi profesioniste și 31 de țări din Europa și Sindicatul mondial al jucătorilor, secțiunea pentru Europa, atacă forul suprem pentru abuzul de poziție dominantă și calendarul internațional saturat!

  • Marile supărări: „FIFA a refuzat constant să includă ligile naționale și asociațiile fotbaliștilor în procesul decizional”
  • „Actualul calendar a devenit absolut nesustenabil pentru ligile naționale și un risc pentru sănătatea jucătorilor!”, spun acuzatorii.

Amenințarea oficială trimisă înaintea Congresului și Consiliului FIFA din luna mai n-a fost luată în seamă, așa că astăzi a început oficial revolta împotriva forului suprem fotbalistic!

Cum FIFA a refuzat constant să includă ligile naționale și asociațiile jucătorilor în procesul său decizional, European Leagues, organismul care apără interesele a peste 1.000 de cluburi din 37 de ligi profesioniste în Europa, și Sindicatul FIFPro (Federația Internațională a Asociațiilor Fotbaliștilor Profesioniști) secțiunea continentală au decis să pornească războiul.

Au depus dimineață reclamație la Comisia Europeană, o inițiativă istorică și fără precedent!, acuzând organizația cu sediul la Zurich de violarea disciplinei concurențiale.

FIFA le-a refuzat constant orice dialog!

„De mulți ani, ligile și asociațiile jucătorilor au cerut în mod repetat FIFA să dezvolte un proces clar, transparent și echitabil privind calendarul internațional al meciurilor. Din păcate, FIFA a refuzat constant să includă ligile naționale și asociațiile jucătorilor în procesul său decizional.

Calendarul internațional a depășit acum punctul de saturație și chiar a devenit nesustenabil pentru campionatele naționale și, de asemenea, un risc major pentru sănătatea fotbaliștilor", se arată în nota publicată de cele două organizații mai sus menționate.

Revoltă fără precedent anti-FIFA! Sindicatele fotbaliștilor, reclamație la Comisia Europeană! Capetele de acuzare împotriva forului condus de Gianni Infantino!
FIFPro e organizația reprezentativă la nivel mondial pentru 65 000 de fotbaliști profesioniști. Are sediul global în Hoofddorp, Țările de Jos, fiind formată din 66 de asociații naționale ale jucătorilor / Foto: Imago

„Au favorizat doar interesele comerciale ale FIFA"

European Leagues și FIFPro Europe au mai explicat și că „deciziile FIFA din ultimii ani au favorizat în mod sistematic competițiile FIFA și interesele sale comerciale, au neglijat responsabilitățile FIFA ca organism de conducere și au afectat interesele economice ale ligilor naționale, dar și bunăstarea fotbaliștilor.

Ligile și jucătorii nu pot accepta ca regulile să fie decise unilateral, iar acțiunea în justiție a rămas singurul pas responsabil pentru a proteja fotbalul, ecosistemul său și forța sa de muncă de hotărârile unilaterale ale FIFA".

80 de meciuriar putea ajunge să bifeze jucătorii lui Real Madrid în sezonul viitor în toate competițiile la club și la echipa națională, conform estimărilor presei spaniole

„FIFA joacă rol dublu și este mult sub cerințe!"

Intrată în posesia actului oficial trimis la Zurich și la Bruxelles, „Corriere dello Sport" a publicat și motivarea detaliată a reclamației: „Comportamentul FIFA încalcă legislația UE în domeniul concurenței și constituie un abuz de poziție dominantă: FIFA joacă rol dublu, atât ca autoritate de reglementare a fotbalului mondial, cât și ca organizator de competiții.

Aceasta conduce la un conflict de interese care, în conformitate cu jurisprudența recentă a instanțelor Uniunii Europene, impune FIFA să își exercite funcțiile de reglementare într-un mod transparent, obiectiv, nediscriminatoriu și proporțional. Comportamentul forului suprem în ceea ce privește calendarul internațional este însă cu mult sub aceste cerințe!".

Alte acțiuni paralele în justiție sunt anunțate în curând

Plângerea respectivă se va desfășura în paralel cu alte acțiuni în justiție inițiate de ligile și sindicatele individuale la nivel național. „Asociațiile fotbaliștilor din Anglia, Franța și Italia au depus deja o reclamație în luna iunie la Tribunalul Comercial din Bruxelles.

Liga Europeană și FIFPro Europe au informat deja Comisia Europeană cu privire la decizia lor și așteaptă acum cu nerăbdare să colaboreze îndeaproape cu Comisia, instituțiile publice și părțile interesate din domeniul fotbalului în timpul fazei de investigație", anunță italienii.

FIFA ripostează, acuzând unele ligi de ipocrizie și egoism!

FIFA a reacționat la reclamația depusă la Comisia Europeană și a publicat un comunicat oficial, în care încearcă să demonteze acuzațiile.

„Calendarul actual a fost aprobat în unanimitate de Consiliul FIFA, compus din reprezentanți de pe toate continentele, inclusiv Europa, în urma unei consultări cuprinzătoare și incluzive, care a inclus FIFPro și organismele ligilor.

Calendarul FIFA este singurul instrument care garantează că fotbalul internațional poate continua să supraviețuiască, să coexiste și să prospere alături de fotbalul de club intern și continental.

Unele ligi din Europa - ele însele organizatoare de competiții și autorități de reglementare - acționează în interes propriu comercial, cu ipocrizie și fără a ține cont de toți ceilalți din lume. Se pare că aceste ligi preferă un calendar plin de meciuri amicale și turnee de vară, care implică adesea călătorii lungi la nivel mondial.

În schimb, FIFA trebuie să protejeze interesele generale ale fotbalului mondial, inclusiv protecția jucătorilor, oriunde și la toate nivelurile de joc”. susține forul mondial.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (8)
mafa
mafa  •  23 Iulie 2024, 19:27

Hai sa fim serioși, mulți s-ar duce sa joace din trei in trei zile cu o luna de concediu pe an !!...binențeles pe milioanele de lire,săptămânal, pe care le platesc cluburile in Anglia

mafa
mafa  •  23 Iulie 2024, 19:27

Hai sa fim serioși, mulți s-ar duce sa joace din trei in trei zile cu o luna de concediu pe an !!...binențeles pe milioanele de lire,săptămânal, pe care le platesc cluburile in Anglia

demolarii
demolarii  •  23 Iulie 2024, 18:08

1.competitiile Fifa,Uefa ori alte structuri continentale unde participa nationale se desfasoara cu jucatori profesionisti. Adica aflate sub contract cu un club. Cum protejeaza aceste federatii angajatorul ? Cu amenzi impotriva suporterilor? Prunea spunea ca FRF primeste 12 milioane euro pentru participarea la CE 2024. Nu a spus cat din suma sunt compensatiile pentru cluburile de unde provin jucatorii, si cat taxe platite? In concluzie vrem capitalism cu reguli de comunism, ori viceversa. 2. Daca o legislatie a prevazut un drept , pentru muncitori de pilda. Nu se face diferenta dupa salar. Ca esti Messi si primesti 50 milioane de euro salar anual sau Ion de la scularie cu 1800 euro / an nu conteaza. Aceleasi reguli....e definitia democratiei.. 3. FIFA este o federatie. Membrii au drepturi egale. Inclusiv de a se retrage. Ca si Marea Britanie din UE. Pierde fiecare. UE a pierdut una din primele 3 contributii financiare. Si un actor important ecomic. ( cum e sa negociezi un tratat cu China si sa poti reprezenta si piata economica a GB dar sa fi ungur? Sau sa fi G Becali?). GB a pierdut niste facilitati. Probabil 80% din piata europeana. Sau 25% din cea mondiala. Dar a ramas restul....75% din lume.....ca si concluzie...FIFA e doar o Federatie si ca atare trebuie sa respecte toti membri, implicit toate regulile pe care membrii nationali trebuie sa le respecte( cum ar fi si Frf)....

Vezi toate comentariile (8)
Comentează