INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Veste tristă din Italia » A murit Salvatore „Toto” Schillaci, golgheterul nopților magice din Italia '90, simbolul unei generații

Salvatore „Toto” Schillaci, fostul atacant al naționalei Italiei care prin golurile lui a calificat Squadra Azzurra în semifinalele Mondialului din 1990 +28   FOTO
Salvatore „Toto” Schillaci, fostul atacant al naționalei Italiei care prin golurile lui a calificat Squadra Azzurra în semifinalele Mondialului din 1990

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2024 12:23 / Actualizat miercuri, 18 septembrie 2024 13:02

Salvatore „Toto” Schillaci, fostul atacant al naționalei Italiei care prin golurile lui a calificat Squadra Azzurra în semifinalele Mondialului din 1990, a murit la 59 de ani, după o luptă de durată împotriva unei boli necruțătoare.

Italia este în doliu. Toto Schillaci a murit din cauza unei afecțiuni la colon. El fusese internat în ultima săptămână la Spitalul Civic din Palermo în stare foarte gravă, cu o pneumonie. Se lupta cu neoplazie de câțiva ani, iar medicii n-au mai putut face nimic în privința lui.

GALERIE FOTO. S-a stins „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Coppa del Mondo '90

Salvatore „Toto” Schillaci s-a stins din viață la 59 de ani. Foto: Captură @YouTube
Salvatore „Toto” Schillaci s-a stins din viață la 59 de ani. Foto: Getty Images
Salvatore „Toto” Schillaci s-a stins din viață la 59 de ani. Foto: Getty Images
+23 FOTO

Toto Schillaci era o legendă a fotbalului italian. Extrem de apreciat, acesta a fost amintit de-a lungul timpului pentru „nopțile sale magice” și pentru golurile de la Campionatul Mondial din 1990. Italia a terminat pe 3 atunci, iar Schillaci a fost golgheterul competiției, cu 6 reușite.

Atacantul lui Juventus nu avea atunci decât 25 de ani, devenind câștigătorul „Ghetei de Aur" și al „Balonului de Aur" ale turneului. A deschis scorul în cinci meciuri la rând și a marcat decisiv cu Austria și apoi cu Irlanda (1-0). Șase goluri în șase partide, inclusiv în semifinala împotriva Argentinei, 3-4 la penalty-uri!

VIDEO. Imagini emoționante: remember Salvatore Schillaci. În lacrimi în timp ce își privea golurile din '90

Tot în 1990 s-a clasat pe 2 în clasamentul pentru Balonul de Aur, doar Lothar Matthaus fiind considerat mai bun la acel moment. Messina, Juventus și Inter și Jubilo Iwata sunt formațiile pentru care a evoluat Toto Schillaci de-a lungul carierei.

Cu Messina a promovat în Serie B în sezonul 1985-1986, după ce a marcat 11 goluri. Evoluțiile sale i-au atras atenția lui Juventus, care a decis să plătească în schimbul lui 6 miliarde de lire italiene (aproximativ 3 milioane de euro în prezent), o sumă uriașă pentru acele vremuri.

A marcat 15 goluri în 30 de meciuri pentru „Bătrâna Doamnă” în primul sezon. La Iwata, în Japonia, a devenit primul fotbalist italian care a jucat în campionatul japonez. A punctat de 56 de ori în 78 de meciuri.

La nivel de club, Schillaci a cucerit de două ori Cupa UEFA, cu Juventus în 1990 și cu Inter în 1994. La Juventus Schillaci a jucat 90 de meciuri și a marcat 30 de goluri, iar la Inter a jucat 30 de meciuri și a înscris de 11 ori.

Echipa-tip a Italiei la Campionatul Mondial din 1990: Zenga - Bergomi, Baresi, Ferri - Donadoni, De Napoli, Giannini, De Agostini, Maldini -Vialli, Schillaci

Am reușit să ies din mizerie, pentru c-am avut curajul, poate și inconștiența, de a miza totul pe fotbal. Am plecat de la vulcanizare și dacă nu reușeam m-aș fi întors să vând la un magazin.

De când eram un mucos, unicul lucru care conta era să înscriu. O dorință desfrânată ce nu se termina niciodată. Nu mă puteam schimba, pentru că mi-aș fi pierdut toată forța de fotbalist.

Ca să ajungi fotbalist trebuie să ai norocul să te descopere cineva. Am cunoscut mulți puști ce s-au pierdut. Încercam să joc mereu pentru echipă, până când mă apropiam de careu. Atunci, nu eram decât eu și portarul. Un atacant trebuie să se bazeze pe instinct, altfel când dai gol?

- Salvatore Schillaci, fost atacant italian

154 de goluri în 417 partidea marcat Toto în cariera la cluburi: Messina (1982-1989), cu care a ieșit golgeter în Serie B, Juventus (1989-1992), Inter (1992-1994) și Jubilo Iwata (1994-1997)

4 trofeea cucerit Schillaci: două Cupe UEFA (Juventus 1989-'90 și Inter 1993-'94), Cupa Italiei (1989-'90) și titlul în J League (Jubilo Iwata, 1997). A fost pe locul 2 la „Balonul de Aur" 1990

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (7)
maistorkokir
maistorkokir  •  18 Septembrie 2024, 22:27

A prins Schillaci un varf de forma chiar in timpul acelui mondial. El nici macar nu era un obisnuit al nationalei Italiei, erau alti atacanti mai bine cotati. Dar accidentarile sau lipsa de forma a celorlalti l-au scos in prim plan pe Salvatore de la Patria. A fost norocos ca a prins lotul pt acel mondial. Mai mult, a avut mare noroc ca in primul meci, Carnevale titularul, a fost praf. In rest, Schillaci era un atacant de careu, de fapt chiar un atacant de careul mic. In anii care au urmat nu a confirmat nimic, iar dupa ce s-a lasat s-a remarcat cu folosirea acelei peruci evidente.

dobrin
dobrin  •  18 Septembrie 2024, 18:44
Postat de Barna pe 18 Septembrie 2024, 14:11

Salvatore de la patria! 1990, probabil cel mai frumos CM din istorie! Din plin a contribuit și Gianna Nannini cu al sau Un'Estate italiana!

Daaa... si cei 3 tenori (Pavarotti, Domingo, Carreras) la inchidere... nu tot felul de vuvuzele ca acum.

Distill
Distill  •  18 Septembrie 2024, 16:19

incredibil, probabil ca e efectul dopingului salbatic din italia din anii 90'

Vezi toate comentariile (7)
Comentează