INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SERIE A REÎNCEPE AZI

PREZENTARE La vânătoare de scudetto! Care sunt echipele care au cheltuit cel mai mult pentru achiziții și cine se anunță principala contracandidată a campioanei Inter

Inter-ul lui Simone Inzaghi a remizat cu Chelsea (1-1), în cel mai tare amical nerazzurro al verii / Foto: Imago
Inter-ul lui Simone Inzaghi a remizat cu Chelsea (1-1), în cel mai tare amical nerazzurro al verii / Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 17 august 2024 00:18 / Actualizat sambata, 17 august 2024 14:40

Inter, deținătoarea titlului, nu a investit decât în transferul unor rezerve, dar e văzută de bookmakeri ca mare favorită să își păstreze locul privilegiat ♦ Juventus s-a întărit cu patru noi titulari, cumpărați cu 89,4 milioane €!, în dorința de a redeveni competitivă, în timp ce Roma, cu o sumă asemănătoare cheltuită în vară, conduce plutonul urmăritoarelor și le are companie pe Milan, Napoli și Atalanta ♦ Parma lui Dennis Man și Valentin Mihăilă va încerca să se mențină în elita Italiei ♦ Cele mai importante meciuri ale fiecărei etape vor putea fi urmările în direct la Digiport și la Prima Sport.

Sâmbătă se repune în mișcare caravana Seriei A, penultimul campionat de top al Europei ce debutează în acest august fierbinte și promite o bătălie acerbă pentru lo scudetto.

Pentru că nu mai există, ca în trecut, perioadele de hegemonie, de genul celor ale lui Inter Juventus și Inter din acest secol, dovadă în ultimele trei sezoane câștigătoarea titlului a fost mereu alta. Acum, Inter este cea care va încerca să păstreze poziția dominantă în Il Calcio, dar concurența s-a întărit, fapt reflectat de transferurile rivalelor.

Dacă nerazzurrii din Milano n-au cheltuit mulți bani (63 de milioane) decât pentru a aduce rezerve și dubluri pe post, Juventus și AS Roma au investit serios și promit să pună probleme squadrei lui Simone Inzaghi. Ambele au cumpărat jucători care au costat circa 90 de milioane de euro, fiecare asigurându-și serviciile a patru noi titulari!

Juventus, de la Max Allegri la Thiago Motta

Bianconerii, cu un alt antrenor, Thiago Motta, ce a reușit saltull carierei de la Bologna, au remaniat toate compartimentele, mai puțin în ofensvă, unde, în locul „renegatului" Chiesa, a fost promovat Yildiz. În plus, „Bătrâna Doamnă" a avut gijă și de balanța financiară, echilibrând-o cu vânzări de 91 de milioane și scăpând de balastul din lot.

La vânătoare de scudetto! Care sunt echipele care au cheltuit cel mai mult pentru achiziții și cine se anunță principala contracandidată a campioanei Inter
Douglas Luiz este cea mai costitisitoare achiziție din acest mercato în Serie A / Foto: Imago

Dar acum multe depind de omogenizarea echipei și de integrarea noilor veniți, precum și de cum va putea să își aplice tânărul tehnician italo-brazilian concepția de joc.

110milioane de euro valorează Lautaro Martinez, atacantul argentinian fiind cel mai bine cotat fotbalist din Serie A. Căpitanul lui Inter are al treilea cel mai mare salariu din Italia (9 milioane de euro net anual), sub Osimhen (12) și Vlahovic (10)

AS Roma l-a adus pe golgheterul din LaLiga

Și giallorossii, care au mizat pe stabilitate și pe fostul Il Capitan Futuro, Daniele De Rossi, au băgat adânc mâna în buzunar, iar patronul american a plătit bani mulți, cu Artem Dovbyk, golgheterul din LaLiga (ex-Girona), în prim-plan, pentru a face upgrade-ul către (cel puțin) un loc de Liga Campionior, ucraineanul fiind suflat de AS Roma celor de la Atletico.

Deși potențialul actualului prim „11", în care se așteaptă multe de la tinerii Matias Soule și Enzo Le Fee, le-ar oferi tifosilor speranțe la și mai sus.

La vânătoare de scudetto! Care sunt echipele care au cheltuit cel mai mult pentru achiziții și cine se anunță principala contracandidată a campioanei Inter
AS Roma și-a luat supergolgheter de la Girona, pe ucraineanul Artem Dovbyk, ex-adversarul României din grupa de la Euro 2024 / Foto: Imago

Morata și Pavlovic pentru un Milan mai solid

La mare bătaie pentru al patrulea loc pe grila de start al Grand Pirix-ului Italiei se află campioanele din cele două stagiuni ce au precedat triumful lui Inter: AC Milan și Napoli.

Amândouă și-au modificat banca tehnică, Stefano Pioli și Francesco Calzone (cel de-al treilea angajat de Aurelio De Laurentiis în campionatul trecut!) predând ștafeta lui Paulo Fonseca și Antonio Conte, astfel reveniți în Serie A.

4,82miliarde de euro (cu 7% mai mare decât în urmă cu un an) este cota totală a celor 623 de jucători din Serie A (26 de ani e media de vârstă). Cea mai valoroasă echipă e campioana Inter, cu 681 de milioane; cea mai slabă, Empoli, cu 59 de milioane

La rossoneri, Strahinja Pavlovic, Emerson Royal și Alvaro Morata ar trebui să devină iute puncte fixe în formula de start a noului manager portughez și să confere un plus de calitate, și-n defensivă, și-n atac.

Mai ales că proaspătul campion european spaniol are experiență în fotbalul peninsular, după cele 130 de meciuri și 35 de goluri bifate în cele patru sezoane petrecute la Juventus.

La vânătoare de scudetto! Care sunt echipele care au cheltuit cel mai mult pentru achiziții și cine se anunță principala contracandidată a campioanei Inter
Alvaro Morata a jucat o primă repriză la AC Milan, în Trofeul Silvio Berlusconi (3-1 cu Monza), fără să înscrie / Foto: Imago

Fără vânzarea lui Osimhen, nu vine Lukaku!

În schimb, cuceritoarea lo scudetto din ediția 2022-2023 nu se poate lăuda, practic, decât cu Antonio Conte, cel ma bun transfer al trupei din orașul de lângă Vezuviu.

Fostul campion al Seriei A cu Juventus și Inter tot așteaptă „loviturile" promise de patronul clubului azzurro, pentru că Alessandro Buongiorno și Rafa Marin nu pot aduce decât un plus defensiv.

La mijloc, Napoli a suferit o grea pierdere (Zielinski a plecat liber la Inter) și l-a luat pentru zero euro pe Spinazzolla, în timp ce în avanposturi tergiversarea vânzării golgheterului Victor Osimhen (pe care AdL nu l-a vândut când putea scoate prețul maxim, de 100+ milioane) blochează mutarea lui Romelu Lukaku de la Chelsea din nou sub comanda lui Conte. E greu să stai în față doar la mâna gruzinului Kvaratskhelia!

La vânătoare de scudetto! Care sunt echipele care au cheltuit cel mai mult pentru achiziții și cine se anunță principala contracandidată a campioanei Inter
Antonio Conte va câștiga 6,5 milioane de euro net anual la Napoli, egalându-l în fruntea topului Seriei A pe antrenorul Simone Inzaghi, care recent și-a prelungit acordul cu Inter / Foto: Imago

543de milioane de euro (76% din suma din vara trecută) au investit cluburile din Serie A în achizițiile din acest intersezon; au vândut de 691 de milioane (cu -216 milioane față de 2023-204)

Bologna nu va face față în grupa Champions

Poate că am subestimat-o în privința șanselor pentru titlu pe admirabila Atalanta. Deținătoarea Europa League și recent învinsa lui Real Madrid din Supercupa Europei ar avea capacitatea, sub comanda celui mai longeviv antrenor din Peninsulă, Gianpiero Gasperini, să se bată parte-n parte cu granzii Serie A și chiar să se mențină în zona Ligii, numai că iminenta plecare la Juventus a lui Teun Koopmeiners (se vorbește de suma de 52 de milioane plus 7 milioane bonusuri!) va fi un pas în spate al nerazzurrilor.

Și Lazio a slăbit mult valoric în această vară!

Surprinzătoare și neașteptate au fost deciziile proprietarului american al Bolognei, Joey Saputo, ca în condițiile în care squadra rossoblu se pregătea de nemaipomenita prezență în grupa XL a Ligii, să-și vândă două nume grele, pe Riccardo Calafiori și pe Joshua Zirkzee! Asta pe lângă teribila lovitură încasată din plecarea lui Thiago Motta la Juventus!

Jumătate din bani s-a plătit deja pe jucători (nu fostbaliști) cu nume mult sub pretențiile unei reprezentării onorabile a Italiei în Champions! Doar că afacerile nu se discută, și nici strategia proprietarului. Discuție valabilă și-n cazul lui Claudio Lotito la Lazio (vezi Immobile și Luis Alberto).

TOP 5 ACHIZIȚII SERIE A

Nume

Fost club

Club actual

Sumă

1. Douglas Luiz

Aston Villa

Juventus

51,5

2. Alessandro Buongiorno

Torino

Napoli

35

3. Artem Dovbyk

Girona

AS Roma

30,5

4. Davide Frattesi

Sassuolo

Inter

29

5. Matías Soulé

Juventus

AS Roma

25,6

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de)

TOP 5 VÂNZĂRI SERIE A

Nume

Fost club

Club actual

Sumă

1. Riccardo Calafiori

Bologna

Arsenal

55

2. Joshua Zirkzee

Bologna

Manchester United

42,5

3. Alessandro Buongiorno

Torino

Napoli

35

4. Matías Soulé

Juventus

AS Roma

25,6

5. Charles De Ketelaere

Milan

Atalanta

22

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de)

Doar trei români titulari în Serie A

Față de sezonul trecut contingentul de români s-a redus la șase. Portarul Miha Popa a plecat săptămâna trecută de la Torino, ce l-a cedat împrumut la CFR Cluj. N-au fost însă unicul ce a părăsit Serie A: Radu Drăgușin a fost vândut de Genoa la Tottenham, fostul coleg George Pușcaș tocmai ce-a semnat cu turcii de la Bodrumspor (nou promovată-n Super Lig) din postura de fotbalist liber, iar Andres Sfait a picat în B cu Salernitana.

63,9la sută dintre jucătorii care vor evolua în sezonul următor din campionatul peninsular de elită sunt străini (363). Cei mai mulți provin din Franța (37), românii fiind în scădere față de ediția trecută (7 față de 9)

Vor continua în elita Italiei Răzvan Marin, întors la Cagliari după împrumutul la Empoli (numai el e anunțat în formația-tip, alături de Man și Mihăilă dintre toți românii), foștii campioni cu Lecce U19, Rareș Burnete și Laurențiu Borbei. Încă se mai află în lotul lui Inter Ionuț Radu (revenit după împrumutul la Bournemouth), ce tratează mutarea la Sassuolo.

A compensat exodul „tricolor" din massima divisione „dubla" de la Parma, Dennis Man și Valentin Mihăilă revenind astfel după două stagiuni de exil în Serie B.

La vânătoare de scudetto! Care sunt echipele care au cheltuit cel mai mult pentru achiziții și cine se anunță principala contracandidată a campioanei Inter
Deși a ratat un penalty în meciul cu Palermo din Coppa Italia, Parma fiind eliminată (0-1), Dennis Man e văzut de italieni ca liderul „cruciaților” / Foto: Imago

Și în liga secundă a scăzut contingentul, de la șapte la patru: au mai rămas Marius Marin și Adrian Rus (Pisa), Ionuț Nedelcearu (Palermo) plus retrogradatul Andres Sfait (Salernitana).

ECHIPA-TIP A FAVORITELOR LA TITLU

INTER (3-5-2)

Sommer - Pavard, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Hakan Calhanoglu, Mkhytarian, Dimarco - L. Martinez, M. Thuram
Antrenor: Simone Inzaghi (confirmat)

JUVENTUS (4-1-4-1)

DI GREGORIO* - Danilo, Bremer, Gatti, CABAL - K. THURAM - Weah, Locatelli, DOUGLAS LUIZ, Yildiz - Vlahovic
* Cu verzale au fost trecute numele jucătorilor nou veniț în acest mercato.
Antrenor: THIAGO MOTTA (nou)

AC MILAN (4-2-3-1)

Maignan - Calabria, Tomori, PAVLOVIC, T. Hernandez - Bennacer, Reijnders - Pulisic, Loftus-Cheek, Rafael Leao - MORATA
Antrenor: PAULO FONSECA (nou)

AS ROMA (4-3-3)

Svilar - Celik, Mancini, Ndicka, Angelino - LE FEE, Paredes, Lo. Pellegrini - Dybala, DOVBYK, SOULE
Antrenor: Daniele De Rossi (confirmat)

NAPOLI (3-4-2-1)

Meret - Rrahmani, BUONGIORNO, RAFA MARIN - Di Lorenzo, Anguissa, Lobotka, SPINAZZOLA - Politano, Kvaratskhelia - Raspadori
Antrenor: ANTONIO CONTE (nou)

PRIMA ETAPĂ DIN SERIE A

###

Oră

Meci

Televizare

Astăzi

19:30

Genoa - Inter

DGS4, Prima Sport 4

19:30

Parma - Fiorentina

DGS2, Prima Sport 2

21:45

AC Milan - Torino

DGS4, Prima Sport 3

21:45

Empoli - Monza

Mâine

19:30

Bologna - Udinese

19:30

Verona - Napoli

DGS3, Prima Sport 3

21:45

Cagliari - AS Roma

DGS3, Prima Sport 3

21:45

Lazio - Venezia

Prima Sport 5

Luni

19:30

Lecce - Atalanta

DGS3, Prima Sport 2

21:45

Juventus - Como

DGS3, Prima Sport 4

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (2)
joscenzura
joscenzura  •  17 August 2024, 11:07

Ce sa traga Juve la titlu cu echipa asta? Abia au 3-4 rezerve. E tragic ce s-a intamplat acolo

godot
godot  •  17 August 2024, 09:53

Juventus joacă în 12 iar?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează