Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 25 mai 2023 16:00 / Actualizat joi, 25 mai 2023 16:10
Sebastien Haller, 28 de ani, a stat departe de fotbal șase luni, în care a suportat chimioterapia agresivă și două operații după ce a fost diagnosticat cu cancer testicular. A devenit golgheterul Borussiei Dortmund, formație gata să câștige al 9-lea titlu în Bundesliga.
După 11 ani, Borussia Dortmund poate cuceri din nou titlul în Bundesliga, al 9-lea, punând capăt incredibilei serii a lui Bayern, zece succese! Are două puncte în fața rivalei bavareze înaintea ultimei etape. Cu o victorie sâmbătă, contra lui Mainz, acasă, e campioana Germaniei.
Sebastien Haller, 9 goluri în 18 meciuri pentru Borussia Dortmund, 5 în ultimele 3 etape de Bundesliga
Esențial în finalul acestei campanii a fost Sebastien Haller, atacantul ivorian de origine franceză care a marcat nouă goluri, cinci în ultimele trei runde, două extrem de importante, la 3-0 cu Augsburg în weekend-ul trecut.
E unul dintre cei trei golgheteri ai galben-negrilor în campionat. Diferența e că el a jucat doar 18 meciuri, în timp ce Brandt are 31, iar Malen 25.
Haller a trecut prin cea mai dificilă perioadă a vieții. În iulie 2022, după ce a semnat pe patru sezoane cu Borussia, a fost diagnosticat cu cancer testicular. A stat șase luni în afara terenului, suportând un tratament agresiv de chimioterapie și două intervenții chirurgicale. A revenit în ianuarie și, de atunci, e tot mai bine. Dar încă trebuie să meargă la spital printre antrenamente.
Sebastian Haller, atacant Borussia Dortmund: „De trei ori pe săptămână la tratament”
„O dată, de două sau de trei ori pe săptămână, continui tratamentul", a dezvăluit Seba într-un interviu pentru Sport Bild. Și a mai evidențiat un detaliu important: „Medicii mi-au spus că sechelele chimioterapiei vor dispărea într-un an". Știe că „sunt departe de sută la sută ca formă fizică".
A învățat multe în lupta cu cancerul. „Sunt mult mai destins la antrenament, nu mai pun la suflet greșelile. Înainte, mă enervam și pentru o singură eroare. Nu mai pierd timpul cu gândurile negative, ci pun accentul pe cele pozitive".
Și încă un lucru: „Mi-e mult mai ușor să iau decizii. Dacă nu funcționează ceva, mă descurc zâmbind".