INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

VIDEO Idoli uitaţi: Ali, regele Iranului » Cum a devenit un iranian cel mai bun jucător din Orientul Mijlociu

Articol de - Publicat vineri, 07 februarie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 29 martie 2014 21:39

Dacă românii l-au avut pe Hagi, iranienii se mîndresc în schimb cu Ali Daei. Numele de legendă din Orientul Mijlociu se leagă de unul dintre cei mai buni fotbalişti din istoria fotbalului. Cariera lui pare una fabuloasă.

Adevărata carieră de fotbalist a lui Ali Daei a început destul de tîrziu, pe la vîrsta de 24 de ani, cînd a primit primele selecţii la naţionala ţării sale.

În tinereţe, prioritatea lui nu a fost fotbalul ci studiile universitare. A terminat fără probleme Universitatea de Tehnologie şi Ingineria Materialelor, iar abia apoi s-a concentrat mai mult pe cariera de fotbalist. Pînă la vîrsta de 24 de ani, Ali jucase numai pentru cluburi mici.

În 1993, se petrece un episod sugestiv pentru cariera sa. Într-un meci al naţionalei sale cu Bahrain, Ali Daei se loveşte rău după un contact aerian cu portarul adversarilor. Atacantul iese destul de afectat din acest duel şi este schimbat la pauză, însă nu mai revine pe banca de rezerve. Este găsit abia la finalul meciului leşinat în vestiar şi dus de urgenţă la spital. Încă cîteva minute de întîrziere şi povestea lui s-ar fi încheiat mult mai devreme.

În ciuda acestui episod, Ali Daei a continuat să impresioneze în special datorită jocului său aerian foarte bun şi a loviturii de cap care reuşise să îl surprindă chiar şi pe marele Franz Beckenbauer.

De la cluburile din ligile inferioare, Ali Daei ajunge la Persepolis, cea mai iubită echipă de fotbal din Iran. E locul în care îşi propulsează cariera spre fotbalul mare. După numai doi ani ajunge la Al-Sadd în Qatar, iar de aici face pasul spre Bundesliga.

Pentru un an joacă la Arminia Bielefeld, iar după ce şi-a confirmat valoarea într-un campionat puternic este achiziţionat de Beckenbauer la Bayern Munchen. Oficialul bavarez l-a caracterizat pe jucător ca "un atacant de clasă mondială cu o lovitură incredibilă de cap" în momentul transferului.

La Bayern, Ali Daei a devenit primul fotbalist din Iran care a jucat într-un meci din Liga Campionilor. De altfel, fotbaliştii buni din Orientul Mijlociu erau o raritate la începutul anilor '90. Cu Bayern, Ali devine finalist al Ligii şi campion în Bundesliga în 1999.

În ciuda încrederii oferite de oficiali, Ali Daei nu a fost mulţumit de locul său la echipă, dorind să joace mai mult ca titular. Prin urmare, după un singur sezon la Bayern se transferă la Hertha Berlin. Aici rămîne timp de trei ani unde îşi scrie ultimele pagini de glorie.

A devenit unul dintre cei mai iubiţi jucători din Bundesliga, în special datorită meciurilor făcute împotriva lui Chelsea în toamna lui 1999.

La sfîrşitul contractului cu Hertha revine în Asia unde mai joacă pentru cinci ani pentru echipe ca Al Shabab, Persepolis, Saba Betteri şi Saipa. Participă inclusiv la Campionatul Mondial din 2016 şi devine atacantul cu cele mai multe goluri marcate pentru o naţională: 109 în 149 de selecţii.

Din mai 2013, Ali Daei o antrenează pe Persepolis. Este cel de-al doilea său mandat la gruparea iraniană, iar ca antrenor a mai condus echipele Saipa, Rah Ahan şi naţionala Iranului. Ali deţine şi compania Daei Sport, o firmă ce produce echipament în special pentru fotbaliştii iranieni, dar şi un complex sportiv în oraşul său de naştere. Din 2005 este căsătorit cu o fostă colegă de universitate.

Momentele de aur ale lui Ali Daei:
- A marcat patru goluri în meciul cu Republica Coreea în 1996;
- A contribuit la calificarea Iranului la Cupa Mondială din 1998, fiind unul dintre cei mai buni jucători la barajul cu Australia
- A avut evoluţii remarcabile în meciurile cu SUA şi Germania la  Cupa Mondială din 1998
- A marcat două goluri în victoria cu Chelsea din 1999 din Liga Campionilor
- A înscris în meciul cu AC Milan din acelaşi sezon al Ligii
- A marcat patru goluri în meciul cu Laos din 2004 şi a bifat cea de-a 100-a reuşită pentru naţională

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Superliga
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează