Articol de GSP - Publicat vineri, 02 iulie 2010 00:00
Spidercam e camera TV mobilă, suspendată deasupra terenului, care-ţi oferă imaginile similare cu cele de pe un simulator.
Cadre panoramice din interiorul stadionului. Imaginile dinamice luate chiar din spatele jucătorului care execută un penalty. Momentele din transmisiile televizate de la Mondial în care ai senzaţia că te afli în faţa unui simulator. Toate sînt "vina" Spidercam-ului, camera TV prinsă pe patru scripeţi montaţi în colţurile stadionului şi susţinută de două cabluri cu o grosime de 3,6 mm.
Aparatul se poate deplasa cu o viteză de pînă la 20 km pe oră, poate ajunge în orice zonă a terenului, iar sistemul se instalează în două zile, de o echipă formată din 3 oameni. Are o greutate de 55 kg, funcţionează cu 4 baterii Li-Ion şi are o capacitate de 6-8 ore de filmare. Semnalul e transmis prin fibră optică. Fiind uşor de manevrat, cu un joystick, precum la jocurile pe calculator, dispozitivul, silenţios, e folosit inclusiv la întîlniri de tenis.
Inutilizabil în România
Sistemul Spidercam poate fi montat doar pe stadioane care au o structură gen inel, ceea ce-l face inutilizabil în România, unde nocturna e fixată pe 4 stîlpi. Exemplul a fost oferit în octombrie 2008, la meciul România - Franţa (2-2, prel. CM) de la Constanţa, unde s-a încercat folosirea unui Spidercam, imposibil însă finalmente de montat din cauza modelului inadecvat al arenei. Noul stadion din Bucureşti va fi însă compatibil cu respectiva tehnologie.
2005 e anul în care a fost folosit în premieră la un meci de fotbal dispozitivul Spydercam, la un "amical" Germania - China
"În acest moment, Spidercam e folosită doar pentru a da culoare partidelor foarte importante, însă în cel mai scurt timp va deveni un element nelipsit din transmisiile TV"
Damian O'Donnel, responsabil pentru Europa de Est al firmei Spidercam GmbH
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!