Articol de Răzvan Luțac - Publicat sambata, 12 iunie 2021 23:09 / Actualizat sambata, 12 iunie 2021 23:32
Un cunoscut medic ATI din România, care a urmărit meciul Danemarca - Finlanda 0-1, a spus că-n cazul Eriksen „a fost oprire cardiacă probabil fără oprire respiratorie, care a avut nevoie de șoc electric pentru defibrilare” și a rămas surprins că ambulanța n-a fost chemată pe teren, însă a subliniat că „sunt sigur că organizatorii au respectat toate regulile”
Cazul Eriksen a fost urmărit de îndeaproape de un cunoscut medic ATI din România, care a acceptat să vorbească pentru GSP.ro despre incidentul de la Copenhaga.
„Pare că a fost oprire cardiacă probabil fără oprire respiratorie, care a avut nevoie de șoc electric pentru defibrilare. În termeni medicali, ritm ECG de tip fibrilație ventriculara sau tahicardie electrică fără puls.
N-am cronometrat, dar mi s a părut că a durat ceva timp resuscitarea. Având în vedere că la ieșirea de pe teren era vigil (n.r. treaz), respira spontan cu masca de oxigen, cu mișcări coordonate, mă aștept să fie bine. Să vedem ce spun și buletinele medicale”.
Cazul ambulanței
Fără a vrea să se antepronunțe, medicul susține că a fost surprins de lipsa ambulanței, deși, cel mai probabil, aceasta era pe tunelul de la unul dintre colțurile stadionului Parken. Ambulanța a fost și cea care l-a dus, în cele din urmă, la spital pe Eriksen.
M-a surprins că nu am văzut-o mai aproape. Am citit regulamentele FIFA și se spunea clar că ambulanța trebuie să fie „on-site”, pe stadion. Ambulanța n-a apărut deloc, el a fost dus la ambulanță. Ambulanțele sunt importante aproape, deoarece sunt unități mobile de terapie intensivă. Au tot ce trebuie - dacă era cazul să fie intubat, prins linie venoasă, aspirat secreții”, susține medicul.
Cu toate acestea, medicul e sigur că organizatorii „au respectat toate regulile”. Mai ales că observatorul FIFA / UEFA trebuie să verifice detaliul înaintea începerii meciului.
Ce zice regulamentul FIFA
„O ambulanță „on-site” (la fața locului) cu echipaj pregătit și echipament medical complet trebuie să fie disponibilă la stadionul de fotbal pentru toate meciurile”, specifică FIFA într-un document referitor la stopurile cardiace pe teren.
FIFA a susținut mai multe traininguri și studii pe această problemă începând cu moartea camerunezului Marc-Vivien Foe după un meci de Cupa Confederațiilor în 2003.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”