Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  CONTROVERSĂ

FOTO Controversă la Euro 2024 » Fenomenul blackface sau o distracție nevinovată? Direct implicat, fostul Balon de Aur a reacționat

FOTO: voetbalzone +12   FOTO
FOTO: voetbalzone

Articol de - Publicat joi, 20 iunie 2024 14:21 / Actualizat joi, 20 iunie 2024 14:21

Una dintre marile controverse de la Euro 2024 îi privește pe fanii olandezi. Zeci de suporteri au apărut în tribune încercând să imite look-ul lui Ruud Gullit de la Euro 1988.

Olanda are una dintre cele mai frumoase galerii la Euro 2024. Tricourile portocalii sar negreșit în ochi.

GALERIE FOTO. Ruud Gullit, în centrul unei controverse la Euro 2024 » Imaginile surprinse la Olanda - Polonia

+8 FOTO

Galeria batavă s-a trezit în mijlocul unei discuții aprinse la meciul cu Polonia, câștigat 2-1. Mai mulți fani au considerat că îi aduc un omagiu lui Ruud Gullit. Perucile prin care au încercat să îi imite aspectul din '88 nu au deranjat pe nimeni.

Decizia de a-și vopsi fețele a pornit o dezbatere în mediul online. Este dus în discuție fenomenul „blackface”, considerat o formă de rasism.

Acest tip de machiaj a fost folosit în teatru și film pentru a caricaturiza înfățișarea persoanelor de culoare.

Humberto Tan, prezentatorul mai multor emisiuni sportive în Olanda și membru al unui comitet creat special pentru pentru a oferi asistență Federației în lupta pentru combaterea rasismului, a comentat situația.

„Pe moment mi s-a părut un lucru distractiv. Dar știu cât de sensibil este fenomenul blackface. Am discutat și cu Ruud. Mi-a spus «chiar mă simt onorat. Încă nu m-au uitat».

Este o aduce aminte a celei mai mari performanțe din cariera lui. Asta a fost intenția oamenilor. Blackface nu e un lucru plăcut, dar în acest caz chiar s-a dorit a fi ceva amuzant”, a spus Tan, potrivit Voetbal Zone.

Daan, unul dintre suporterii care l-au imitat pe Gullit, a explicat: „Am fost copleșit de reacțiile călduroase. Inclusiv fanii polonezi s-au bucurat să ne vadă. Și copiii au dorit să se fotografieze cu ei. Celebrități, turiști, toți au vrut o poză. Din păcate am văzut și câteva reacții negative. Important e să înțeleagă că n-am avut intenții rele”.

Ruud Gullit, legendă a fotbalului olandez

Ruud Gullit este unul dintre cei mai mari fotbaliști olandezi ai tuturor timpurilor. A jucat pentru Feyenoord, PSV, AC Milan, Sampdoria și Chelea.

A îmbrăcat de 66 de ori tricoul primei reprezentative, marcând 17 goluri. A cucerit titlul european cu „Portocala mecanică” în 1988.

Cea mai importantă distincție individuală este Balonul de Aur cucerit în 1998.

VIDEO. Jandarmii, nevoiți să intervină la Hamburg: ultrașii acceptaseră un fair-fight înainte de Olanda - Polonia

Citește și:

„O dăm la pace?! Nici la barbut nu se face așa!” » Florinel Coman a respins întrebarea de la flash-interviu
Nationala
„O dăm la pace?! Nici la barbut nu se face așa!” » Florinel Coman a respins întrebarea de la flash-interviu
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Euro 2024
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți
Euro 2024
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (4)
rav410wrc
rav410wrc  •  20 Iunie 2024, 18:26

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cirus11
cirus11  •  20 Iunie 2024, 16:03

Sa-i lasam pe olandezi si sa dezbata si sa decida care e situatia la ei in tara. In SUA este evident de neacceptat, acolo gestul este intotdeauna rasist si facut in bataie de joc.

Marcela
Marcela  •  20 Iunie 2024, 15:53

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează