Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  CROAȚIA - ALBANIA

Croația - Albania, încă un meci de poveste la Euro 2024! Răsturnări de situație și un gol decisiv în minutul 90+5

Croația - Albania / Sursă foto: Getty Images +27   FOTO
Croația - Albania / Sursă foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 18:15 / Actualizat miercuri, 19 iunie 2024 18:52

Croația și Albania au remizat, scor 2-2, în runda secundă a grupei B de la Euro 2024. A fost un meci spectaculos, cu răsturnări de situație și un gol decisiv marcat în minutul 90+5.

Pe Volksparkstadion din Hamburg, Croația avea de demonstrat că încă mai funcționează ca o echipă națională cu pretenții de titlu european, după demolarea în pași mici și atent calculată pusă în aplicare de Spania, în prima rundă de la Euro 2024.

Cronică de George Nistor după Croația - Albania 2-2: Modric și ai săi nu există fără apărare

Din acest motiv, și-a propus un joc fără riscuri în startul de meci, în speranța că se va clădi pe parcurs, pe seama individualităților de care dispune.

Croația - Albania / Sursă foto: Getty Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
+23 FOTO

Minutul 11 avea să modifice planul, după câteva impulsuri de atac ale Albaniei, foarte bine așezată în teren, dornică de ispravă.

Mijlocașul Qazim Laci a fost cel care a trimis cu capul în poartă, speculând momentul pasului greșit al defensivei adverse. Nici axul schimbat Sutalo - Gvardiol nu a funcționat la faza în care Brozovic s-a „trezit” fundaș central în tot haosul creat.

Inerți, croații s-au uitat spre tabelă ca la chinul suprem, retrăit din nou. Șocul s-a resimțit puternic: Nedim Bajrami a trecut și el pe lângă gol, iar ideile celor conduși devin tot mai puține.

Singurele zvâcniri ofensive în prima repriză sunt prin vârful Bruno Petkovic, neinspirat și întârziat de fiecare dată când este lansat.

Pasul înapoi, pedepsit... temporar

În partea secundă, albanezii s-au repoziționat pe două linii în așteptarea adversarilor cu puțin oxigen. Toate mingile trec pe la Modric și Kovacic, mult avansați, pentru gol egalizator.

Budimir, nou intrat, și Kramaric au forțat tot mai mult intarea în careul opus, astfel că apărarea a început să arate primele fisuri.

Kramaric (74') a dat tonul revenirii temporare, cu un șut simplu, din câțiva metri, pentru ca după doar două minute Albania să cedeze total prin autogolul lui Klaus Gjasula, neatent după o pasă din flancul stâng.

Chiar dacă Manaj și Asani își activează agresivitatea, „Shqiperi” nu e capabilă să pătrundă mai mult spre poarta lui Livakovic.

În schimb, Daku și Hoxha, ambii cu suflu nou, profită de limitele defensivei croate. În prelungiri, Gjasula își repară greșeala și devine erou național, cel puțin pentru o zi.

Un rezultat care trimite mulți ochi spre spre celălalt duel al grupei B, Spania - Italia.

Croația - Albania 2-2

Croația - Albania, echipele de start

CROAȚIA (4-3-3): Livakovic - Juranovic, Sutalo, Gvardiol, Ivan Perisic - Modric, Brozovic, Kovacic - Majer, Petkovic, Kramaric
Rezerve: Baturina, Budimir, Erlic, Ivanusec, Ivusic, Labrovic, Mario Pasalic, Marco Pasalic, Pjaca, Pongracic, Sosa, Stanisic, Sucic, Vida
Absent: Nikola Vlasic
Selecționer: Zlatko Dalic

ALBANIA (4-3-3): Strakosha - Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Laci - Asani, Manaj, Bajrami
Rezerve: Abrashi, Aliji, Balliu, Etrit Berisha, Medon Berisha, Broja, Daku, Gjasula, Hoxha, Ismajli, Kastrati, Kumbulla, Mihaj, Muci, Seferi
Selecționer: Sylvinho

Arbitru: Francois Letexier (Franța)
Stadion: Volksparkstadion (Hamburg)

Croația caută prima victorie la Euro 2024

Croația are nevoie de victorie în meciul cu Albania de pe Volksparkstadion din Hamburg, știind că urmează să întâlnească Italia în ultimul meci din grupă. Echipa lui Zlatko Dalic a ajuns în finala Cupei Mondiale în 2018 (2-4 cu Franța), iar la Campionatul Mondial din Qatar 2022 a ajuns în semifinale, pierzând contra Argentinei, 0-3.

„Nu există loc pentru pesimism, totul este încă în mâinile noastre. Bineînțeles, trebuie să fim mai buni. Este treaba mea să redresez echipa”, a spus Dalic.

Albania vrea să surprindă la Euro 2024

După ce a terminat pe primul loc în grupa de calificare, în fața Cehiei și a Poloniei, Albania a uimit în meciul de deschidere cu Italia, când a reuşit să deschidă scorul în secunda 23. Squadra Azzurra a întors scorul în şase minute, după ce Bastoni şi Barella a marcat în minutele 11, respectiv 17.

„Am urmărit și alte echipe la acest turneu. Dacă încerci să te lupți cot la cot cu ele, îți vor înscrie cinci sau șase goluri. Este doar a doua oară când participăm la un Euro. Avem jucători tineri, jucători foarte buni, dar nu este ușor”, a declarat selecționerul Albaniei, Sylvinho.

Iată cele mai importante informații înainte de Croația - Albania

  • Aceasta va fi prima întâlnire dintre Croația și Albania în orice competiție. Albania a câștigat doar unul dintre ultimele 10 meciuri în care a înfruntat pentru prima dată o națională (5 egaluri, 4 înfrângeri), învingând Insulele Feroe cu 3-1 în iunie 2023.
  • Croația a început Euro 2024 cu o înfrângere: 3-0 în fața Spaniei. Nu a mai pierdut 2 meciuri consecutive la același turneu de la Euro 1996 (0-3 cu Portugalia și 1-2 cu Germania).
  • Albania a pierdut trei din cele patru meciuri disputate la un Campionat European în istorie, dar a marcat deja la Euro 2024 tot atâtea goluri (1) câte a reușit la singura sa apariție anterioară în competiție, în 2016 (1-0 cu România).
  • Înfrângerea Albaniei în fața Italiei a fost prima înfrângere competițională din martie 2023 (0-1 cu Polonia), punând capăt unei serii de șapte meciuri fără înfrângere în partidele oficiale. Nu a mai pierdut două meciuri consecutive din septembrie 2022, în înfrângerile consecutive din Liga Națiunilor împotriva Israelului.
  • Croația nu a reușit să marcheze în meciul de deschidere cu Spania (înfrângere cu 0-3), deși a avut 16 ocazii de gol.

Corespondență GSP din Germania » Fan zone-ul din Leipzig a fost închis din cauza vremii

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (14)
prodanka
prodanka  •  19 Iunie 2024, 20:44
Postat de prodanka pe 19 Iunie 2024, 17:36

mda, *** :)

Îmi place moderarea GSP la nebunie. Am un comentariu cu cuvinte albano-române(îl puteți vedea mai jos) care mi-a fost publicat, iar când am vrut să-mi exprim dezamăgirea la cât de ratangii sunt albanezii, am folosit unul din acele cuvinte în alt comment. De data asta a fost înlocuit cu asteriskuri pentru că era jignitor. Cuvântul e chestia aia lăsată de vaci în urmă :)

prodanka
prodanka  •  19 Iunie 2024, 20:40
Postat de thiamarcos pe 19 Iunie 2024, 17:42

Ehhh, incep sa cred ca toate rezultatele si meciurile astea bune ale outsiderelor de pana acum (Romania, Slovacia, Albania, Slovenia si chiar si Cehia) sunt doar niste accidente provocate de fumurile din cap ale favoritelor si de disperarea celor slabi de a face impresie. Dar tare mi-e teama ca, asa cum se intampla aproape intotdeauna e gata. Astia mici or sa simta de acum incolo furia si puterea celor mari care s-au trezit la realitate si isi simt reputatia batjocorita. Cred ca vor fi scoruri fluviu, de la trei sus...

Greșit. Ăia sunt mari pentru că-i fac ăia mici așa :)

prodanka
prodanka  •  19 Iunie 2024, 20:39
Postat de armand pe 19 Iunie 2024, 17:41

Înainte de golul egalizator, egoismul și-a spus cuvântul. Nu îți bați joc de ocazii cu atâta nonșalanță. Până la urma, rezultat normal, față de croați Albania e echipa mică.

N-a arătat așa-n teren. Palmaresul înșeală.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează