Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ELVEȚIA - GERMANIA

CORESPONDENȚĂ GSP Elveția a fost ceas, dar nemții-s nemți! Victorie istorică refuzată de golul lui Fullkrug din minutul 90+2

FOTO: Guliver/GettyImages +15   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 23 iunie 2024 23:53 / Actualizat luni, 24 iunie 2024 02:12

Elveția și Germania au remizat, scor 1-1, în etapa a treia a grupelor EURO 2024. Nemții au marcat în prelungiri și au câștigat grupa A la Campionatul European.

  • Germania a câștigat grupa A și va juca în optimile de finală cu formația clasată pe locul 2 în grupa C. Meciul este programat pe 29 iunie, de la ora 22:00, pe Westfalenstadion din Dortmund;
  • Elveția a încheiat grupa A pe poziția secundă și va deschide faza optimilor de finală, pe 29 iunie, de la ora 19:00. Adversară va fi ocupanta locului 2 în grupa B. Meciul se joacă pe Olympiastadion din Berlin;
  • Ungaria trebuie să aștepte finalul celorlalte grupe pentru a afla dacă merge în optimi.

Cronica meciului Elveția - Germania, scrisă de Eduard Apostol de la Frankfurt

Germania a suferit și era să piardă în această seară la Frankfurt contra Elveției: ar fi fost prima victorie a Nati contra nemților în 86 de ani de dueluri oficiale. Reușita frumoasă a lui Ndoye a fost anulată de golul cu capul al lui Fullkrug.

Roșiii au erupt la faza creată de Ndoye, albii la tacklingul lui Mittelstadt. Era doar minutul 1, iar suporterii prezenți la Frankfurt au creat o atmosferă de meci mare.

Niciodată Elveția n-a bifat două victorii în grupă la Euro, dar voia să facă o partidă memorabilă. Nagelsmann a afișat un look de student la Politehnică, în timp ce Yakin, cu ochelarii la ochi, cu calmul său rigid, părea că l-a scos la lecție. Germania era în fața unui adversar superior Scoției și Ungariei, care au fost materii ușoare.

Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
+11 FOTO

Cred că Germania și Spania au fost cele mai interesante echipe până acum. Echipa lui Nagelsmann și-a câștigat ambele jocuri până acum destul de convingător și ați văzut că lucrurile se adună pentru ei tocmai la timp pentru turneu

Frank Lampard

Ndoye era să-ndoaie Germania!

Eroarea, ca de începător, a lui Sommer (17), care a luat gol de la Andrich - un șut nici prea-prea, nici foarte-foarte -, a fost salvată de VAR. În apostrofările tribunei germane, arbitrul Orsato a fost să revadă faza și a anulat reușita noului campion din Bundesliga, pentru un fault, cu câteva secunde înainte, al lui Musiala asupra lui Aebischer. Nati a scăpat cu fața curată!

Peste zece minute, copiii germani, dar și părinții lor, au privit șocați cum Ndoye (28) a reluat la colțul scurt, după o fază creată în stânga de Freuler. Tah era la hotel... 1-0 care se putea dubla în minutul imediat următor, Ndoye mai având un șut, de data asta la colțul lung, care a dat frisoane nemților.

Germania, atât de lăudată până la Frankfurt, era condusă în premieră la Euro și nu se simțea deloc confortabil. Au fost momente când și-a pierdut busola și cumpătul. Cu toate că posesia de 69 la sută în favoarea ei. Și-au pierdut elanul și cei îmbrăcați în alb în tribune.

Cifre bune și degeaba pentru Mannschaft

Practic, nemții au plimbat mingea de-au înnebunit-o în prima repriză. Doar că Elveția n-a fost șvaițer, s-a apărat superdisciplinat și a ținut adversarul la o distanță apreciabilă.

Sommer a avut noroc că a scăpat la faza la care a apreciat greșit, în rest, a fost imbatabil. Însă fără să fie o presiune direct proporțională cu cifrele meciului din primele 45 de minute.

Germania a încheiat repriza cu 66 la sută posesie, 7-2 la ocazii de poartă, 3-1 la cornere, 92 la sută acuratețea paselor.

Germania trebuie pur și simplu să riște puțin mai mult pentru că Elveția chiar nu permite prea multe. Dacă Germania vrea să fie pe primul loc în grupă, cu siguranță trebuie să apese pedala

Michael Ballack, fost internațional german

Nagelsmann și schimbările lui. I-au ieșit, până la urmă!

Nemții au apăsat pedala! Musiala și Gundogan s-au împiedicat în fața golului imediat după reluare. Kroos (55) i-a înlemnit pe toți, dar mingea s-a dus pe lângă poartă. Elvețienii au început să tragă de timp, spre furia gazdelor. S-a înclinat terenul spre poarta lui Sommer, fix în fața peluzei germane. Vine, vine, vine, calcă totul în picioare...

Nagelsmann s-a uitat pe tableta aia a lui și a considerat ca primele schimbări, din minutul 61, să fie în apărare. Tah și Mittlestadt out, Schlotterbeck și Raum in. Ca să continue cu ceva mai șocant, la prima vedere: Beier în locul lui Andrich. Maxi nu e vreo aspirină, dar este al 5-lea în clasamentul Bundesligii la golgheteri, chiar dacă a jucat pentru Hoffenheim.

Germania a devenit o echipă mai dinamică, jucătorii au schimbat mult pozițiile, dar golul a întârziat să apară. Nemții au răbufnit împotriva arbitrului, considerând că Beier (70) a fost tras în careu, doar că analiza VAR nu le-a dat dreptate. Detaliu ce i-a enervat și mai mult.

Dacă cineva se mai îndoia: nemții nu pierd!

Au ieșit și săgețile Wirtz și Musiala, au intrat Fullkrug și Sane, în ultimul sfert de ceas. Elveția a jucat ceas! Germania prea nervoasă, căutând mereu clinciuri cu italianul Orsato, inamicul public numărul 1, concentrată pe altceva decât pe fotbal. Întrucât Nati a fost ermetică, un adevărat lacăt. Cum le-om fi luat noi 4 puncte din 6 elvețienilor?!

Ce gol ar fi putut marca Elveția dacă Vargas (84) nu era în ofsaid! Puțin, dar ofsaid. Faza a fost suprarealistă, cu un neamț împiedicat prin iarbă. Ooo, Havertz (85) chiar a fost pe teren: a reluat cu capul, prea sus, mingea deviată a atins transversala.

Sane (86) s-a aruncat ca-n bazin, oricum nu era penalty, dar nemții din tribună au mai avut o reacție grosolană. Totuși, Germania a arătat puțin fotbal, oricât ar acuza tenta arbitrajului lui Orsato! OK, n-au fost decizii populare, dar italianul a avut regulamentul de partea lui. Elvețienii s-au bătut impresionant. Xhaka (89) era să dea supergol, doar că Neuer i-a refuzat bucuria. Liderul Elveției s-a mulțumit doar cu premiul de fotbalistul meciului.

Dacă cineva se mai îndoia, nemții-s nemți! În al doilea minut al prelungirilor, Fullkrug - la limită! - a reluat cu capul după centrarea de manual a lui Raum, 1-1. Analiză VAR, cât să mai toarne niște nervi în paharul de bere al gazdelor... Nimic nu s-a (mai) schimbat! Germania nu pierde, Elveția aplauze, nemții locul 1, Nati pe 2.

FINAL. Elveția - Germania 1-1

  • Click AICI pentru statistici
  • Au marcat: Ndoye 28 / Fullkrug 90+2
  • Golul lui Andrich din minutul 17 a fost anulat pentru un fault comis de Musiala în construcția fazei
  • Elveția a marcat pentru prima dată în șase meciuri consecutive la EURO.

Clasamentul din grupa A

Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Elveția - Germania, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
+11 FOTO
  • Germania a început din nou cu același prim „11” cu care a debutat și în victoriile precedente, cu Scoția (5-1) și cu Ungaria (2-0). Nemții sunt primii, de la Spania și Islanda la Euro 2016, care folosesc aceeași formulă de start în toate cele trei partide din faza grupelor

Nemții au cârpit gazonul la pauză

Elveția a fost ceas, dar nemții-s nemți! Victorie istorică refuzată de golul lui Fullkrug din minutul 90+2

La fel ca la majoritatea meciurilor, nemții îngrijesc gazonul la pauză, imagini surprinse de reporterul GSP la Frankfurt.

Cătălin Popa e ocupat la Euro: le-a anulat gol nemților!

Românul Cătălin Popa a fost distribuit lângă colegii de breaslă din Italia pentru meciul Germaniei cu Elveția. El a fost asistent VAR, alături de alți doi italieni, brigada de arbitri fiind tot din Peninsulă.

Germania a adunat trei goluri anulate de VAR în faza grupelor! Un gol anulat lui Fullkrug pentru ofsaid, apoi penalty anulat lui Musiala (faultul a fost în afara suprafeței de pedeapsă), iar la Frankfurt reușita lui Andrich n-a trecut de analiza VAR, din cauza unui fault în prealabil al lui Musiala.

VIDEO. Elveția - Germania. Atmosferă impresionantă la Frankfurt. Imagini splendide trimise de reporterul GSP

Echipe de start la Elveția - Germania:

Elveția: Sommer - Schar, Akanji, R. Rodriguez - Widmer, Freuler, Xhaka, Aebischer - Ndoye, Embolo, Rieder
Selecționer: Murat Yakin

Germania: Neuer - Kimmich, Rudiger, Tah, Mittelstadt - Andrich, Kroos - Musiala, Gundogan, Wirtz - Havertz
Selecționer: Julian Nagelsmann

Stadion: Frankfurt Arena
Arbitru: Daniele Orsato
Asistenți: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini
Al patrulea oficial: Marco Guida
Arbitru VAR: Massimiliano Irrati

UPDATE ora 20:30. Naționala Elveției a ajuns la stadion

Naționala Elveției a ajuns cu autocarul la stadion. Jucătorii au fost așteptați de sute de fani și au trecut cu autocarul printre ei.

UPDATE ora 20:25. Naționala Germaniei a ajuns la stadion

Printre suporteri, naționala Germaniei a ajuns la stadionul din Frankfurt, unde va juca și România miercuri, cu Slovacia.

VIDEO. Fanii germani au sosit la arena din Frankfurt cu un autobuz supraetajat, înainte de meciul cu Elveția

Frankfurt, în ziua meciului Germania - Elveția, așteptându-i pe români

+20 FOTO

UPDATE ora 17:20. Atmosferă de petrecere în Frankfurt

UPDATE ora 17:00. Fanii Elveției s-au strâns în Frankfurt înainte de meci

Cu 5 ore înainte de startul meciului, suporterii elvețieni s-au strâns în centrul orașului Frankfrut, unde va avea loc partida. Îmbrăcați în roșu, ei cântă, joacă fotbal, beau bere și mănâncă de la standuri. Aici se vor strânge fanii României miercuri, înainte de meciul cu Slovacia.

GALERIE FOTO. Fanii celor două echipe sunt pregătiți de meci

+3 FOTO

UPDATE. 16:15: Fanii elvețieni fac spectacol în centrul orașului Frankfurt

Sute de elvețieni s-au strâns în centrul Frankfurt-ului, unde se distrează și cântă pentru naționala lor.

Julian Nagelsmann: „Nu plănuiesc să schimb echipa de start”

Întrebat dacă ar vrea să evite un sfert de finală cu Spania, în cazul în care Germania câștigă grupa, Julian Nagelsmann a răspuns: „Cred că e dificil să le spun jucătorilor să piardă meciul. Vrem să câștigăm, să prindem mai multă încredere, nu contează cine e următorul adversar.

Cred că Murat Yakin este un antrenor foarte bun și îmi place să discut despre fotbal cu el. Elveția este, probabil, cel mai tare adversar pe care-l avem în această grupă, având în vedere calitatea individuală a jucătorilor.

Nu plănuiesc să schimb echipa de start. Nu vreau să iau în considerare riscul cartonașelor galbene deoarece am încredere totală în jucători. Dacă un jucător va fi suspendat, vom avea cu cine să-l înlocuim”, a declarat Julian Nagelsmann, potrivit uefa.com.

Germania ocupă primul loc în grupă cu 6 puncte, în urma victoriilor cu Scoția (5-1) și cu Ungaria (2-0), în timp ce Elveția se află pe locul al doilea, cu 4 puncte, în urma victoriei cu Ungaria (3-1) și a remizei cu Scoția (scor 1-1).

VIDEO. Explozie de bucurie în galeria elvețiană după fluierul de final al meciului cu Ungaria, scor 3-1

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (14)
rav410wrc
rav410wrc  •  24 Iunie 2024, 09:14

Elvetia a facut (din nou) o romaneasca ... Adica a pierdut 2 puncte-n ultimul minut, ca-n partida contra Romaniei, de la Lucerna !! ;)))

MaxiP
MaxiP  •  24 Iunie 2024, 01:39
Postat de Haha1989 pe 23 Iunie 2024, 22:34

Gol anulat aiurea germanilor, Cătălin da o recompensa pt elvețieni ca au facilitat calificarea României. Nemții sunt pe un blat ordinar, joaca lent, lateral și înapoi, evita sa tragă la poarta

Cred ca nemtii mai degraba au fost foarte supraestimati pentru incantatoarele jocuri contra Scotiei si Ungariei. Numai ca se mai schimba nivelul adversarelor de acum incolo. Germania nu prea e o echipa de talie la ora actuala, iar daca deja Elvetia le-a pus problemele pe care le-a pus, cred ca multi s-au grabit sa o considere pe Germania printre favorite.

666piturca
666piturca  •  24 Iunie 2024, 00:26
Postat de grro pe 24 Iunie 2024, 00:05

Cine vrea să evite Spania?

Orice om întreg la cap.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează