Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GEORGIA - PORTUGALIA

GALERIE FOTO Încă o Generație de Suflet la Euro » Georgia învinge Portugalia și scrie istorie la prima participare la un turneu final

Georgia a învins-o pe Portugalia cu scorul de 2-0, în ultimul meci al grupelor de la Campionatul European din Germania. Gruzinii merg în optimi. În urma acestui rezultat, România va înfrunta Olanda în optimi. +19   FOTO
Georgia a învins-o pe Portugalia cu scorul de 2-0, în ultimul meci al grupelor de la Campionatul European din Germania. Gruzinii merg în optimi. În urma acestui rezultat, România va înfrunta Olanda în optimi.

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2024 00:25 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 00:25

Georgia a învins-o pe Portugalia cu scorul de 2-0, în ultimul meci al grupelor de la Campionatul European din Germania. Gruzinii merg în faza următoare. În urma acestui rezultat, România va înfrunta Olanda în optimi. „Tricolorii” puteau da de Slovenia, în cazul în care georgienii nu câștigau în fața lusitanilor.

Un început ireal de meci la Gelsenkirchen: mai există o Generație de Suflet la European! Urmăriți de ghinion cu Turcia, pentru ca mai apoi să rateze o victorie istorică la ultima fază contra Cehiei, gruzinii pornesc fantastic duelul cu Portugalia.

Georgia, calificare miraculoasă în optimile Euro 2024

Mikautadze îl servește pe Kvaratskhelia, fotbalistul lui Napoli pătrunde în careu și-l execută pe Diogo Costa (2), la prima ocazie a meciului, iar gruzinii visează imposibilul, în condițiile în care nimeni nu se aștepta Georgia să participe măcar la turneul german.

Primul șut serios pe poartă vine dintr-o lovitură liberă: Ronaldo are o execuție puternică, dar Mamardashvili, eroul Georgiei din primele două partide, se află pe direcția balonului. Lusitanii preiau total controlul partidei, însă georgienii se țin bine.

Portarul gruzinilor respinge mingea după un corner, mingea ajunge la Conceicao, care trage în plasa laterală, iluzie optică la care o parte din stadion vede gol (27). Ronaldo e tras în careu și solicită verificarea fazei în camera VAR, însă CR7 se alege doar cu un cartonaș galben pentru proteste.

Lecție de atitudine

+7 FOTO

E de înțeles că Portugalia nu poate fi controlată de o selecționată de 165 de milioane de euro (în condițiile în care lusitanii au o reprezentativă de peste un miliard), dar atitudinea gruzinilor rămâne la înălțime: aceleași contraatacuri bătăioase din debutul european cu Turcia, aceleași dueluri crâncene pentru recuperarea balonului, iar Georgia rezistă fără gol primit până la pauză.

Ronaldo ratează din nou la reluarea jocului, șutul acestuia din șase metri este respins în corner de apărătorii georgieni. Portughezii continuă să atace în valuri, fără sorți de izbândă, iar inimaginabilul începe să prindă un contur și mai serios: dârzenia nebună a gruzinilor e răsplătită încă o dată, fault în careu făcut de Antonio Silva, Georgia primește penalty la VAR, iar timpul parcă stă în loc în tribune, rezervele georgienilor au înlemnit la marginea terenului.

Mikautadze marchează și își dă încă o dată întâlnire cu istoria, atacantul bifând a treia reușită la Euro - ce poveste nemaipomenită!

Chakvetadze scapă în flancul drept, înaintează hotărât către poarta lui Costa, trage puternic pe lângă poartă și ratează șansa de a face 3-0. Portughezii atacă în valuri și-n zadar, un zid roșu blochează totul în careul lui Mamardashvili. Rezultatul nu ne ajută, dar nu te poți supără în fața unei reprezentative care se hrănește din dorință, o națională fără plămâni. Ceea ce e cel mai important e că gruzinii nu s-au baricadat, ar fi dat și patru dacă ar fi putut. Pe lângă golgheterul turneului, Georgia oferă o lecție importantă în Germania.

Europeanul nemțesc e pentru cine credea că fotbalul contemporan e definit doar de resurse financiare. Echipe precum Austria, Georgia sau România au reinventat forța colectivă și spectacolul, în timp ce reprezentative grele, ca Anglia, Franța sau Olanda s-au făcut mici și par să sacrifice orice pentru o bucată de metal.

FINAL. Georgia - Portugalia 2-0

Georgia - Portugalia, echipele de start:

Georgia (5-3-2): Mamardashvili - Kakabadze, Gvelesiani, Kashia, Lochoshvili, Dvali - Chakvetadze, Kochorashvili, Kiteishvili - Mikautadze, Kvaratskhelia
Selecționer: Willy Sagnol

Portugalia (4-3-3): Costa - Dalot, Pereira, Silva, Inacio - Neto, Palhinha, Neves - Conceicao, Ronaldo, Joao Felix
Selecționer: Carlos Martinez

Stadion: Veltins-Arena, Gelsenkirchen
Arbitru: Sandro Schaerer (Elveția)

Situația în timp real în Grupa F de la EURO 2024

Citește și:

Gigi Becali, două decizii majore la FCSB
Superliga
Gigi Becali, două decizii majore la FCSB
FCSB câștigă și al doilea amical al verii » Victorie fără emoții pentru campioana României
Superliga
FCSB câștigă și al doilea amical al verii » Victorie fără emoții pentru campioana României
FRF, detalii de ultimă oră pentru suporterii care vor să meargă la meciul cu Olanda » Câte bilete vor avea românii
Nationala
FRF, detalii de ultimă oră pentru suporterii care vor să meargă la meciul cu Olanda » Câte bilete vor avea românii

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (16)
mogosoaia
mogosoaia  •  27 Iunie 2024, 11:19

Echipele mari incep sa joace serios din fazele eliminatorii. La fel si suporterii lor, incep sa se adune tot in fazele eliminatorii, cu miza serioasa, pentru ca din grupe se subantelege ca ar trebui sa iasa. Asa se explica si, de ex., faptul ca belgienii au fost mai putini decat romanii la meciul direct. O sa vedem in optimi de trei ori mai multi belgieni decat in grupe. Daca mai punem la socoteala si faptul de romanii sunt mai multi decat belgienii sau slovacii, iar ucrainienii sunt o natiune in plin razboi, avem un tablou aproape complet.

florincam
florincam  •  27 Iunie 2024, 10:23

Sper sa i elimine slovenii!

grigs1981
grigs1981  •  27 Iunie 2024, 10:18

"Marele"Cristiano Ronaldo si amicii lui din echipa Portugaliei au facut mai mult decat Romania si Slovacia...Daca echipele estice s-au bucurat de intrarea in "optimi",Portugalia lui Benfica,Porto,Sporting,au"blatuit"pentru o zi in plus de odihna si un adversar mai facil...poate le vine"rasplata"...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează