INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GERMANIA - UNGARIA

FOTO Germania, fără emoții și cu Ungaria » Prima calificată în optimile EURO 2024

Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages +15   FOTO
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages

Articol de , , - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 20:54 / Actualizat miercuri, 19 iunie 2024 21:21

Germania a câștigat cu Ungaria, scor 2-0, și este prima echipă calificată în optimile EURO 2024. Nemții nu le-au dat șanse maghiarilor la Stuttgart și au ajuns la 6 puncte după primele două etape din grupa A.

Cronică de Oana Dușmănescu, după Germania - Ungaria 2-0

Peste 20.000 de suporteri ungari în tribune, însă echipa lui Rossi și-a continuat povestea confuză din partida cu Elveția (1-3, Grupa A).

Asta deși nu au trecut decât câteva secunde până când Ungaria a năvălit spre poarta lui Neuer, trimițând o undă de panică în rândurile defensivei germane, prin tentativa lui Sallai de a surprinde favorita publicului și de a porni practic partida de la 1-0.

Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
+10 FOTO

Dar Neuer are un ochi deschis și când doarme, deși are de furcă la început la partidă, când ungurii nu se retrag deloc, dimpotrivă, forjează pe sens interzis – la nivel de atitudine și organizare totul pare mai solid și mai serios decât în cea dintâi partidă.

Nici Germania nu mai clocotește, ca în întâlnirea de deschidere de la Euro 2024, cu Scoția, când 5-1 a părut o alăturare indulgentă de numere. Efervescența i-a părăsit și discoteca de miercuri seara se amână. Havertz nu-l învinge pe Gulacsi în minutul 12, și nici Andrich, câteva secunde mai târziu.

Nu mai e discotecă, dar Germania domină fin

Treptat, nemții împing Ungaria de pe locul șoferului și presează. Pândesc momentul și atacă imaginativ, dar deja au trecut 20 de minute și eforturile nu-și găsesc plasa.

Jamal Musiala însă profită de căile întortocheate ale careului și, după o pasă de la căpitanul Gundogan și o serie de bâlbâieli ale apărării maghiare, mingea intră extraterestru în poartă, după ce lovește bara transversală (minutul 22). Ca o emoție rostogolită nu ca o roată, ci ca un bolovan, sau ca un cadru tremurat dintr-o peliculă slow-burn.

Ungurii nu au teamă, dar nici precizie

Neuer parează un șut bun al lui Dominik Szoboszlai în minutul 27 – Ungaria nu pare înspăimântată de adversară, deși gândul că zero puncte în grupă înseamnă un mic coșmar care-i urmărește amenințător, contraatacul îi place și nu duce lipsă de ocazii. E diferență între liniile de comunicare ale celor două tabere și Germania se înființează din nou în pragul Ungariei, asigurându-și un confort net pe gazon. Dar nu și pe tabelă.

Tot Musiala își încearcă șutul, pe final de repriză, dar e doar o iluzie optică – mingea nimerește plasa din lateral. Germania pare că a consumat multe resurse valoroase în partida cu naivii scoțieni. Sau că încă le are bine depozitate, dar știe că nu mai e cazul să facă abuz de ele.

În puținele minute de prelungiri ale primei reprize, mingea intră în poarta lui Neuer, din piciorul lui Roland Sallai, dar regula ofsaidului îi arde ca o ghilotină pe unguri. Interzisă pentru ei bucuria până la pauză – Germania păstrează fragilul avantaj, mai fragil decât desfășurarea de forțe de pe teren și decât echilibrul acestora.

Libelula Musiala zbârnâie, Germania e chiar mai vie ca la început

Repriza a doua vine cu aceeași disciplină de ambele părți, dar forța Ungariei deja pâlpâie. Musiala e peste tot, sprințar ca o libelulă. Toate acțiunile maghiarilor se sting după explozia inițială, pentru că elevii lui Julian Nagelsmann au o bifă în plus la capitolul calitate.

Și Toni Kroos (minutul 53) vrea să-și treacă numele pe lista marcatorilor germani, dar portarul Gulacsi apără. Atacul Germaniei pare aceeași fază pe care cineva a dat play în loop, insistent, aproape obsesiv – fără chin și fără panică nici măcar atunci când ungurii reușesc să ajungă în apropierea Cerberului Neuer.

Părăsesc terenul Havertz și Wirtz, înlocuiți de Fullkrug și Sane. Până și inegalitatea băncilor de rezerve înclină mult spre Mannschaft.

Ungaria își pierde armele pe drum

Varga (minutul 59) are și el un șut primejdios, încercând să învingă solida echipă a nemților, dar nici el nu izbutește să egaleze situația, deși centrarea lui Sallai îl găsește perfect în fața porții adverse. În locul lui Nagy, Rossi îl expediază în luptă pe Kleinshaisler (minutul 64).

Jocul le merge nemților ca uns și minutul 67 aduce un gol în dreptul numelui lui Gundogan – câteva pase și Mittelstäd împinge decisiv pentru căpitan. 2-0 – un upgrade care plutea de multă vreme în aerul arenei din Stuttgart. Germania compensează seceta de rezultate din ultimele trei turnee finale la care a participat (europene sau mondiale), când și-au făcut bagajele după faza grupelor.

Acum, acasă, istoria se scrie cu o altă cerneală.

Rossi face schimbări ofensive – ies Kerkez și Bolla, intră Z. Nagy și Adam (minutul 75). Cu trei minute mai devreme, și Nagelsmann îi trimisese la bancă pe Andrich și pe Musiala, aducându-i la masă pe Emre Can și Fuhrich.

Gundogan se odihnește și el din minutul 84, lăsându-i banderola lui Undav, care intră pe terenul unde joacă de obicei, la echipa de club, VfB Stuttgart. Ultimele înlocuiri ale maghiarilor sunt ca niște tăceri asurzitoare ale neputinței – germanii se hrănesc din stângăcia adversarilor, fără să apese pe turbo.

În minutul 89, ungurii, prin Willi Orban sunt la un pas de a profita de o visare a lui Neuer, dar mingea se încăpățânează și acum să intre în poartă. Cineva mai atent și mai clinic ar fi profitat de această oportunitate.

La acest Euro, Germania e aproape sigur calificată în optimi – ghinionul s-a spart ca un pahar de șampanie, așezat nesigur pe colțul unei mese.

FINAL. Germania - Ungaria 2-0

Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
Germania - Ungaria, EURO 2024, imagini din meci/ foto: Guliver/GettyImages
+10 FOTO

Informații de la corespondenții GSP în Germania

  • Cu 20 de minute înainte de startul partidei, pe stadion a răsunat Nelkuled, Imnul Maghiarilor de Pretutindeni. Melodia a fost pusă la boxe de organizatori și cântată live de suporterii maghiari
  • Atmosferă senzațională la Stuttgart! E clar că nemții au preluat supremația pe stadion, dar maghiarii nu se lasă deloc mai prejos. „Ria, Ria, Ungaria” se aude mai tare din peluza maghiarilor decât cântecele de încurajare ale gazdelor. 50.000 de oameni sunt pe stadion cu jumătate de oră înainte de startul partidei.
  • Sunt 20.000 de maghiari pe stadion, aceștia flutură steagurile Ungariei și cântă melodia Nelkuled, imnul neoficial al Ținutului Secuiesc
+13 FOTO

VIDEO. Imnul Ținutului Secuiesc răsună pe Mercedes-Benz Arena

VIDEO. Fanii nemți au strigat numele jucătorilor germani la prezentarea echipei

VIDEO. Grupul „Repicando”, la înălțime înainte de Germania - Ungaria

Echipe de start la Germania - Ungaria

Germania: Neuer – Kimmich, Rudiger, Tah, Mittelstadt – Andrich, Kroos – Musiala, Gundogan, Wirtz – Havertz
Rezerve: Ter Stegen, Baumann – Anton, Beier, Can, Fuhrich, Fullkrug, Gross, Henrichs, Koch, Muller, Raum, Sane, Schlotterbech, Undav
Selecționer: Julian Nagelsmann

Ungaria: Gulacsi – Fiola, Orban, Dardai – Bolla, Nagy, Schafer, Kerkez – Sallai, B. Varga, Szoboszlai
Rezerve: Dibusz, Szappanos – Balogh, Botka, Csoboth, Gazdag, Horvath, Kata, Kleinheisler, Lang, Nagy, Nego, Styles, Szalai
Selecționer: Marco Rossi

Stadion: MHPArena (Stuttgart)
Arbitru: Danny Makkelie (Olanda)

Germania caută calificarea în meciul cu Ungaria

Germania a început perfect Campionatul European disputat pe teren propriu, a câștigat clar cu Scoția, scor 5-1. Nemții se pot califica matematic în optimi încă din etapa a doua a grupelor, dacă o bat pe Ungaria.

Maghiarii vin după un eșec usturător în prima etapă, 1-3 cu Elveția, și în cazul unei înfrângeri sunt aproape eliminați de la turneul final.

Atmosfera din tabăra noastră este excelentă, iar legătura dintre jucătorii mai tineri și cei mai în vârstă este foarte strânsă. Pentru turneul în care la care jucăm acum, este combinația perfectă și putem avea mult succes.

- Julian Nagelsmann, selecționer Germania

Germania și Ungaria, fără probleme de lot

Deși Thomas Muller a părut să încaseze o lovitură în victoria Germaniei împotriva Scoției, Nagelsmann insistă că nu există motive de îngrijorare și că are toată echipa disponibilă.

Nici Ungaria nu se confruntă cu probleme de lot înaintea meciului, iar Marco Rossi va folosi cel mai bun prim „11” posibil.

Selecționerul Ungariei a spus că Germania este „cea mai dificilă națională împotriva căreia poate juca în acest moment”, după ce a avut o prestație impresionantă în debutul EURO 2024.

Însă italianul speră să vadă o reacție bună din partea jucătorilor săi, după înfrângerea cu 3-1 în fața Elveției.

„Vom da tot ce avem mai bun. Știm că Germania este mai bună decât noi. Putem spune acest lucru și nimeni nu trebuie să se supere. Ne poate motiva. Trebuie să dăm tot ce avem mai bun. Să sperăm că vom reuși să obținem un punct și asta ne va da șansa de a ne califica în faza următoare. Toată lumea trebuie să dea 100%. Germania e singura echipă care a dominat un meci de la început până la sfârșit, fără să ezite”, a declarat Marco Rossi.

Iată cele mai importante informații înainte de Germania - Ungaria

  • Aceasta va fi cea de-a patra întâlnire dintre Germania și Ungaria la un turneu final. Cele trei întâlniri anterioare au produs 20 de goluri, o medie de 6,7 pe meci. Ungaria a deschis scorul în fiecare dintre aceste trei meciuri.
  • Germania încearcă să câștige ambele meciuri din primele două partide la Euro pentru a cincea oară, după 1972, 1980, 1996 și 2012.
  • Ungaria nu a obținut nicio victorie în ultimele șapte meciuri disputate la Euro de când a învins Austria cu 2-0 în faza grupelor, în 2016.
  • Kai Havertz a fost implicat direct în 13 goluri (9 goluri, 4 pase de gol) în ultimele sale 18 apariții (14 titularizări) pentru Germania, în toate competițiile.
  • Barnabas Varga a marcat șapte goluri în doar nouă meciuri ca titular pentru Ungaria în toate competițiile.

VIDEO. Toate informațiile înainte Germania - Ungaria, la EURO 2024

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Superliga
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Tenis
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
Handbal
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (23)
Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  20 Iunie 2024, 10:28
Postat de valentindragobete pe 19 Iunie 2024, 21:53

Auzi "recital" iar nu știți proprietățile cuvintelor!

Pai astia folosesc cuvantul "genial" si cand trage Hagi Jr. un "vant" pe la spate, ce asteptari sa mai avem?!

securinamo89
securinamo89  •  20 Iunie 2024, 07:59
Postat de troll_csA_de_LaCluj pe 19 Iunie 2024, 20:53

Mult lăudații maghiari trag de timp cu dinții de acest 0-2 cu Germania.Cu zero puncte și golaveraj 1-5 nimeni nu-i înțelege ce încearcă să obțină.Practic sunt prima echipă eliminată de la euro2024.Bravo Ungaria! Ești un exemplu!

O victorie în ultimele opt meciuri la Euro cică asta e generația de vis a ungurilor.

leviss30
leviss30  •  19 Iunie 2024, 22:04
Postat de aaxel03 pe 19 Iunie 2024, 20:36

Nu scrie nicaiero ca ar fi “imn secuiesc”, scrie f clar ce este: cantecu maghiarilor de pretutindeni.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează