Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  IN EXTENSO

Hit the road, Jack! » Ce urmează pentru Grealish după absența de la Campionatul European

Gareth Southgate și Jack Grealish, la World Cup 2022 Foto: Imago Images
Gareth Southgate și Jack Grealish, la World Cup 2022 Foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 08 iunie 2024 10:27 / Actualizat sambata, 08 iunie 2024 10:59

Acum aproape un an, Jack Grealish absorbea venerația fanilor care sărbătoreau „tripla” reușită de Manchester City - în Cupa Angliei, în Premier League, în Champions League. Stătea în ploaie, pe autocarul echipei și mărturisea că nu dormise de 24 de ore, prea ocupat să sărbătorească. Acum, după un sezon dezamăgitor, Gareth Southgate, selecționerul Angliei, a decis să-l lase acasă, deși era unul dintre preferații săi. Ce-l așteaptă de-acum încolo pe Jack Grealish?

În 2021, Grealish, care are acum 28 de ani, devenea cel mai scump jucător din istoria fotbalului din insulă la momentul respectiv - transferul său de la Aston Villa la City costase 100 de milioane de lire sterline.

Și Jack Grealish a jucat de toți banii, devenind cu repeziciune unul dintre eroii lui City

BBC îi urmărește traseul lui Grealish de la venirea în curtea lui Pep Guardiola, trecând prin momentele stropite din belșug cu alcool și până la perioada de declin care a aculimant cu decizia lui Southgate de a nu-l selecta în lotul de 26 de jucători care vor juca în Germania, la Euro 2024.

Sezonul trecut, Jack Grealish a fost tot ceea ce-și putea dori un antrenor de la un jucător de talia sa. În luna mai, mjlocașul s-a aflat din nou în centrul atenției la sărbătoarea lui City pentru câștigarea campionatului, când, amețit, era să cadă din același autocar de paradă.

În numai 12 luni, Grealish a trecut de la poza de erou cu o contribuție decisivă pentru succesele lui City la dezamăgirea de a nu ajunge în lotul pentru Euro 2024 trimis în Germania de Southgate.

În locul lui, au șansa lor Jarrod Bowen, Cole Palmer, Anthony Gordon sau Eberechi Eze. Și dacă Guardiola s-a dezis de Grealish, de ce nu ar face-o și Southgate? se întreabă jurnaliștii englezi.

Grealish a jucat timp de 10 minute în meciul lui City cu Wolverhampton, luna trecută, intrând pe teren când scorul era deja 4-1 pentru campioana Angliei. A rămas pe banca de rezerve când echipa sa le-a învins pe Tottenham și West Ham, devenind primul club din Anglia care cucerește patru titluri în tot atâtea sezoane consecutive.

Când Guardiola a avut nevoie de cineva care să schimbe decisiv soarta finalei Cupei Angliei, a recurs la ajutorul unor jucători ca Jeremy Doku și Julian Alvarez. Grealish a ajuns doar până la încălzire.

Jack Grealish s-a declarat devastat și profund dezamăgit de faptul că a fost lăsat acasă de Gareth Southgate

La fel de dezamăgit s-a arătat și Declan Rice, coechipierul lui Jack la reprezentativa națională și prieten apropiat al acestuia. Mijlocașul lui Arsenal se afla în mijlocul unei ședințe de refacere când a primit un apel video de la Grealish.

„Mi-am dat seama că e de rău. Mi-a spus că a fost exclus din lotul final. Sunt dezolat. Suntem cei mai buni prieteni. Mi-e ca un frate, iar acum nu-mi va fi alături la echipa naționalăî”, a declarat Rice.

Southgate nu a vrut să dea explicații amănunțite despre mișcările greșite ale lui Grealish din sezonul 2023-2024. Dar a fost conștient de unda de șoc pe care a stârnit-o decizia sa, ale cărei ecouri nu s-au stins deocamdată.

„A fost o hotărâre greu de luat. M-am gândit de o mie de ori până am fost sigur de ea”, a spus selecționerul Angliei. „M-am frământat și mi-am pus toate întrebările care puteau fi puse.

Toți fotbaliștii sunt încredințați că ar trebui să facă parte din lot, de asta sunt jucători de top. Au personalități puternice și e foarte trist cânt trebuie să le dai astfel de vești”.

Jack Grealish a adunat 36 de selecții la echipa națională a Angliei și nimeni nu spune că drumul lui s-a oprit aici definitiv

„Alți jucători au avut un sezon mult mai bun”, a adăugat însă Gareth Southgate, iar acesta pare a fi un argument care, cel puțin după statistici, stă cu convingere în picioare.

Ce va urma acum pentru Jack Grealish?

În sezonul trecut, Grealish nu a mai fost sperietoarea fundașilor adverși. A înscris doar trei goluri pentru City și a avut o pasă decisivă. În anul competițional precedent, mijlocașul lui City semnase cinci goluri și șapte assist-uri.

Descris de presa din Anglia drept „unul dintre cei mai periculoși jucători din Premier League”, Grealish a părut să rămână, anul trecut, secătuit de inspirație.

Contractul lui Jack Grealish cu City este semnat până în 2027, dar faptul că a stat mai mult pe banca de rezerve a dat apă la moară presupunerilor că Pep Guardiola se gândește să se descotorosească de mijlocaș.

Se pare Tottenham, Chelsea și Aston Villa și-au exprimat interesul pentru acest transfer spectaculos, dar ar fi o tranzacție extrem de costisitoare.

Hit the road, Jack! » Ce urmează pentru Grealish după absența de la Campionatul European
Grealish, one-man-show

După finala Cupei Angliei, Guardiola a declarat: „Jack nu s-a descurcat grozav în acest sezon, dar își va reveni. Sunt sigur de asta”.

Vorbele lui Pep sunt mai degrabă un avertisment decât o afirmație încrezătoare. Destinul fotbalistic al lui Grealish e la răscruce și depinde numai de el în ce direcție se va îndrepta de-acum încolo.

Citește și:

Gigi Becali l-a sunat pe Gică Hagi și i-a spus un singur lucru: Ianis Hagi, protagonistul discuției
Superliga
Gigi Becali l-a sunat pe Gică Hagi și i-a spus un singur lucru: Ianis Hagi, protagonistul discuției
Prunea a aruncat „bomba”: „Pe Burleanu l-au înregistrat unii!” » Unde au ajuns imaginile: „Nu i-a picat bine. Va fi o problemă pentru România”
Nationala
Prunea a aruncat „bomba”: „Pe Burleanu l-au înregistrat unii!” » Unde au ajuns imaginile: „Nu i-a picat bine. Va fi o problemă pentru România”
„Rămâne Edi Iordănescu selecționer?” » Anghel Iordănescu a răspuns pe loc: „Vă spun sincer, am vorbit și astăzi cu el”
Nationala
„Rămâne Edi Iordănescu selecționer?” » Anghel Iordănescu a răspuns pe loc: „Vă spun sincer, am vorbit și astăzi cu el”

„Să fie RĂZBOI!” » Gigi Becali a început să țipe în fața Palatului: „Luni merg cu Rotaru la Burleanu. La școala de securiști le face injecții în cap să creadă că sunt stăpâni!”

Ofertat să semneze cu noua echipă, Ionuț Radu a rămas șocat când a aflat cine îl va antrena!


Comentarii (1)
magic4ever
magic4ever  •  08 Iunie 2024, 11:49

Grealish a fost o mare pacaleala de la inceput,nu a meritat niciodata banii platiti pentru el...acum s-a lamurit si Guardiola ce poate,dar nu e problema cand City are punga fara fund si nu ii penalizeaza nimeni pentru ca nu respecta fairplay-ul financiar....tot sa mai cheltuie Guardiola 2 miliarde de euro pentru un trofeu UCL...Guardiola fara sa mosteneasca o echipa buna cum a fost la Barcelona sau fara sa cheltuie miliarde de euro nu poate sa castige UCL cum a facut Mourinho cu echipe fara bani multi cum erau Porto si Inter care nu erau in primele 8 la castigarea trofeului...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close