Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SPANIA - ITALIA

Spalletti, pregătit pentru Italia - Spania: „Intrăm în teren bine îmbrăcați, avem costume Armani, dar gata să ne murdărim! Este meciul carierei mele”

Campion cu Napoli, Luciano Spalletti vrea să apere titlul european al Italiei / Foto: Imago
Campion cu Napoli, Luciano Spalletti vrea să apere titlul european al Italiei / Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 22:41 / Actualizat joi, 20 iunie 2024 00:52

Luciano Spalletti (65 de ani), selecționerul campioanei europene en titre, nu se sperie de noua versiune a Furiei Roja și anunță rețeta succesului: „Există două moduri de a juca fotbal și a câștiga: cel colectiv și cel al marilor campioni cu execuții grozave. Noi avem prima posibilitate”.

Remake-ul finalei Euro 2012, dar și revanșa semifinalei ediției trecute a Euro de la Londra, 1-1 și 4-2 la loviturile de departajare în favoarea Italiei, vor fi puse în scenă joi seară, la Gelsenkirchen.

Miza e calificarea în „optimi" fără a aștepta ultimul joc al grupei B. În cei trei ani trecuți de la duelul de pe Wembley s-au schimbat multe, pornind de la selecționerii Luis Enrique și Roberto Mancini.

Peste jumătate de echipă arată altfel la spanioli și italieni

Spania a aliniat la startul Euro 2024 o trupă cu numai patru titulari menținuți de la victoria cu 2-1 de-acum un an în semifinala Nations League jucată în Țările de Jos: Unai Simon, Le Normand, Pedri și Morata, unul din fiecare compartiment.

Dincolo, noua Italie a lui Luciano Spalletti a păstrat 5 piese din „11"-le folosit de Roberto Mancini pe 15 iunie 2023, la Enschede. Au fost titulari și cu Albania, în confruntarea inaugurală de la Dortmund, Donnarumma, Di Lorenzo, Jorginho, Frattesi și Barella.

Numai Joselu se află în Germania dintre marcatorii din 2023

Doar Joselu dintre marcatorii jocului de pe arena lui Twente sunt acum și în Germania. Atacantul, ajuns între timp la Real Madrid, a intrat în ultimele șase minute în locul lui Alvaro Morata și a fost autor al reușitei decisive din minutul 88. S-a terminat 2-1 pentru iberici, ce s-au calificat în finala Nations League, același scor cu care azzurrii cedaseră în 2021 la Milano.

Luciano Spalletti: „Respectăm istoria și calitățile Spaniei"

Spalletti, pregătit pentru Italia - Spania: „Intrăm în teren bine îmbrăcați, avem costume Armani, dar gata să ne murdărim! Este meciul carierei mele”
Luciano Spalletti a renunțat la trening pentru costumul elegant la meciul cu Albania / Foto: Imago

„Vom intra pe teren bine îmbrăcați, avem costume Armani, dar și pregătiți să ne murdărim. Dacă le dai mingea adversarilor, ieși rău din acest meci.

Vom avea nevoie de aceeași identitate tactică pe care am avut-o întotdeauna. Nu vrem să avem regretul la sfârșitul partidei cu Spania că nu ne-am făcut propriul joc. Mai ales că meciul de joi seară e unul dintre cele mai importante meciuri din cariera mea.

Există două moduri de a juca fotbal și a câștiga: cel colectiv și cel al marilor campioni care au execuții grozave. Noi avem prima posibilitate, acesta-i drumul pe care trebuie să-l urmăm fiindcă ne lipsește un fuoriclasse care să câștige jocuri pe cont propriu".

Îmi doresc să văd o Italie convingătoare, măcar la nivelul momentelor bune cu Albania, să jucăm fotbal și să arătăm Spaniei că dispunem și noi de o școală foarte bună de fotbal. Să ținem mai mult mingea și să verticalizăm mai des
- Luciano Spalletti, selecționer Italia

CELE MAI TARI STATISTICI ALE „CLASICULUI" SPANIA - ITALIA

Aceasta va fi cea de-a 11-a confruntare dintre Spania și Italia la un turneu internațional major (opt la Campionatul European și trei la Cupa Mondială), record între două echipe europene. De asemenea, este a cincea oară consecutiv când cele două echipe se întâlnesc la Campionatul European (din 2008 încoace), din nou un record!

Excluzând loviturile de departajare, Italia a pierdut doar unul dintre cele 10 meciuri contra Spaniei între Campionatul European și Cupa Mondială (4 victorii și 5 remize): finala EURO 2012 (0-4).

Spania a câștigat ultimele două meciuri împotriva Italiei, ambele în Liga Națiunilor. „Furia Roșie" n-a obținut niciodată trei victorii la rând împotriva Squadrei Azzurra.

Vrem să învingem pentru că e împotriva Italiei și este ca o finală. Vrem să câștigăm toate meciurile. Îi cunoaștem pe tinerii lor și știm că sunt în formă. Au multe individualități și este ca și cum ne-am uita în oglindă. Va fi un meci foarte echilibrat
Luis de la Fuente, selecționer Spania

Spania, „bestia nera" pentru campioanele en-titre ale Europei

Spania a câștigat toate cele trei întâlniri anterioare împotriva campioanei în exercițiu la Euro, ajungând în finală la fiecare dintre edițiile în care a învins: 2-1 împotriva Uniunii Sovietice în 1964, 1-0 contra Germaniei de Vest în 1984 și 2-1 cu Grecia în 2008.

Italia e neînvinsă în ultimele 10 meciuri disputate la Euro (7 succese și 3 egaluri). Primul din această serie a fost victoria cu 2-0 în fața Spaniei la EURO 2016. Ultima înfrângere a Squadrei Azzurra în competiție a venit în fața Irlandei, în ultimul meci din faza grupelor din 2016, după ce obținuse deja calificarea.

Spalletti, pregătit pentru Italia - Spania: „Intrăm în teren bine îmbrăcați, avem costume Armani, dar gata să ne murdărim! Este meciul carierei mele”
Formația de start a Italiei în meciul din grupa B contra Albaniei (2-1) / Foto: Imago

Cei doi selecționeri au o singură înfrângere de la instalare

Spania a cedat doar unul dintre cele 11 jocuri oficiale sub comanda lui Luis de la Fuente (9 victorii, un egal) și a câștigat ultimele șapte meciuri. Ultima cea mai lungă suită de succese în partide oficiale a fost între octombrie 2016 și octombrie 2017: 8 victorii.

De la eșecul în fața Spaniei din Liga Națiunilor din iunie 2023 (1-2), Italia a pierdut numai unul dintre ultimele 12 meciuri în toate competițiile (8 sucese și 3 remize), 1-3 cu Anglia în preliminariile Euro 2024 din octombrie trecut.

Morata a marcat 10 goluri în 15 prezențe la turneele finale

Alvaro Morata are 10 goluri în 15 apariții la turneele majore cu Spania (între Cupa Mondială și Campionatul European). Singurul alt jucător capabil s-ajungă la un număr al golurilor cu două cifre în aceste două competiții cu naționala iberică e David Villa (13).

Nicolò Barella a fost implicat în cinci goluri la ultimele șapte apariții cu Italia (două reușite și trei pase decisive), inclusiv golul din primul meci al Squadrei Azzurra la EURO 2024, contra Albaniei. Barella va încerca să înscrie în trei meciuri consecutive pentru națională în premieră în cariera sa.

Fabian Ruiz a influențat două dintre cele trei goluri ale Spaniei împotriva Croației, oferind assistul pentru golul lui Alvaro Morata și marcând golul de 2-0. De la debutul la echipa națională, în iunie 2019, doar Jordi Alba (9) a oferit mai multe pase decisive cu "Furia Roja" decât actualul mijlocaș de la PSG (8).

Citește și:

„Trebuia să primească cartonaș roșu, a intrat ca la rugby” » Reacția uluitoare din presa olandeză după meciul cu România
Nationala
„Trebuia să primească cartonaș roșu, a intrat ca la rugby” » Reacția uluitoare din presa olandeză după meciul cu România
Ianis Hagi, luat la mișto de britanici: „O pungă de ceapă” » Jenant: cu cine a fost asemănat decarul României
Euro 2024
Ianis Hagi, luat la mișto de britanici: „O pungă de ceapă” » Jenant: cu cine a fost asemănat decarul României
Penalty refuzat României? Legendarul Michael Ballack se revoltă: „Pentru mine e clar! Nici n-au analizat” » Probleme și la golul 3
Nationala
Penalty refuzat României? Legendarul Michael Ballack se revoltă: „Pentru mine e clar! Nici n-au analizat” » Probleme și la golul 3

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close