INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  FIGHT CLUB GSP

FIGHT CLUB Olanda sau Turcia în semifinale? Adrian Duță și Adrian Jitea, „directe” la limita fair-play-ului: „Au o armă secretă, au demonstrat-o cu România” vs „Un singur Ștefan i-a bătut pe turci. Și nu-i olandez!”

Disputa dintre Olanda și Turcia îi aduce față în față pe jurnaliștii GSP Adrian Duță și Adrian Jitea.
Disputa dintre Olanda și Turcia îi aduce față în față pe jurnaliștii GSP Adrian Duță și Adrian Jitea.

Articol de , - Publicat sambata, 06 iulie 2024 15:03 / Actualizat sambata, 06 iulie 2024 21:29

GSP a lansat proiectul Fight Club: doi jurnaliști din redacție își aleg o favorită înainte de fiecare meci și vin cu argumente în favoarea ei. Faza sferturilor de finală se încheie cu Olanda - Turcia.

Disputa dintre Olanda și Turcia îi aduce față în față pe jurnaliștii GSP Adrian Duță și Adrian Jitea. Primul aduce argumentul valorii individuale a batavilor, al doilea apelează la o latură emoțională și la un pic de matematică trăsnită.

Lovitură cu lovitură, iată dialogul dintre cei doi. Și o mare întrebare pentru cititori: cine câștigă?

Cine completează tabloul semifinalelelor la Euro 2024?

Olanda
Turcia

Olanda sau Turcia în semifinalele Euro 2024? Aceasta e întrebarea

Adrian Jitea: Permite-mi să deschid eu balul, așa cum a făcut-o Turcia în meciurile cu Georgia, Cehia și Austria. A marcat prima și nu s-a mai lăsat ajunsă. Vijelia de pe Bosfor a lovit după doar 57 de secunde în optimi, cel mai rapid gol din istoria fazelor eliminatorii ale Europeanului. Olandezii se urnesc mai greu. Și-au băgat-o singuri în ațe împotriva Austriei, după vreo 6 minute. N-o fi regula de 3 simplă valabilă în fotbal, dar niște indicii tot îți oferă. Olanda - Austria 2-3, Austria - Turcia 1-2, Turcia - Olanda...

Adrian Duță: Fotbalul nu e matematică, regula de 3 simplă nu funcționează. Olanda a arătat rău cu Austria, dar nu a primit gol cu Franța, semifinalistă la EURO. Iar în meciul cu România, olandezii au arătat că știu să absoarbă bine presiunea echipei mai slabe. „Tricolorii” i-au atacat pe batavi în primele 15 minute, au controlat partida, dar elevii lui Koeman s-au trezit și nu ne-au mai lăsat nicio șansă. Calitatea unei echipe mari: lovește când are ocazia. Iar Olanda e o echipă mare, deși nu mai are numele uriașe din alte ere.

Adrian Jitea: Dacă tot vorbeam de reușita-fulger din optimea cu Austria, suspendarea primită de marcatorul Demiral din partea UEFA i-a înrăit pe turci. Și nu vrei să îi vezi nervoși! S-a discutat mult în presa locală despre inconsecvența UEFA. Salutul „lupilor gri” i-a adus lui Merih două etape pe bară (ne revedem cu el în finală!), în timp ce Kounde sau Mbappe, autorii unor discursuri politice vehemente, joacă bine-mersi. Departe de mine să intru într-un astfel de polemică, doar menționez ce se discută în Turcia și de ce-s atât de întărâtați. Îți dai seama de amploare când îl vezi pe președintele Erdogan urcându-se în avion și zburând către Berlin.

Adepții în ale Calhanoglismului formează a 4-a cea mai mare diaspora din Germania. Nu există dubii în privința atmosferei din stadion. Batavii țopăie din dreapta-n stânga, turcii cântă și știu să pună presiune. Neam de neamul lui Depay n-a jucat în așa infern!

Olanda sau Turcia în semifinale? Adrian Duță și Adrian Jitea, „directe” la limita fair-play-ului: „Au o armă secretă, au demonstrat-o cu România” vs „Un singur Ștefan i-a bătut pe turci. Și nu-i olandez!”
Olanda și cea mai colorată galerie de la Euro 2024 / FOTO: Imago

Adrian Duță: Sigur, turcii au parte de o susținere intensă la EURO, dar nici olandezii nu au dezamăgit. Deja sunt virale imaginile cu valurile portocalii dinainte de fiecare meci al Olandei. Batavii nu se vor lăsa mai prejos și nu îi va interesa cine stă în loja Turciei, vor împinge echipa lui Koeman spre semifinale.

E depășit Koeman? Îl scot Van Dijk și Dumfries din belele?

Adrian Jitea: Tizule, Ronald Koeman e un antrenor de modă veche. Nu știe să își apropie fotbaliștii. Conduce cu o mână de fier, doar că-i una ușor ruginită. Atmosfera din lot nu are cum să fie una bună. Pe Joey Veerman l-a schimbat în prima repriză cu Austria, i-a tăiat tot cheful. Apropo de austrieci. Acolo am văzut limitele în fața unei naționale agresive și dispuse la efort. Intru puțin în profunzimea acestor două aspecte. Turcii aleargă mai mult decât olandezii la Euro. Reijnders e maratonistul batav (40,7 km). Viitoarea semifinalistă are doi jucători mai rezistenți, pe Kadioglu (42,2 km) și Baris Yilmaz (41,6 km).

Posesia naționalei lui Koeman este una superioară, dar sterilă. Plimbă mingea între fundașii centrali fără progresie. Dovada? De Vrij (245) și Van Dijk (222) sunt cei mai buni pasatori al „Portocalei Mecanice”. Mijlocașii Kadioglu (185) și Calhanoglou (182) conduc ierarhia în tabăra lui Montela. „Decarul” venit de la Inter a trimis doar 38 de baloane înapoi în tot turneul. Verticalizează de câte ori are ocazia și caută mereu „gaura”. A oferit 10 pase în zonele-cheie. Olanda nu se poate lăuda cu un astfel de fotbalist.

13 pase lungia trimis Calhanoglou direct la țintă la Euro 2024. A greșit doar 3

Adrian Duță: Pe hârtie, Olanda e net superioară Turciei. Lotul portocaliu e cotat la 815 milioane de euro pe Transfermarkt. În același timp, lotul Turciei are o valoare de 324 de milioane de euro. Diferența e uriașă, e clar că Olanda are echipa mai bună, din punct de vedere individual. Turcia nu are un Van Dijk sau Dumfries, doi dintre cei mai buni jucători din lume pe posturile lor. Turcii au un singur mare jucător în lotul actual, Calhanoglou, Guler e încă un puști. La Olanda regăsim mai mulți jucători cunoscuți, care pot face diferența oricând. Au demonstrat asta chiar împotriva României. Gakpo, Malen și Depay pot oricând să scoată un as din mânecă.

Ca-n basmele lui Ispirescu: Tinerețe vs bătrânețe și sfert de finală pe viață și pe moarte

Adrian Jitea: Să fii atent la puștii lui Montela! Kenan Yildiz și Arda Guler n-au împlinit 20 de ani, dar au tupeu și talent cât bazarul din Istanbul. În victoria contra Georgiei, mijlocașul lui Real a marcat cel mai frumos gol al turneului. A bifat și o pasă decisivă. Yildiz și-a ținut permanent adversarii în tensiune. Și-a creat 9 oportunități de gol și a alergat cu 33,1 km/oră. De Vrij poate doar să-i ia numărul și să aștepte amenda pentru viteză. Chiar, un singur Ștefan a reușit să-i bată pe turci. Și sigur nu-i fundașul lui Inter!

Adrian Duță: Arma secretă a Olandei? Cody Gakpo. Atacantul lui Liverpool e unul dintre golgeterii EURO 2024, cu 3 goluri marcate. Are și un assist, bifat chiar împotriva României. La o fază în care părea că mingea e pierdută, Cody a luptat, a crezut și i-a luat fața lui Drăgușin. I-a trimis în fața porții lui Malen, care a făcut 2-0, iar soarta calificării în sferturi a fost decisă. Tot el deschisese scorul, după o acțiune individuală. Profitând și de eroarea lui Niță, a deschis drumul batavilor spre calificare. În formă maximă și cu poftă de joc, Gakpo va fi aproape imposibil de oprit de o apărare șubredă, care a dat nesiguranță echipei. Să nu uităm, Turcia a tremurat până la ultima fază cu Austria, în optimi.

1,6e cota medie la casele de pariuri că Olanda va câștiga, în timp ce cota că Turcia va câștiga e de aproximativ 6.

Concluzii mai tari decât 1X2! Avem scoruri corecte

Adrian Jitea: Fii pe fază, vine lovitura de grație! Matematica nu poate fi combătută! Turcii se răzbună după un algoritm precis. Pe 26 martie 2024 erau zdrobiți de Austria într-un meci amical, scor 1-6. În optimile Europeanului, Montela și ai lui s-au impus cu 2-1. Cât s-a terminat ultimul meci direct dintre Olanda și Turcia? Fix 6-1! Urmează disputa din sferturile de finală. Păstrând un model simplu, urmează o victorie cu 2-1. Matrixul devine realitate!

Statistica ne mai oferă un argument. La precedentele două turnee finale când a ieșit din grupe, Turcia s-a calificat în semifinale: Mondialul din 2002 și Euro 2008.

Adrian Duță: În concluzie, Olanda e mare favorită și se va califica în semifinale. Scor corect, 2-0, fără emoții pentru batavi, care vor să profite de culoarul favorabil pentru a ajunge în semifinale.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Superliga
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Superliga
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare
Europa League
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (5)
666piturca
666piturca  •  06 Iulie 2024, 17:41
Postat de Newman pe 06 Iulie 2024, 15:48

Imi doresc sa mearga Turcia.Are jucatori turci, nu africani ca olanda.

Hello, Newman! Și cel mai tare imn!!!

Rushmepls
Rushmepls  •  06 Iulie 2024, 16:52
Postat de Newman pe 06 Iulie 2024, 15:48

Imi doresc sa mearga Turcia.Are jucatori turci, nu africani ca olanda.

de Germania nu zici ca are jumate echipa cu origini turcesti? Olanda castiga la pas cu Turcia

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  06 Iulie 2024, 16:15

Ii demoleaza Olanda. Probabil va fi un meci cu multe cartonase, pentru ca turcii isi vor pierde mintile.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează