Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  POLONIA - AUSTRIA

CRONICĂ DE DANIEL SCORPIE Austria rămâne cu șanse pentru optimile de finală » Selecționata lui Rangnick face instrucție cu Polonia

Articol de - Publicat vineri, 21 iunie 2024 09:37 / Actualizat vineri, 21 iunie 2024 21:21

Polonia, eterna codașă și dezamăgire de la ultimele Euro, a înregistrat al șaselea meci consecutiv fără succes la competiția continentală, fiind clar depășită de Austria (1-3). Căpitanul leșilor s-a remarcat doar cu un cot de avertisment, în timp ce trupa lui Ralf Rangnick își va hotărî singură soarta în duelul de marți, cu Țările de Jos.

Olympiastadion din Berlin i-a primit cu o vreme umedă pe polonezi și austrieci, care au făcut abstracție de acest detaliu, încinși și de berile servite înaintea meciului. Arena, care a găzduit Spania - Croația 3-0 și care va mai organiza alte patru partide la Euro 2024, inclusiv marea finală de pe 14 iulie, s-a colorat în roșu și alb, culorile comune de pe steagurile naționale.

Peste 70.000 de voci au creat o atmosferă extraordinară, la duelul ultimei șanse de a rămâne în cursa pentru calificarea în "optimi" pentru echipele Poloniei și Austriei.

Început alert în Polonia - Austria

Dacă împotriva Țărilor de Jos a deschis scorul, trupa lui Michal Probierz a trecut în postura de condusă pe tabelă. Doi apărători, Mwene și Trauner, au colaborat perfect în careul lui "Tek" Szczesny la reușita semnată, imparabil, cu capul de ultimul, jucător al lui Feyenoord, cu un singur gol anterior în 12 selecții.

Riposta leșilor, din nou lipsiți de golgheterul și căpitanul Lewandowski (nerefăcut 100%), nu a întârziat, dar Zalewski a risipit șansa egalării. Ocaziile s-au succedat rapid dintr-un careu în celălalt, iar Arnautovic a fost blocat de portarul lui Juventus. Nu ar fi fost oricum 0-2 pentru că atacantul aflat în proprietatea Bolognei, cu 113 prezențe la națională și 36 de goluri, a fost surprins în ofsaid.

Austriecii au dat impresia că dețin controlul ostilităților din teren, iar pe margine Lewandowski nu-și găsea locul. Era nevoie de experiența sa. Probierz l-a schimbat pe Urbanski, pe care-l titularizase alături de Buksa, împotriva Țărilor de Jos, cu Piatek, iar vârful ajuns în Turcia la Bașakeșhir a speculat un carambol în careul lui Verburggen și a scuturat plasa, 1-1.

Formația pregătită de Ralf Rangnick e totuși mai periculoasă și ajunge mai iute la finalizarea acțiunilor. Sabitzer, finalistul Ligii, a avut o poziție favorabilă, însă a șutat în blocaj. Jocul rămâne deschis și cele două adversare știu că remiza le poate "ucide" pe ambele. Repriza s-a încheiat cu "directa" lui Zielinski și mingea scoasă de Verburggen în corner.

7-6a fost raportul șuturilor spre poartă (2-3 cadrate) la pauză în Austria - Polonia. Trupa lui Ralf Rangnick a avut 40% posesie și 76% precizia paselor în primele 45 de minute. La final, a fost 15-15, dar austriecii au cadrat de trei ori mai mult (9-3)

Polonia, al șaselea meci la rând fără succes la Euro

Abia după aproape o oră de joc a fost trimis în teren Lewandowski, care a debutat la acest Euro (al șaselea turneu major) și de la care fanii polonezi așteptau să facă diferența. Dar căpitanul și-a procurat rapid un cartonaș galben, pentru un cot aplicat lui Lienhart.

Diferența o determină, după o fază-șnur, Baumgartner cu un șut la colț din marginea careului. A fost scânteia ce a reaprins jocul pe terenul din Berlin, unde Swiderski a bubuit mingea pe direcția lui Pentz.

La 1-2, exact scorul din runda inaugurală, polonezii erau eliminați. Această perspectivă i-a făcut să se clatine și mai tare în defensivă, numai că Szczesny nu s-a mai lăsat bătut. Același goalkeeper nu a mai avut de ales și l-a faultat cu fața pe Sabitzer.

Un penalty clar transformat precis de Arnautovic. 3-1 și polonezii au legat al șaselea meci la Euro fără victorie și, probabil, vor termina pe ultimul loc grupa la a treia din ultimele patru ediții! N-au fost departe să mai încaseze un gol, la execuția lui Posch, neutralizată de Szczesny. Care a fost apoi driblat de Laimer, diagonala acestuia ocolind poarta. Și a rămas 3-1, austriecii jucându-și soarta marți împotriva Țărilor de Jos.

FINAL. Polonia - Austria 1-3

  • Marcatori: Krzysztof Piatek '30 / Gernot Trauner '9, Christoph Baumgartner '67, Marko Arnautovic '78 (penalty)

GALERIE FOTO. Cele mai tari imagini din Polonia - Austria

+43 FOTO

Echipele din Polonia - Austria

Poland (3-4-1-2): Szczesny - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Piotrowski, Slisz, Zalewski - Zielinski - Buksa, Piatek
Selecționer: Michal Probierz (51 de ani)
Rezerve: Skorupski, Bulka, Bereszynski, Salamon, Walukiewicz, Puchacz, Szymanski, Moder, Szymanski, Romanczuk, Urbanski, Grosicki, Swiderski, Skoras, Lewandowski

Austria (4-2-3-1): Pentz - Posch, Trauneu, Lienhart, Mwene - Seiwald, Grillitsch - Baumgartner, Laimer, Sabitzer - Arnautovic.
Selecționer: Ralf Rangnick (65)
Rezerve: Lindner, Hedl, Daniliuc, Danso, Querfeld, Wober, Prass, Kainz, Seidl, Weimann, Grull, Entrup, Gregoritsch, Wimmer

Arbitru: Umut Meler (Turcia)
Asistenți: Emre Eyisoy (Turcia), Kerem Ersoy (Turcia)
Arbitru VAR: Paolo Valeri (Italia)
Asistent VAR 1: Alper Ulusoy (Turcia)
Asistent VAR 2: Massimiliano Irrati (Italia)
Arbitru de rezervă: Rade Obrenovic (Slovenia)

Clasamentul din faza grupelor a Campionatului European:

Polonia - Austria, un duel ce se anunță a fi echilibrat

Polonia și Austria au cotele de piață echilibrate. Lotul polonezilor este evaluat de site-ul de specialitate Transfermarkt la 210,30 milioane de euro, în timp ce austriecii sunt estimați la 237 de milioane de euro. Echilibrul se menține și în clasamentul FIFA, unde Austria se clasează pe locul 25, iar Polonia ocupă următoarea poziție.

Polonia - Olanda, în grupa D de la Euro 2024, foto: Getty Images
Polonia - Olanda, foto: Getty
Polonia - Olanda, foto: Getty
Polonia - Olanda, foto: Imago Images
Polonia - Olanda, foto: Imago Images
+17 FOTO

În privința meciurilor directe, Polonia și Austria s-au întâlnit de 5 ori. Polonezii sunt neînvinși în fața adversarilor de astăzi, adunând 3 victorii, în timp ce alte două partide s-au terminat la egalitate. Ultima partidă a avut loc în septembrie 2019, în preliminariile CE 2020, și s-a terminat fără gol marcat de ambele părți.

Austria - Franța, la EURO 2024/ FOTO: Imago Images
Austria - Franța, la EURO 2024/ FOTO: Imago Images
Austria - Franța, la EURO 2024/ FOTO: Imago Images
Austria - Franța, la EURO 2024/ FOTO: Imago Images
Austria - Franța, la EURO 2024/ FOTO: Imago Images
+7 FOTO

VIDEO Fanii polonezi, spectacol total la Hamburg, înainte de meciul cu Olanda de la Euro 2024

Citește și:

Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
Nationala
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (9)
Imperiul.Otoman
Imperiul.Otoman  •  22 Iunie 2024, 10:52
Postat de Bibistrocel pe 21 Iunie 2024, 21:56

Pai cum vine asta? acum cateva zile romanica era 95% calificata si acu' o dati cotita? ***... Romania are mai multe sanse sa termime pe locul 4 decat sa califice in optimi. Iar o sa stam cu fundul in poarta si asteptam contraatacul..cand jucam noi tot timpul traim cu senzatia "ca acum ne dau gol". Noi nu stim sa pasam, sa timem de minge..Pentru toate echipele astea de la euro, noi suntem ceea ce a fost Liechtenstein pentru noi. Ajungem sa ne bucuram cum s-au bucurat aia cu noi...Sunt roman, tin cu Romania..imi doresc sa castige..dar nu in halul asta de a sta cu avionul si vaporul in poarta...mai bine pierdem jucand ca unguri..albanezii..polonezii, decat sa faci anti fotbal. Multi o sa ma anjure, dar in sinea lor stiu ca am dreptate..suntem slabi..foarte slabi

Si Anglia joaca la rezultat ca si Franta cateodata sau Italia (care nici sa se apere nu mai stie) dar sta cu posteriorul in poarta 88 de minute intr-un meci,Ungaria si Polonia nu joaca nimic,Albania este singura dintre cele pe care le-ai enumerat care mai incearca ceva pe atac.Parca nu te-ai uitat la acelasi turneu si te plangi ca nu ataca echipa ta dupa ce ai batut cu 3-0.Acum se poate sa ne bata Belgia si sa ne aparam dar au un lot foarte bun si noi un lot subtire pentru ca nici tu nu ai contribuit in vreun fel spre binele fotbalului romanesc,nu ai copii trimisi la fotbal de performanta,tu nu joci fotbal de performanta,de investit nu ai investit nimic in fotbal dar ai pretentii de brazilian.Cand naiba am castigat noi vreun turneu final si eu nu stiu de veniti cu exigente de genul asta? poate nu este cazul tau dar multi credeti ca daca sunteti Gica Contra sunteti mai interesanti/inteligenti.Cee ar fi sa fiti si obiectivi? macar asa de incercare? ca sa mai schimbati placa

Bibistrocel
Bibistrocel  •  21 Iunie 2024, 21:56

Pai cum vine asta? acum cateva zile romanica era 95% calificata si acu' o dati cotita? ***... Romania are mai multe sanse sa termime pe locul 4 decat sa califice in optimi. Iar o sa stam cu fundul in poarta si asteptam contraatacul..cand jucam noi tot timpul traim cu senzatia "ca acum ne dau gol". Noi nu stim sa pasam, sa timem de minge..Pentru toate echipele astea de la euro, noi suntem ceea ce a fost Liechtenstein pentru noi. Ajungem sa ne bucuram cum s-au bucurat aia cu noi...Sunt roman, tin cu Romania..imi doresc sa castige..dar nu in halul asta de a sta cu avionul si vaporul in poarta...mai bine pierdem jucand ca unguri..albanezii..polonezii, decat sa faci anti fotbal. Multi o sa ma anjure, dar in sinea lor stiu ca am dreptate..suntem slabi..foarte slabi

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

randoom_briliantul
randoom_briliantul  •  21 Iunie 2024, 21:47

romania termina grupa cu 3 puncte

Vezi toate comentariile (9)
Comentează