Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SPECIAL EURO

EXCLUSIV // VIDEO&FOTO Românii din Germania au ieșit să voteze pentru Parlamentul European: „Noi suntem forța care trebuie să schimbe ceva în România”

Articol de , - Publicat duminica, 09 iunie 2024 13:42 / Actualizat duminica, 09 iunie 2024 16:22

Sute de români din Munchen au venit de la primele ore ale dimineții să-și exercite dreptul constituțional la vot ♦ Fiind plecați din țară, aceștia au primit un sigur buletin de vot, doar pentru alegerile Europarlamentare, la locale votul fiind permis exclusiv în România

Dacă în București e caniculă și abia se mai poate respira, în Germania e frig. E de hanorac sau o geacă mai de toamnă. Plouă pe reprize, cu picături mari și reci.

Între reprizele de ploaie, românii care sunt stabiliți în Munchen au ieșit din case și au venit să voteze. „Pentru viitorul nostru, să ne întoarcem acasă, că ne-am cam săturat” e mesajul general. În special al tinerilor. Foarte puțini au venit singuri, marea majoritate votează în familie.

„Am votat pentru cineva care să ne reprezinte”

Unul dintre cei sosiți la secțiile din Munchen spune cu ce gând a venit la alegeri: „Am votat pentru o reprezentare bună a României în Parlamentul European”.

Sunt cinci secții de vot, cu câte 8 puncte de preluare a datelor și primirea formularelor. Totul e organizat ireproșabil de către Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu polția din Germania. Lumea vine cu buletin sau cu pașaportul și apoi își exercită dreptul la vot.

„Eu am votat pentru cineva care să ne reprezinte. Pe noi, tinerii. Noi suntem forța care trebuie să schimbe ceva în România, chiar dacă suntem aici”, dezvăluie o tânără.

+6 FOTO

„Calitatea vieții e mai mare aici, în Germania”

Despre ce ar putea schimba clasa politică, oamenii sunt resemnați: „Nu am speranțe așa mari... De la Revoluție tot am votat, părinții noștri au votat și....”. „Doar prin vot putem schimba ceva, altfel nu putem”, mai spun.

Întrebați de reporterii GSP cum e viața în Germania, românii oftează înainte să ofere un răspuns: „Cu bune, cu rele... Calitatea vieții e mai mare aici, dar partea rea este că familia este departe. Ne-am făcut momentan o viață aici. Per ansamblu este bine”.

„Peste 200.000 de cetățeni români trăiesc în Bavaria”

La urne și-a făcut prezența și Miheia-Mălina Diculescu-Blebea. Consulul general al României la München, începând cu octombrie 2023.

+6 FOTO

„În Bavaria avem o rețea extinsă de secții de votare, 31. Un efort comun al autorităților, dar și al comunității românești din Germania. Peste 200.000 de cetățeni români trăiesc în Bavaria”, a spus aceasta.

După primele ore de vot, la secțiile de votare din Munchen votaseră peste 200 de români, dar oficialii secțiilor se așteptau ca numărul să crească după prânz, spre seară.

„Vremea să nu-i sperie pe românii din Germania”

Ioan-Alexandru Tătoiu, unul dintre reprezentanții secțiilor de vot din Munchen, explică pentru GSP.RO.

„Avem cinci secții aici, în Munchen. Nu au existat niciun fel de incidente și nici nu ne așteptăm să avem aglomerări. Vremea de afară influnțează și prezența la vot, dar sper că cei din Germania sunt obișnuiți cu vremea și nu îi mai sperie”, a explicat acesta.

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (7)
cschaka
cschaka  •  09 Iunie 2024, 17:18

Aa, după ce am comentat am văzut că în articol e vorba de alegeri pentru partide din România, eu comentasem pentru alegerile din Germania, pentru partide din Germania.

cschaka
cschaka  •  09 Iunie 2024, 17:13

Ai voie și la locale să votezi, dacă locuiești acolo de câțiva ani. Eu am votat și la locale, în Germania. Fără să trebuiască să ai cetățenie germană. Cea română este suficientă.

elgabri
elgabri  •  09 Iunie 2024, 16:14

Haurarii au iesit la vot, diaspora nu mai ce a fost !!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează