INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  FINALA

Spania - Anglia 2-1 » It's NOT coming home! Spaniolii scriu ISTORIE: al patrulea triumf continental, record absolut

Spania estecampioana Europei! // fotomontaj: Diana Vasilescu și Daiana Păduraru / GSP +25   FOTO
Spania estecampioana Europei! // fotomontaj: Diana Vasilescu și Daiana Păduraru / GSP

Articol de , - Publicat duminica, 14 iulie 2024 23:53 / Actualizat luni, 15 iulie 2024 13:11

Spania este noua campioană europeană! „Furia Roja” a câștigat Euro 2024 după 2-1 în finala cu Anglia. Nico Williams a deschis scorul, Cole Palmer a egalat pentru englezi, Mikel Oyarzabal a stabilit scorul final în superduelul de la Berlin.

Cronică Daniel Scorpie după Spania - Anglia

Berlin. Olympiastadion. Meciul 51 la Euro 2024, la capătul maratonului fotbalistic de o lună din Germania. A 17-a finală diferită în tot atâtea ediții ale Campionatului European. Viva España sau Football Is Coming Home? Furia Roja ori The Three Lions?

Al patrulea titlu continental (record al competiției) sau premiera Albionului? Luis de la Fuente ori Gareth Southgate, în duelul disproporționat al salariilor selecționerilor candidatelor la tronul Europei? Rey Felipe VI sau Prințul William (King Charles a lipsit!)? God Save The Football!

+21 FOTO

Adversarii Angliei au deschis scorul în ultimele 3 jocuri!

Final countdown, cum titra The Sun înaintea marelui turnir din capitala germană, a scurs și ultimele fire de nisip din clepsidra așteptării la întâlnirea cu gloria. După ce a scos din cursă trei foste campioane mondiale, selecționata ce visează să lege patru finale câștigate de competiții majore, performanță nemaipomenită, e favorită.

Și fiindcă englezii ajung storși de forțe după două dueluri de măcar 120 de minute (penaltyuri cu Elveția) plus altul la fel de dramatic, în semifinale, în toate Kane și compania reușind să revină de la 0-1!

Gary Neville: „Shaw asigură mai mult echilibru la mijloc”

Singura mutare ce a surprins puțin îi aparține lui Southgate, care îl titularizează în premieră la acest turneu pe Shaw (în locul lui Trippier). „Asigură mai mult echilibru la mijloc”, s-a pronunțat Gary Neville, fostul mare fundaș englez pentru Daily Mail, subliniind că e nevoie de linia compactă în fața ibericilor. Dincolo, două permutări logice, după ce Carvajal și Le Normand și-au efectuat contra Franței jocul de suspendare.

Aceleași sisteme, cu toate detaliile tehnico-tactice știute. Însă și cu duelul tinerilor Yamal (17 ani) și Mainoo (19). E foarte probabil ca, în următoarele 90, 120 sau chiar mai multe minute (Anglia s-a obișnuit), să ne edificăm deja și cine este marele favorit să câștige "Balonul de Aur" din 2024.

Englezii sunt mult mai mulți decât spaniolii în tribune!

Atmosfera animată de "Fire", imnul oficial al Euro 2024, interpretat de MEDUZA, OneRepublic și Leony, e clar dominată de englezi, care și-au făcut rost de mult mai multe bilete decât cota de 10.500 alocată de UEFA și lor, și spaniolilor pe o arenă binișor de peste 70.000 de locuri.

„Ne simțim ca acasă", remarcă un reporter al DM. Nicio surpriză, ibericii au avut printre cei mai puțini susținători la meciurile din Germania și au învins pe linie. E prima echipă din istoria Europeanului ce a câștigat șase jocuri din șase. Dar al șaptelea?

Saka și Shaw, bodyguarzii puși la Williams și Yamal

Three Lions își propun să se apere compact, cu linii strânse și multă mișcare în teren, atenți pe flancuri la viteziștii Yamal și Williams, cu scopul de a lăsa spaniolilor posesia sterilă, fără ocazii. Apar primele emoții, dar la centru. Tacklingul îl împinge pe Walker în picioarele lui De la Fuente, care-l accidentează pe stoperul lui Man. City.

Este prea solid să-i lase așa devreme locul lui Trippier, ieșit la încălzire, dovadă centrarea periculoasă din extremă. Saka împinge însă jocul "albilor" în față și are și grijă să-l dubleze pe Walker în spate, pentru a-l anihila pe Nico. Pe partea opusă, Shaw, primul jucător de la italianul Delvecchio (în meciul cu Franța din 2000) care debutează chiar în finală, îl blochează pe Lamine.

+21 FOTO

Două „galbene” plus două șuturi cadrate anemice!

Nu există spații, nici ocazii în jumătate de oră! În care unica execuție cadrată e șutul lui Fabian Ruiz, deviat de Geuhi, cu mingea cuminte între mănușile lui Pickford. Dezamăgire pentru cei care așteptau ori doreau un joc deschis, spectaculos. Miza este colosală, riscurile asumate, infime. Apar faulturile tari și două "galbene", Kane și Olmo.

Letexier ține să nu scape finala din mână, deși francezul se află doar al doilea joc major din carieră, după Supercupa Europei 2023. Mitanul întâi se încheie cu situația lui Foden, după o fază fixă, al doilea șut "sărac" pe poartă al partidei, la fel ca al lui Fabian Ruiz. "Anglia a sufocat Spania", rezumă primele 45 de minute Chris Sutton, fostul atacant al lui Blackburn și Celtic.

Declicul provocat de „fulgerele” Lamine&Nico

De la vestiare nu mai revine Rodri (s-a rupt în finalul reprizei): ce lovitură pentru De la Fuente să-și piardă liderul de la mijloc! Intră Zubimendi, nu contează. Ce contează urma să vină imediat! Contraatacul din cinci pase și câteva secunde scoate la rampă aripile Spaniei, bunii prieteni și colegi de cameră. Din nou Lamine (cu al patrulea assist, cele mai multe la Euro 2024) este la serviciu și Nico nu îl cruță pe "Pigford".

Williams, a doua reușită în turneu, pare tot mai aproape să se țină de promisiunea făcută tatălui Felix, aflat în tribune. Anglia acuză dur șocul și este numărată în picioare. Furtuna roja se dezlănțuie din senin în Berlin: Olmo, Morata și Williams îl bombardează pe goalkeeperul lui Everton.

Nu este Ollie, dar lovește Palmer. O altă rezervă!

Scapă fără 0-2 "albii" și Southgate decide că Harry Kane e chiar omul în minus în iarbă. Acum, înlocuirea cu Ollie Watkins vine cu vreo jumătate de repriză mai devreme decât în semifinala contra Țărilor de Jos, dar selecționerul speră să se repete figura de miercuri din minutul 90. Fie măcar să-l ajute o bijuterie a lui Bellingham, ca "foarfeca" din "optimea" cu slovacii. Mult mai aproape de gol e tot Spania.

Reflexul lui Pickford, la oportunitatea super a spiridușului Yamal, ține Anglia în viață! Până când? Viteza și presiunea ibericilor sunt tot mai greu de suportat de vicecampioana continentului.

Dar pe cine nu lași să moară nu te va lăsa să trăiești. Și acela este Palmer, înlocuitorul lui Mainoo. Iar îi iese o mutare lui Southgate! La trei minute și una dintre primele atingeri, starul lui Chelsea, și el crud (22 de ani), trage mult mai exact decât Bellingham și Simon se predă. Se vede lipsa lui Rodri!

Tot un jucător venit de pe bancă a dictat sentința!

Degeaba reușea Spania să facă record de 14 goluri la un Euro, dacă Anglia revine de la 0-1 la al patrulea meci consecutiv! 1-1 și totul se reia de la capăt. Reset și din nou atacă Furia Roja. Din nou ratează Lamine șansa de a prelua conducerea, în minutele în care fanii Albionului cântau frenetic "We're not going home". De ceea ce ți-e frică nu scapi e un alt dicton!

Pentru că, tot pe contraatac, Cucurella îl servește perfect pe Oyarzabal (încă o rezervă decisivă, backupul lui Morata) și Pickford nu mai face nicio minune. Miraculos e însă felul în care poarta lui Simon a scăpat neatinsă la seria de trei lovituri cu capul din careu ale englezilor, cu Dani Olmo salvând de pe linie. Incredibil!

Rămâne 2-1 și Football Is Not Coming Home. Again. Furia Roja e iarăși la putere. Campioană continentală pentru a patra oară, la 12 ani distanță de la ultimul triumf și la șase decenii de la primul succes.

FINAL » Spania - Anglia 2-1

Spania - Anglia, informații de la stadion:

  • La ora de start au fost 22 de grade Celsius la Berlin.
  • La ora 21:45 a început ceremonia de închidere a turneului. Leony, Meduza și OneRepublic au interpretat imnul oficial al competiției, „Fire”.
  • Giorgio Chiellini, campion european alături de naționala Italiei în 2021, a adus trofeul pe gazon.
  • La „oficială” regăsim nume mari din fotbal, precum Oliver Kahn, Luis Figo, Gareth Bale, David Seaman și Sami Khedira.
  • În tribune domină albul englezilor. Spaniolii sunt într-o copleșitoare inferioritate numerică!

Spania - Anglia, echipe de start:

SPANIA (4-2-3-1): U. Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Olmo, N. Williams - Morata
Rezerve: Raya - J. Navas, Nacho, Vivian, Merino, Joselu, F. Torres, Remiro, Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Fermin, Grimaldo
Antrenor: Luis de la Fuente

ANGLIA (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Guehi, Shaw - Mainoo, Rice - Saka, Foden, Bellingham - Kane
Rezerve: Ramsdale, Henderson - Alexander-Arnold, Trippier, Konsa, Dunk, Gallagher, Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Gomez, Palmer, Wharton
Antrenor: Gareth Southgate

  • O singură modificare în echipa Angliei față de primul „11” cu Olanda: a ieșit Kieran Trippier, a intrat Luke Shaw. Este primul meci pe care fundașul stânga englez îl începe ca titular după 148 de zile, el fiind ținut pe tușă de o accidentare musculară.

Arbitru principal: François Letexier (Franța)
Arbitri asistenți: Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni (Franța)
Arbitru VAR: Jerome Brisard (Franța)
Asistent VAR 1: Willy Delajod (Franța)
Asistent VAR 2: Massimiliano Irrati (Italia)
Arbitru de rezervă: Szymon Marciniak (Polonia)

Update ora 14:45. Fanii englezi își fac simțită prezența la Berlin

Emulația marii finale începe deja să se simtă, cu mai bine de șapte ore până la primul fluier al partidei.

Fanii englezi au invadat Breitscheidplatz, o piață cunoscută din capitala Germaniei. Steagurile acestora sugerează că au venit oameni din toate părțile Angliei pentru a îi încuraja pe băieții lui Gareth Southgate. După 58 ani de ani de așteptare, „The Three Lions” sunt din nou aproape de un succes major la nivel de primă reprezentativă.

+13 FOTO

Stadion: Olympiastadion (Berlin)

Lista câștigătoarelor de la Campionatul European

  • Spania - 4 (1964, 2008, 2012, 2024)
  • Germania - 3 (1972, 1980, 1996)
  • Italia - 2 (1968, 2020)
  • Franța - 2 (1984, 2000)
  • Rusia - 1 (1960)
  • Cehoslovacia - 1 (1976)
  • Portugalia - 1 (2016)
  • Olanda - 1 (1988)
  • Danemarca - 1 (1992)
  • Grecia - 1 (2004)
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mihai Stoica, scos din sărite de 2 fotbaliști de la FCSB! Gestul surprins imediat după finalul meciului cu Poli Iași
Superliga
Mihai Stoica, scos din sărite de 2 fotbaliști de la FCSB! Gestul surprins imediat după finalul meciului cu Poli Iași
„Bombă” în Superliga! Sparta Praga l-a cumpărat de la Rapid cu 5 milioane de euro
Superliga
„Bombă” în Superliga! Sparta Praga l-a cumpărat de la Rapid cu 5 milioane de euro
Ce revenire în Serie A! Man, gol superb în Parma - Fiorentina » Cum s-a descurcat Mihăilă
Campionate
Ce revenire în Serie A! Man, gol superb în Parma - Fiorentina » Cum s-a descurcat Mihăilă

David Popovici, surprins pe străzile din Capitală la volanul mașinii primite de la Țiriac: „E bine, nu mă vait”

Ion Țiriac i-a premiat pe medaliații de la Jocurile Olimpice » 22 de autoturisme au fost înmânate sportivilor, multe VIP-uri au fost prezente


Comentarii (86)
Catalynn_21
Catalynn_21  •  16 Iulie 2024, 21:54
Postat de freddy pe 16 Iulie 2024, 20:05

Am înțeles. Tu mergi, stai, te scarpini, mesteci guma, te uiți la televizor, scrii pe forum pe gsp, mângâi pisica, faci cartofi prăjiți si bei bere cu firicel în același timp. Ma depășește. Nu pot fi ca tine. Nu ne am născuți toți asa. :))) Auzi, de ce nu ma mir ca ești pe lângă talpanist și trumpist? Putinist știu ca ești. Șoșocar cumva? *** Pardon! Aurist! Telefonul asta cu butoane... :))) Gata! Chiar trebuie sa te las. O sa ma uit mâine. Ma duc la seral :)))) Salutari lui Firicel și ferește l de rele!

Am făcut eu vreodată un secret ca sunt anti globalism, wokism, neomarxism și restul “progresismului”!? Așa ca sunt exact ca noul VP, și el odată never trumper, astăzi cu Donnie all the way. Pe Sosoaca o strică gura, însă pe de altă parte este în mod cert un rol asumat. Dacă nu era cu gura mare probabil nu trecea pragul electoral. AUR am votat! Sunt om de cuvânt, i-am promis frățiorului intru jinars de Giurtelec, Balo, am făcut și poză! :-))) altfel nu îl votam pe cel care a atârnat la brânza lu’ ne-a jjijji! Mai mult, tot acolo e și Piperea. Cine lucrează la aceeași firmă de avocatură!? Fata lu’ Argăseală! Însă a fost un vot la mișto, nimic altceva.

freddy
freddy  •  16 Iulie 2024, 20:05
Postat de Catalynn_21 pe 16 Iulie 2024, 18:23

La ora aia era roll callul (caută să vezi ce-i aia), deci o formalitate. Se anunțase cu puțin timp înainte running mateul și se comenta pe tema asta. Io care însă văzusem filmul (caută și asta dacă vrei) știam istoria lu’ JD. Trump nu a apărut decât în jur de ora 4AM. Bă Freddy, ți-am spus ca natura nu a fost darnică cu tine, altfel înțelegeai ca pot merge și mesteca gumă în același timp. Tu probabil și când respiri trebuie să te oprești din alte activități pt a nu îți solicita procesorul … Altfel ai o minte extrem de bogată! :-)))

Am înțeles. Tu mergi, stai, te scarpini, mesteci guma, te uiți la televizor, scrii pe forum pe gsp, mângâi pisica, faci cartofi prăjiți si bei bere cu firicel în același timp. Ma depășește. Nu pot fi ca tine. Nu ne am născuți toți asa. :))) Auzi, de ce nu ma mir ca ești pe lângă talpanist și trumpist? Putinist știu ca ești. Șoșocar cumva? *** Pardon! Aurist! Telefonul asta cu butoane... :))) Gata! Chiar trebuie sa te las. O sa ma uit mâine. Ma duc la seral :)))) Salutari lui Firicel și ferește l de rele!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Catalynn_21
Catalynn_21  •  16 Iulie 2024, 18:23
Postat de freddy pe 16 Iulie 2024, 17:58

Uite ca m ai făcut curios și am cautat. Vrei sa spui ca te uitai la convenția republicanilor și în același timp erai pe gsp?? Hai ma... Mai bine găseai alta explicație. Serios. :))) Printre Trump și vicepreședintele ala desemnat tu îmi răspundeai mie la un comentariu despre Firicel! :))) Politician adevărat ești! Erai și pe un site deochiat în același timp? Puteai sa zici ca nu aveai somn. Se intampla...:))) Dar tu vrei sa te dai mare când ești mic :)))

La ora aia era roll callul (caută să vezi ce-i aia), deci o formalitate. Se anunțase cu puțin timp înainte running mateul și se comenta pe tema asta. Io care însă văzusem filmul (caută și asta dacă vrei) știam istoria lu’ JD. Trump nu a apărut decât în jur de ora 4AM. Bă Freddy, ți-am spus ca natura nu a fost darnică cu tine, altfel înțelegeai ca pot merge și mesteca gumă în același timp. Tu probabil și când respiri trebuie să te oprești din alte activități pt a nu îți solicita procesorul … Altfel ai o minte extrem de bogată! :-)))

Vezi toate comentariile (86)
Comentează