INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SPANIA - FRANȚA

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Cine e necunoscutul Luis de la Fuente: from ZERO to HERO

Luis de la Fuente, pariul câștigător al Federației Spaniole  // FOTO: Imago
Luis de la Fuente, pariul câștigător al Federației Spaniole // FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 08 iulie 2024 12:27 / Actualizat vineri, 12 iulie 2024 12:10

În decembrie 2022, după plecarea lui Luis Enrique, la finalul Mondialului din Qatar, Federația spaniolă surprindea și-l alegea pe Luis de la Fuente Castillo ca selecționer ♦ Născut pe 21 iunie 1961, acesta a reușit să-i ducă pe iberici în semifinalele EURO 2024 ♦ De-a lungul carierei, antrenorul a ajuns în penultimul act al competițiilor la care a participat cu selecționatele de juniori la care a antrenat.

Spania e la un pas de finala EURO 2024. Trebuie să treacă de Franța, în semifinala de pe 10 iulie (Munchen, ora 22:00) pentru a avea șansa de a câștiga Europeanul după o pauză de 12 ani. Sub comanda lui Luis de la Fuente, „Furia Roja” a impresionat în Germania, iar mulți dintre specialiști o văd favorită.

Un succes al Spaniei ar însemna un al treilea trofeu pentru Luis de la Fuente la un Campionat European, după cele câștigate cu naționala sub 19 ani (2015) și naționala sub 21 de ani (2019). La acestea se mai adaugă și o Ligă a Națiunilor, în 2023.

Luis de la Fuente, pariul câștigător al Federației spaniole

Ca fotbalist, cariera lui De la Fuente se leagă de Athletic Bilbao. A ajuns la juniorii formației basce în 1977, iar după doi ani a debutat la seniori. Din 1982 a devenit titular, câștigând în următoarele două sezoane titlul de campion. A mai cucerit o Cupă și o Supercupă cu bascii. S-a retras în 1994, după ce a mai trecut pe la Sevilla, încă o dată pe la Bilbao și pe la Alaves.

254 de meciuriîn Primera Division a strâns Luis de la Fuente

La 3 ani de la retragere și-a început cariera de antrenor, pregătind echipe din ligile inferioare din Spania. Au urmat perioade la juniorii celor de la Sevilla și Bilbao, iar cea mai importantă experiență a fost la Alaves, între iulie și octombrie 2011, în Segunda Division.

În 2013, Federația spaniolă a decis să mizeze el pentru naționalele de juniori. După doi ani, a reușit să câștige EURO sub 19 ani cu o națională din care făceau parte Unai Simon, Rodri sau Mikel Merino, jucători care acum sunt la naționala mare.

După o perioadă în care nu a reușit să mai ajungă în fazele finale ale competițiilor europene, De la Fuente a fost totuși promovat la naționala de tineret și a dus-o de două ori în semifinale. În 2019, a fost din nou campion european. Din acea națională făceau parte Zubimendi și Cucurella. Doi ani mai târziu, a pierdut cu greu în semifinale, cu Portugalia.

Pentru Luis de la Fuente a urmat o altă prestație excelentă, de data asta la Jocurile Olimpice. Cu jucători precum Unai Simon, Cucurella, Pedri, Zubimendi, Olmo, Merino sau Oyarzabal, Spania juca finala la Jocurile Olimpice, dar pierdea cu Brazilia.

Iar rezultatele bune de la juniori i-au determinat pe șefii Federației să-l numească pe banca naționalei de seniori. Cu care a câștigat Liga Națiunilor și cu care se pregătește acum de o nouă semifinală.

VIDEO. Totul despre Spania – Franța, superduelul din semifinalele EURO 2024

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Mitea, transformare imensă la 10 ani după retragerea din fotbal » Poveste fabuloasă cu Becali și Berlusconi: „Nea Giovanni a mers la el și i-a spus”
Campionate
Nicolae Mitea, transformare imensă la 10 ani după retragerea din fotbal » Poveste fabuloasă cu Becali și Berlusconi: „Nea Giovanni a mers la el și i-a spus”
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Superliga
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Anunț uriaș din Scoția pentru Ianis Hagi, înainte de meciul lui Rangers
Stranieri
Anunț uriaș din Scoția pentru Ianis Hagi, înainte de meciul lui Rangers

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

Cristian Chira, în cârje la Oțelul - Universitatea Craiova » Dialog exclusiv cu GSP: „Aștept rezultatul de la RMN și sper să scap de operație”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează