Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  TURCIA - PORTUGALIA

CORESPONDENȚĂ DIN DORTMUND 11 detalii de culoare de la Turcia - Portugalia » Un nou episod al „războiului culinar” de la Euro, nu și-au uitat eroul + Cum l-au tachinat turcii pe Ronaldo

„Războiul culinar” de la Euro 2024 a continuat la Turcia - Portugalia // foto: Daniel Grigore (GSP)
„Războiul culinar” de la Euro 2024 a continuat la Turcia - Portugalia // foto: Daniel Grigore (GSP)

Articol de , - Publicat sambata, 22 iunie 2024 19:13 / Actualizat sambata, 22 iunie 2024 20:41

O echipă GSP a asistat de pe stadion la Turcia - Portugalia, meci din grupa F a Campionatului European, și vă prezintă 11 detalii de culoare de la fața locului, aspecte inedite, pe alocuri haioase, care nu s-au văzut la TV.

1. Un nou episod al „războiului culinar” de la Euro

Credeați că s-a consumat ultimul episod al „războiului culinar” de la acest Campionat European? Ei bine, nu chiar! De această dată, a lovit un portughez, care a scris pe un carton că „Bifana > Kebab”.

11 detalii de culoare de la Turcia - Portugalia » Un nou episod al „războiului culinar” de la Euro, nu și-au uitat eroul + Cum l-au tachinat turcii pe Ronaldo
„Bifana > Kebab”, susține un portughez // foto: Daniel Grigore (GSP)

Kebabul este un preparat specific Orientului Mijlociu, care în ultimii zeci de ani și-a făcut „intrarea” în tot mai multe culturi din întreaga lume, în vreme ce „Bifana” este un sandviș clasic al portughezilor, o mândrie națională a acestora.

Astfel de sandvișuri conțin în general fâșii de carne de porc între felii de pâine prăjită. Alte ingrediente folosite sunt oul, cașcavalul și diferite sosuri.

2. Ronaldo, tachinat de turci: „Messi, Messi”

În ultimii ani, metoda preferată a fanilor adverși de a-l tachina pe Cristiano Ronaldo a fost să-i strige acestuia numele rivalului de-o viață, Lionel Messi.

S-a întâmplat și astăzi, prima dată cu minute bune înaintea meciului, în incinta stadionului. Câțiva turci au strigat în repetate rânduri, pe culoarul de acces, „Messi, Messi!”.

3. Încă îl prețuiesc pe Eder

Portughezii nu l-au uitat pe Eder, eroul Europeanului din 2016. Un lusitan a venit la meci cu un carton pe care a printat chipul celui care a înscris golul victoriei în finala Euro 2016!

Eder, acum în vârstă de 36 de ani, s-a retras din fotbal de acum 2 ani. Și-a încheiat cariera cu 35 de meciuri și 5 goluri la prima reprezentativă.

11 detalii de culoare de la Turcia - Portugalia » Un nou episod al „războiului culinar” de la Euro, nu și-au uitat eroul + Cum l-au tachinat turcii pe Ronaldo
Un lusitan a printat chipul lui Eder pe un carton! // foto: Daniel Grigore (GSP)

4. „Armată” de fotoreporteri

O „armată” de fotoreporteri au fost acreditați la acest meci! Partida a suscitat un interes uriaș din partea publicului și a presei, atât de mare încât accesul la zona mixtă a fost limitat, iar aproape toate cele 62.000 de locuri ale stadionului ocupate!

5. „A minha Casinha” a răsunat din piepturile lusitane

Melodia folk rock „A Minha Casinha”, glăsuită pentru prima dată în filmul „O Costa do Castelo”, în 1943, și reinterpretată de Xutos & Pontapés 45 de ani mai târziu, s-a auzit puternic din piepturile miilor de portughezi prezenți la meci.

Acesta a devenit un imn neoficial printre microbiști, fiind interpretat cu patos la fiecare meci al naționalei, auzindu-se inclusiv la precedenta partidă a lusitanilor, 2-1 cu Cehia.

6. „Ronaldo” la tot pasul

O proporție covârșitoare dintre cei care au venit la meci cu tricoul roșu al Portugaliei au avut numele lui Ronaldo, plus numărul acestuia, 7, trecute pe spate.

Prin oraș, în drumul spre stadion, te simțeai ca într-o „mare de Ronaldo”, oriunde priveai vedeai oameni cu tricoul multiplului Balon de Aur. Prezent la tot pasul a fost și felul specific prin care CR7 sărbătorește golurile, bine-cunoscutul „Siuu!”.

7. Speed, din nou la meci, deși data trecută „și-a luat viteză”!

Vloggerul american IShowSpeed, pe scurt Speed, admirator declarat al lui Cristiano Ronaldo, a fost prezent și la acest meci al Portugaliei, după ce apăruse și la Leipzig cu ocazia duelului dintre lusitani și Cehia.

Atunci, Speed a așteptat o oră și jumătate în parcarea stadionului, în speranța că va interacționa cu Cristiano Ronaldo, dar asta nu s-a întâmplat. Până la urmă a fost îndepărtat din parcare de către forțele de ordine, iar fix în acele momente s-a întâmplat ca autocarul Portugaliei să treacă prin spatele lui.

8. Guler-mania

Spre minutul 40, selecționerul Turcilor, Vicenzo Montella, l-a trimis la încălzire pe Arda Guler, mijlocașul în vârstă de 19 ani al lui Real Madrid, una dintre cele mai mari promisiuni ale fotbalului din Turcia.

Entuziasmați peste măsură, fanii situați aproape de teren, pe primele rânduri ale tribunei, inclusiv unul cu numele și numărul lui Arda pe tricou, au început să-i strige numele sau chiar să facă selfie-uri de la distanță. În minutul 70, când optarul turc a intrat pe teren, a fost întâmpinat de public cu un ropot de aplauze!

9. Război între turci și arbitri!

Turcii au purtat un război personal cu brigada de arbitri condusă de Felix Zwayer. La pauză, când arbitrii părăseau terenul, turcii i-au fluierat copios pe „centralul” neamț și asistenții acestuia, Stefan Lupp și Marco Achmuller.

10. Hakan Calhanoglu atacă recordul

Căpitanul Turciei, Hakan Calhanoglu, fotbalistul care a viralizat melodia „Made in Romania”, a ajuns la cel de-al 7-lea meci la un turneu final european. Este chiar în urma clasicilor turci Rüştü Reçber (9) și Hakan Balta (8).

Jucătorul lui Inter și-a propus să-i întreacă pe cei doi. Pentru asta, este nevoie ca „otomanii” să ajungă cel puțin în optimi, sau chiar în sferturi, caz în care Calhanoglu ar deveni numărul 1 solitar!

11. Amintirile lui Pepe cu turcii

Veteranul Pepe, 41 de ani, fost jucător la Besiktas Istanbul printre altele, a fost printre cei mai apostrofați jucători de pe gazon. Mai ales că a avut câteva intrări marcă înregistrată, de i-a pierdut prin iarbă pe adversari.

Un detaliu inedit vizavi de fundașul lusitan: a marcat primul său gol pentru A Seleção într-un meci cu Turcia la Euro 2008! Cu meciul de azi a adunat 139 de selecții, în care a înscris 8 goluri.

În minutul 83, când selecționerul Roberto Martinez l-a înlocuit pe Pepe, acesta a avut parte de un standing ovation, o recunoaștere a unei prestații de-a dreptul legendare. Până și turcii l-au aplaudat, o reverență în fața unui adversar de netrecut.

Citește și:

Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
Nationala
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează