Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 19 mai 2022 12:27 / Actualizat joi, 19 mai 2022 13:34
Eintracht Frankfurt a încheiat sezonul pe locul 11 în Bundesliga, dar s-a revanșat în Europa League, fiind unica echipă neînvinsă în competiția continentală.
Pentru jucători și pentru antrenorul austriac Oliver Glasner, sosit la Frankfurt în vara lui 2021, a fost un an al suferinței, dar și al bucuriei. „Au fost momente foarte dificile, dar jucătorii au crezut în ideea noastră, în stilul de joc, în metodele de pregătire, în spiritul creat în vestiar”, spune Oliver acum, după 1-1 și 5-4 la penaltyuri în finala cu Rangers.
Ce ironie! După trei ani la Frankfurt, timp în care jucase semifinala de Europa League, în 2019, ratând calificarea în ultimul act la penaltyuri, în fața lui Chelsea, câștigătoarea trofeului, antrenorul austriac Adi Hutter a părăsit echipa primăvara trecută, alegând să semneze cu Gladbach.
Venit în urma lui la Eintracht, un alt tehnician austriac, Oliver Glasner, cucerește trofeul EL, în vreme ce Hutter tocmai și-a dat demisia de la Borussia, după un singur sezon.
Eintracht Frankfurt era aproape de retrogradare
Dar cât a suferit și Glasner la „vulturi”! La startul stagiunii, în vară, nu a învins pe nimeni în primele opt meciuri în toate competițiile (două înfrângeri, șase egaluri). Nici în toamnă nu era prea bine. În zece etape de campionat, avea doar o victorie, paradoxal, tocmai la Munchen, 2-1 cu Bayern. În rest, trei înfrângeri și șase egaluri.
5 goluria marcat japonezul Kamada, cel mai prolific jucător al lui Eintracht în acest sezon european; al doilea a fost columbianul Borré (4 reușite), care a înscris și în finala contra lui Rangers
La începutul lui noiembrie, era aproape de zona retrogradării. „Au fost momente foarte dificile, dar jucătorii au crezut în ideea noastră, în stilul de joc, în metodele de pregătire, în spiritul creat în vestiar”, spune Oliver acum.
Și președintele clubului, Peter Fischer, a avut încredere în Glasner, chiar dacă Bundesliga a fost mai mult un poligon de încercare în 2021-2022. Locul 11 la sfârșit, cu mai multe înfrângeri (12) decât succese (10) și mai multe goluri primite (49) decât marcate (45).
Eintracht Frankfurt a înscris în fiecare partidă
Pentru Glasner și Eintracht, acesta a fost anul dedicat Europa League. Încurajată de fanaticii săi suporteri, un zid alb pe toate stadioanele, Frankfurt a surprins continentul. Pentru că, până la urmă, Glasner a așezat bine piesele puzzle-ului și jocul a crescut de la o zi la alta. O formație dinamică, rapidă, combinativă. Care atacă, insistă și punctează.
Nici nu știu ce să spun. Aproape că am făcut stop cardiac la penaltyuri. Sunt fericit că am învins și acum nu ne dorim decât să sărbătorim cu fanii. Eram sigur că Trapp va salva cel puțin o lovitură de pedeapsă, suporterii știau și ei. Sentimentul victoriei e minunat.
- Ansgar Knauff, mijlocaș Eintracht
A fost unica echipă neînvinsă în competiție.
- 13 meciuri în total, 8 victorii (una la penaltyuri), cinci egaluri (unul după prelungiri). Golaveraj 21-13. A înscris în fiecare partidă!
25 de anitrecuseră de când o echipă germană nu mai câștigase Cupa UEFA/Europa League; ulttima fusese Schalke, în 1997, după 1-0 în tur și 0-1, 4-1 la penalty-uri în retur în fața lui Inter
A înfruntat și adversari tari, din prima până în ultima zi.
- Locul 1 în Grupa D, cu 12 puncte (10-6) în șase dueluri: 1-1 (a) și 1-1 (d) cu Fenerbahce, 1-0 (d) și 2-2 (a) cu Antwerp, 3-1 (a) și 2-1 (d) cu Olympiakos.
- 2-1 (d) și 1-1 (a) după prelungiri cu Betis, în „optimi”. Golul calificării, înscris în minutul 120+1. Prelungirile prelungirilor.
- 1-1 (a) și 3-2 (d) cu Barcelona, în „sferturi”. A condus cu 3-0 pe "Camp Nou", în fața a peste 30.000 de suporteri germani, care au cumpărat abonamentele socios.
- 2-1 (a) și 1-0 (a) cu West Ham, în semifinale.
- 1-1, 5-4 la penaltyuri cu Rangers, în finală.
În ultimul act, a avut o medie de vârstă a titularilor de 25,3 ani (scoțienii, 28), cu trei jucători de 22 de ani și altul de 20 (Knauff) și numai doi săriți de 30 (Trapp și Rode, ambii 31).
Oliver Glasner: „Fără jucători, antrenorul nu înseamnă nimic”
„În finală, am fost și norocoși, la 11 metri. Dar, dacă priviți întregul traseu, cu 13 partide fără înfrângere, veți ajunge la aceeași concluzie: noi chiar meritam să cucerim trofeul”, a declarat Glasner, 47 de ani, la prima cupă câștigată în fotbal.
„Sunt foarte mândru de băieți. Nu eu am învins, ci ei. Fără jucători, antrenorul nu înseamnă nimic. Dacă ei n-ar fi avut un caracter atât de puternic, dacă nu m-ar fi ascultat...”, i-a felicitat tehnicianul. „I-am torturat, nu doar fizic, ci și punându-i să vadă o mulțime de înregistrări video. Iar ei au pus în practică totul cât au putut de bine. Fără acest spirit, nu ar fi fost posibilă o asemenea performanță”.
Oliver Glasner: „O săptămână de petrecere”
A dezvăluit că „le-am zis băieților înaintea finalei: «Indiferent cum se termină, vom face petrecere»”. La conferință, a completat: „Nu va fi un simplu party, ci un super party. O săptămână întreagă de petrecere la Frankfurt”.
1980era anul în care Frankfurt cucerise Cupa UEFA, unicul ei trofeu continental până acum, după 2-3 (d) și 1-0 (a) în fața lui Monchengladbach; după 42 de ani, încă un succes al „vulturilor”
Aceasta nu este doar noaptea mea. E noaptea tuturor. În fotbal, nu există un singur jucător, nu poți câștiga decât jucând ca o echipă. Eram dezamăgiți, pentru că nu reușiserăm să ne calificăm în cupele europene din Bundesliga. Dar acum euforia e maximă, pentru că vom fi în Liga Campionilor.
- Kevin Trapp, portar Eintracht, MVP-ul finalei
5 echipe germane în Liga Campionilor
O performanță extraordinară pentru Bundesliga. Sezonul viitor, Germania va avea cinci reprezentante în grupele Champions League: patru din campionat, Bayern, Dortmund, Leverkusen și Leipzig, plus Frankfurt, câștigătoarea Europa League.
Citește mai multe știri din fotbal internațional
Primele mutări pregătite de Juventus pentru revenirea în prim-planul Seriei A