Articol de Răzvan Luţac - Publicat vineri, 05 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 05 august 2011 13:20
De-a lungul timpului, formaţiile româneşti angrenate în partide din cadrul cupelor europene au avut ocazia să treacă de adversari doar după executarea loviturilor de departajare.
Interesant este faptul că singura echipă din ţara noastră care a pierdut la penalty-uri în Europa este Universitatea Craiova. “Juveţii” nu au reuşit să se califice de trei ori din cele patru dăţi în care echipa care avea să meargă mai departe era decisă în urma loteriei.
“Specialiştii” penalty-urilor sunt, fără îndoială, steliştii. Ei au cîştigat toate cele trei serii de penaltyuri în care au fost angrenaţi. Prima, cu Barcelona, în finala CCE din 1986. Apoi, cu Valencia, în 2005, iar ultima oară chiar anul trecut, cu Grasshoppers!
Două loterii consecutive fără gol primit!
Remarcabil este faptul că românii au reuşit să nu primească gol în două rânduri la loviturile de departajare. După ce Duckadam a păstrat poarta Stelei intactă la Sevilla, Sportul Studenţesc a trecut de Brondby în stil de mare echipă: după 0-3 în Danemarca, “studenţii” au învins cu 3-0 în retur şi cu acelaşi scor la penalty-uri!
Cupa UEFA Intertoto a oferit şi ea ocazia românilor să îşi demonstreze veleităţile în cîştigarea loviturilor de la unsprezece metri. CFR Cluj a trecut, în 2005, de Athletic Bilbao, chiar în Spania, iar Gloria Bistriţa a învins formaţia israeliană Maccabi Haifa, doi ani mai tîrziu.
Cea mai dramatică victorie la penalty-uri a fost, fără îndoială, cea a lui Dinamo în faţa lui Slovan, “Minunea de la Liberec”, după cum a fost intitulată de mass-media. Atunci, Matache a făcut un meci perfect în poarta cîinilor, o evoluţie asemănătoare cu a lui Pleşca.
Naţionala are probleme
Deşi echipele de club îşi fac deja un renume în calificarea după executarea penalty-urilor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre echipa naţională. “Tricolorii” au ratat calificarea în sferturile CM din 1990 şi în semifinalele CM din SUA în urma loviturilor de la unsprezece metri.
Punctul cu var pare a urmări naţionala şi în primele 90 de minute, nu doar după încheierea timpului regulamentar. La Mondialul din 1998, Croaţia a eliminat România prin golul marcat din penalty de Suker, iar în 2008 naţionala ţării noastre a ratat calificarea în sferturi din cauza unui penalty ratat de Adrian Mutu în meciul cu Italia.
1970 este anul în care s-a introdus departajarea prin executarea loviturilor de la unsprezece metri
0 este numărul golurilor reuşite de Brondby în returul cu Sportul. A ratat şi Schmeichel, portar care avea să ajungă la Manchester United!
1995 este anul în care românii au pierdut ultima oară la penalty-uri. Atunci, Craiova nu reuşea să treacă de Dinamo Minsk