Articol de Răzvan Luţac - Publicat marti, 25 decembrie 2018 00:00
De Crăciun, GSP.ro îți propune să te relaxezi cu 5 nume de non-fotbaliști sau amatori care au reușit, prin cele mai diverse metode, să păcălească mari cluburi din Europa și America de Sud
Toți au început cu CV-uri false. A urmat cel mai neobișnuit dribling, al antrenamentelor de față cu antrenorii și colegii. Apoi, unii au fost dați afară înainte să debuteze. Alții au "fentat" cu lunile, încasând salariul și dându-se accidentați. Cei mai norocoși au și jucat pentru echipele lor.
În orice caz, poveștile care urmează fac deliciul fanilor. GSP.ro le-a grupat într-un material unitar, în care gafele conducerilor se împletesc armonios cu șiretlicul celor mai mari păcălici din istoria fotbalului.
5. Alessandro Zarrelli
Pe locul 5 e un italian care împlinise 34 de ani pe 5 septembrie. Pe locul 5 pentru că, spre deosebire de ceilalți contracandidați, nu a jucat la un club cu nume din Europa.
Acum 15 ani, puștiul născut la Rivoli trimitea faxuri către cluburi din Irlanda de Nord și Țara Galilor prin care anunța că, printr-un "schimb cultural", era oferit pentru a semna un contract de profesionist.
În scrisori, Zarrelli era prezentat drept un fost junior de la Sheffield Wednesday și Glasgow Rangers.
Toate erau semnate cu numele unui fals angajat al Federației Italiene, Matteo Colobase, persoană care nu exista. Și cerea 2.000 de euro pentru fotbalist!
Cu toate că puștiul juca la juniorii formației de liga a 4-a din Italia ACD Asti, deținătoarea a 6 titluri în Irlanda de Nord, Lisburn Distillery, i-a oferit tânărului un contract. Iar acesta a apărut și în 3 partide.
A fost dat afară însă repede. A încercat și la un club de tradiție din Țara Galilor, Bangor, însă gazdele s-au prins că e o păcăleală. Însă i-a ieșit la Queen's Park, cel mai vechi club din Scoția!
"Talentatul fotbalist" n-a rezistat mult, așa că a jucat întreaga carieră în ligile a 7-a, a 8-a, a 9-a și a 10-a din Anglia ori în divizii inferioare din Marea Britanie.
O persoană numită Alessandro Zarelli a decedat, luna trecută, într-un accident auto în Anglia. Însă, deși se specifică vârsta, 34 de ani, și numele identic, presa din Regat n-a făcut legătura cu cariera acestuia de fotbalist.
4. Sorin Virgil Oproiescu
În 2013, ProSport prezenta cazul românului Oproiescu, fundaș central care trimitea imagini cu un fotbalist sârb numit Branko Ostojici pentru a semna cu echipe cunoscute din Europa și nu numai.
Printre ele, Wisla Cracovia (Polonia), Viborg (Danemarca), dar și Hajer (Arabia Saudită).
Românul Oproiescu, încercat de polonezii de la WislaPăcăliți de DVD-urile cu Ostojici, ajuns în acel an la Veria (Grecia), polonezii de la Wisla l-au primit la antrenamentele lor, însă au renunțat repede, aflând că prezențele la "naționalele" U17 și U19 erau inventate, iar clubul UMT dispăruse deja când Oproiescu susținea, în CV, că jucase acolo.
În cele din urmă, Oproiescu n-a ajuns decât la echipe din Malta și ligile inferioare italiene, fostul junior al Corvinului Hunedoara jucând, în acest moment, la Torres, în Serie D.
3. Gregoire Akcelrod
Akcelrod (dreapta) la antrenamentele lui ȚSKA
E pe prima treaptă a podiumului pentru că a reușit să păcălească un nume mare al Europei, ȚSKA Sofia, deși, în 2010, epoca internetului era în floare, iar o astfel de manevră ar fi fost imediat identificată.
Francezul, pe-atunci în vârstă de 27 de ani, s-a antrenat cu bulgarii și a fost și fotografiat oficial de clubul din țara vecină.
Acesta susținea că are meciuri la PSG și River Plate, plus că a fost în probe la Internazionale Milano.
Nimic adevărat.
Bulgarii au aflat, abia după două zile, că Akcelrod fusese primit și la antrenamentele lui Cagliari, în Serie A. Însă a fost dat afară imediat ce italienii și-au dat seama că e un fake. Iar știrea apăruse și în Gazzetta dello Sport!
Așa că ȚSKA s-a descotorist repede de francez, cunoscut doar pentru prezența în emisiuni de divertisment de la televiziunea TF1.
"În termeni de marketing, sunt foarte, foarte valoros", afirma Akcelrod, care a mai apărut, de-atunci, la o echipă din ligile inferioare canadiene.
2. Ali Dia
Când ajungi, ca fotbalist fals, să debutezi în Premier League, ai nevoie de mult talent. Mult de tot.
Ali Dia a reușit.
Pe 23 noiembrie 1996, omul care tocmai părăsise o echipă de liga a 6-a, Blyth Spartans, a debutat în prima ligă engleză. La Southampton!
Cum s-a întâmplat?
- Acesta și-a pus un prieten să-l sune pe Graeme Souness, antrenorul "sfinților";
- Bărbatul susținea că este George Weah, în acel an Balon de Aur și jucător la AC Milan. Acesta i-a spus lui Souness că Dia e vărul său, a jucat la PSG și are deja 13 selecții la echipa națională a Liberiei;
- Dia a fost luat la Southampton și n-a prins multe antrenamente, motivând că e obosit după ce abia revenise de la lotul național. A jucat într-un meci pe teren redus, fără a impresiona, așa că a fost trimis la echipa a doua pentru un meci cu Arsenal;
- Meciul rezervelor nu s-a jucat din cauza unui teren îmbibat cu apă, așa că Dia a prins, in-extremis, banca într-un meci cu Leeds.
- Și, mai mult!, a intrat. A intrat în minutul 32 în locul lui Matt Le Tissier, accidentat. Legenda lui Southampton rememora: "Alerga ca Bambi pe gheață, o rușine!". Dia a fost înlocuit la rândul lui, în minutul 80, cu Ken Monkou.
"Am rămas șocat să-l văd în acel meci", rememora și Peter Harrison, antrenorul lui Blyth Spartans, echipă care-l dăduse afară după doar o partidă disputată în liga a 6-a.
Iar fanii au rămas cu un cântec. "Ali Dia, he's a liar, he's a liar", "Ali Dia e un mincinos".
"Eu sunt un fotbalist valoros și o pot demonstra", a reacționat, deloc prietenos, Ali Dia într-unul din multele documentare făcute de presa engleză după celebrul incident.
1. Carlos Kaiser
Fără îndoială, numărul unu nu poate fi decât Carlos Kaiser. Un brazilian care, după ce a fost junior la Botafogo și Flamengo, a profitat de prietenia cu fotbaliști precum Carlos Alberto Torres, Renato Gaucho și Ricardo Rocha pentru a-și face un culoar favorabil.
Kaiser, poreclit așa după Franz Beckenbauer, a schimbat 10 echipe în 13 ani, 1979-1992, fără să joace nici măcar un meci la seniori!
A semnat cu Puebla (Mexic), Botafogo, Flamengo, Bangu, Fluminense, Vasco da Gama, America și Guarany (Brazilia), Gazelec Ajaccio (Franța) și El Paso Sixshooters (SUA) fără să evolueze.
Cum reușea brazilianul?
- Se dădea accidentat cu lunile, având inclusiv doctori ori dentiști care îl ajutau;
- Susținea că este altcineva, ca de exemplu Carlos Enrique, câștigător al Copei Libertadores în 1984 cu Independiente;
- Prieten cu anumiți ziariști, acesta obținea articole elogioase, precum unul scris după aventura eșuată de la Gazelec Ajaccio, descrisă drept "una de succes, care a ținut opt sezoane". Alții scriau despre el că fusese aproape să primească cetățenia mexicană pentru a juca la "naționala" aztecilor după perioada "de succes" de la Puebla;
- Vorbea la telefonul mobil, o raritate a vremii, în limbi străine, refuzând oferte inexistente;
- La Bangu a fost cel mai aproape de a juca, însă, chiar înainte să intre în teren într-un meci în care echipa era condusă, s-a luat la bătaie cu un suporter și a fost eliminat. Incredibil, Kaiser a fost iertat de patron după ce i-a explicat că fanul l-a făcut "hoț"!
Acum, Kaiser are 55 de ani. Chiar în acest an a apărut cartea "Kaiser: cel mai mare fotbalist care n-a jucat fotbal", scrisă de jurnalistul Rob Smyth, iar filmul omonim a fost lansat tot în luna aprilie, cu Zico sau Bebeto drept protagoniști.
Și-n care marii brazilieni glumesc pe seama prietenului lor. "A fost singurul fotbalist care n-a încălțat o pereche de ghete în 26 de ani!".
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!