Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 14 august 2024 21:54 / Actualizat miercuri, 14 august 2024 22:19
Raul Scarlat, 28 de ani, s-a aflat în urmă cu mai bine de un deceniu în buza loturilor naționale de juniori ale României. A evoluat 7 ani în Academia lui LASK Linz și e stabilit cu familia în Austria, unde are propria școală de fotbal, beyond_fussball. Face o radiografie sinceră înainte de „dubla” LASK – FCSB din Europa League.
Scoasă de Sparta Praga din circuitul Champions League, FCSB a alunecat direct în play-off-ul Europa League, unde îi va înfrunta pe austriecii de la LASK Linz. Meciuri pe 22 și 29 august, turul în ”Țara Valsului”. Raul Scarlat îi cunoaște perfect pe cei de la LASK, unde a crescut timp de 7 ani în Academie.
E stabilit cu familia în Linz, se află deja la al doilea proiect al unei școli de fotbal, iar înainte de LASK – FCSB scanează în exclusivitate pentru GSP.ro disputa pentru accesul în grupele EL.
„LASK are un profil ofensiv, face un presing foarte înalt”
- Raul, spune-ne, te rog, ce fel de echipă e azi LASK și ce o așteaptă pe FCSB în „dubla” din Europa League?
- E un club care a crescut foarte mult în ultimii ani. A preluat modelul lui Red Bull Salzburg, de la organizarea Academiei până la marketing, sponsori și scouting. Caută jucători tineri, ieftini, pe care să-i vândă apoi cu profit. Cred că bugetul e undeva pe la 20 de milioane de euro. Echipa are un profil foarte ofensiv. Mizează pe presing avansat și, dacă adversarul îi oferă spații, se dezvoltă repede spre poarta adversă.
- Care ar fi cheia blocării lor?
- Exact asta: să joci compact, să le închizi culoarele, să preiei inițiativa. Tocmai fiindcă se aranjează foarte sus, e dificil însă de pornit acțiunea din spate, de pe linia de fund, fiindcă te țin sub presiune. Sigur, nu o putem include acum pe LASK printre formațiile de top, dar e o echipă solidă, care știe ce vrea și-și urmează planurile cu seriozitate.
- Oamenii cei mai periculoși?
- Croatul Ljubicic e un tânăr care marchează mult. Căpitanul Zulj aduce echilibrul, iar linia mediană arată robust. Îmi place și Berisha, pe stânga sau pe dreapta, are forță și livrează pase spectaculoase.
- Plus celebrul Jerome Boateng, abia recrutat la Linz, nu? Mai poate la 36 de ani?
- Dacă ai în echipă un jucător precum Boateng, îți oferă liniște și încredere. A văzut tot ce se putea la viața lui, a cucerit titlul mondial cu Germania, a luat Champions League, va fi un mare plus pentru LASK.
Stadionul din Linz e nou, inaugurat anul trecut, arată superb. Vine multă lume la meciuri, e o atmosferă deosebită, iar orașul e racordat la pulsul echipei. Asta și pentru că sunt mulți oameni stabiliți aici de prin alte părți ale Europei, în special din Balcani, unde fotbalul e foarte gustat
„E deja vâlvă în jurul partidei de la Linz”
- Ai apucat să discuți cu cei de la LASK? Cum privesc meciurile cu FCSB?
- Se bucură că au căzut cu FCSB. Consideră că va fi mai ușor decât ar fi fost cu Sparta. Vor să rupă terenul, să învingă în ambele partide. Dacă judec cu mintea, nu cu sufletul, aș pronostica un 2-1 pentru LASK în Austria și un 2-2 la București. Adică o calificare a austriecilor. Spun asta cu părere de rău, raportându-mă la returul cu Sparta. Fotbalul îți oferă însă multe oportunități, iar lucrurile pot arăta altfel la LASK – FCSB.
- Ai văzut meciul cu Sparta?
- M-am uitat și m-a durut ce am văzut. Chiar dacă sunt rapidist, îmi doresc mereu ca formațiile românești să performeze în Europa. M-am enervat îngrozitor, iar prin repriza a doua am închis televizorul. N-am mai rezistat. Nici arbitrajul n-a fost strălucit, ne-a „ciupit” de câteva ori, dar m-a întristat că n-am arătat mare lucru ofensiv.
- Cât de mare e comunitatea românească din zona Linz și cum a început să se miște lumea în așteptarea meciului?
- Sunt aici în jur de 24.000 de români și e deja vâlvă în jurul partidei. Lumea se mobilizează, se organizează, e agitație și pe rețelele sociale. Va fi bătaie mare de tot pe bilete. Vom vedea la câte tichete vor avea acces românii. Eu am șansa că mă cunosc cu cei de la LASK și sper să pot obține bilete pentru familie. Oricum, stadionul va fi plin, iar atmosfera pentru noi - ca la Euro. O să ieșim pe străzi să-i susținem pe băieți, vom fi în tribune să-i încurajăm. Acum va depinde de ei cum se vor prezenta la Linz. Așteptăm o victorie în tur.
„Vreau să devin antrenor sau să mă apuc de scouting”
- Povestește-ne despre experiența pe care ai avut-o cu loturile naționale ale României în perioada junioratului.
- Am fost la un trial la Mogoșoaia, unde au venit doar jucători din diaspora. Am disputat atunci două partide, m-am simțit mândru că am purtat tricoul naționalei, dar mi-a părut foarte rău că n-am avut prilejul să pot evolua apoi și în jocuri oficiale pentru România. Cred că de la acțiunea aceea ar fi meritat vreo patru-cinci să meargă mai departe, la U18, U21. Pentru mine a fost însă o experiență interesantă, chiar dacă la final am rămas cu dezamăgirea că nu mi s-a oferit prilejul să fac mai mult.
- Ai renunțat destul de repede la carieră, nu?
- Puțin după 18 ani! Dacă am pierdut niște trenuri, am considerat că e mai bine așa, pentru că în fotbal sunt anumite momente pe care, dacă nu le prinzi, nu te mai întâlnești cu ele. Am vrut însă să rămân în fenomen. Am deschis în 2015 o școală de fotbal în Linz, anul trecut ajunsesem la peste 200 de copii. Am vândut-o însă în această vară, când am pornit alt proiect similar, intitulat Beyond Fussball. Vor fi campusuri de pregătire pentru tineri, antrenamente individuale.
- Ce planuri ai mai departe?
- Vreau să încep cursurile de antrenori sau să mă duc spre scouting. Mi-ar plăcea să lucrez pentru o echipă din România sau poate chiar pentru Federație. În Austria sau Germania sunt foarte mulți puști interesanți care se pierd, din păcate, și cred că am putea face mai mult spre a-i câștiga pentru România. Dacă există un plan bun și susținere, fotbalul românesc poate fi ridicat la nivel internațional.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”