INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FINALA LIGII CAMPIONILOR, SÎMBĂTĂ, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, DIGI1, DOLCE1, LIVETEXT PE GSP.RO

Jurgen Klopp vorbeşte despre marea sa creaţie: "Borussia: viteză, calitate, precizie"

Jurgen Klopp a reuşit să facă din Borussia Dortmund o echipă mare
Jurgen Klopp a reuşit să facă din Borussia Dortmund o echipă mare

Articol de - Publicat vineri, 24 mai 2013 00:00 / Actualizat joi, 23 mai 2013 20:47

Într-o discuţie cu jurnaliştii Gazzettei dello Sport, germanul în vîrstă de 45 de ani afirmă: "Dacă vrei rezultate excepţionale, trebuie să trăieşti clipe speciale împreună".

- Domnule Klopp, povestiţi-ne acest basm al Borussiei.
- Pentru mine, a început acum 5 ani. În 2008, nu ne propuneam lucruri mari. Aveam obiective simple. Să reclădim un club decăzut, să jucăm un fotbal frumos, să-i facem pe fani să se simtă bine şi să creştem cît mai mulţi tineri în echipă.

"Pe Subotici l-am luat din parcuri"

- Misiune realizată?
- Da. Să vă dau cîteva exemple: Schmelzer, 25 de ani. Cînd mi l-a prezentat director sportiv Zorc, în 2008, i-am zis: «Dar e un copil». Zorc mi-a răspuns: «Îl ai pe viaţă!». Astăzi e cel mai valoros fundaş stînga. Sau Subotici. L-am întîlnit întîia oară cînd avea 17 ani, iar eu antrenam la Mainz. Juca în parcuri, în America, unde familia se refugiase din Bosnia. Nu avea club, însă era în "naţionala" Statelor Unite U17. L-am adus imediat în Germania. Sau Sahin. L-am văzut la 16 ani în Bundesliga, cu o coafură îngrozitoare… Apoi, l-am regăsit la club în 2008, după un împrumut la Feyenoord. Era deja bărbat.

- I-aţi crescut, i-aţi condus spre victorii, dar unii ar vrea să se transfere la sfîrşitul sezonului.
- Nu e uşor să găseşti un club ca Borussia: 80 de mii de fani, un stadion superb, o grupare sănătoasă. Însă e normal, fiecare om are visele sale. Eu voiam să fac turul lumii şi am rămas 20 de ani la Mainz, iar de cinci sînt la Dortmund. Înaintea nu aveam bani să călătoresc, acum nu mai am timp…

"Banii nu înseamnă totul"

- Vă supăraţi cînd vă pleacă un jucător?
- Normal, sînt copiii mei. Sahin s-a dus la Real, în 2011, crezînd că va fi mai bine. A plecat ca un mare jucător…

- Dar a jucat puţin.
- Schimbarea nu te ajută întotdeauna să fii mai bun, e nevoie de răbdare. Pot să înţeleg însă. Uneori te plictiseşti sau ţi se oferă mai mulţi bani în alt loc.

- De exemplu, la Bayern.
- Numai că banii nu înseamnă totul în fotbal. Sigur, banii îţi măresc posibilităţile, dar nu cîştigă sigur cel care cheltuieşte mai mult.

- Nu vă puteţi bate cu Bayern şi la capitolul financiar, corect?
- Nici vorbă. În aceşti ani am decis că nu putem cheltui mai mult decît cîştigăm. A fost dur, a trebuit să-l vindem pe Kagawa, unul dintre cei mai buni din lume pe postul lui. Dar el voia să se transfere la Manchester.

- Unde a fost doar de 12 ori titular.
- Cu Van Persie şi Rooney, Shinji şi-a schimbat rolul, a trecut pe stînga. Am plîns 20 de minute îmbrăţişaţi cînd ne-am despărţit.

- Şi cu Gotze veţi plînge?
- Nu, e diferit. Adevărul e că Mario voia să-l aibă antrenor pe Guardiola, pot să înţeleg. Iar alte cluburi pot oferi un contract mai lung şi mai mare.

"Bucuria Barcelonei la goluri e unică"

- Cum joacă Borussia?
- Are trei mari atuuri. Viteză, calitate, precizie. Nu e facil să descoperi tineri curajoşi, cu viteză, puternici şi cu experienţă. Eu construiesc.

- Guardiola e un model?
- Nu jocul Barcelonei mi-a plăcut cel mai mult, ci cum sărbătoreau fiecare gol. Chiar şi după al 600-lea gol în Primera, era o bucurie unică. E acea motivaţie extraordinară pe care le-a inoculat-o Pep.

Singuri pe lac, pescuind din canoe

- Aţi avut experienţe neobişnuite ca antrenor?
- În vara lui 2004, cînd am promovat în Bundesliga cu Mainz, am făcut o călătorie specială. Eram prima oară în elită în cei o sută de ani ai clubului, visam să ne salvăm şi voiam să construiesc un grup de oţel. Mi-am dus echipa cinci zile în Elveţia, pe un lac cu multe insuliţe, aveam doar corturi şi canoe. Fără electricitate, fără mijloace de comunicare, fără alimente. Trebuia să pescuim şi să supravieţuim. Noaptea nu era deloc comod în cort, cu pietre şi rădăcini sub fund. Ziua ploua. Şi, cînd nu ploua, erau ţînţari peste tot… Am construit atunci un grup unit. Dacă vrei rezultate excepţionale, trebuie să trăieşti clipe speciale împreună.

- În 2008 aţi fost curtat şi de Hamburg…
- Am întîrziat la întîlnire, eram în blugi şi fumam… Dar mă cunoşteau, trei ani fusesem comentator la ZDF pentru meciurile "naţionalei". O zi mai tîrziu am citit în Sport Bild că nu sînt omul potrivit, pentru că jucătorii îmi spuneau Kloppo. Dar jucătorii de la Hamburg erau aproape toţi foştii mei colegi, nu-mi puteau spune "Sir sau Mister", ci Kloppo. Şi nu era o lipsă de respect. Le-am zis celor de la Hamburg: "Dacă aveţi îndoieli asupra mea, gata!". Nu m-am dus.

"Bayern m-a căutat în 2008"

- Şi Uli Hoeness te-a căutat, de la Bayern.
- Eram la Mainz, m-a sunat în iarna 2007-2008. Bayern voia un înlocuitor pentru Hitzfeld şi m-a întrebat dacă sînt disponibil. "De ce nu?", i-am răspuns. Eram un antrenor din B, mă voia Bayern şi eu să zic nu? Pînă la urmă, l-a ales pe Klinsmann.

- Aventurile lui Jurgen Klopp în fotbal i-au fost folositoare soţiei, care scrie cărţi pentru copii?
- Da, ea este Rowling a noastră, varianta germană a "mamei" lui Harry Potter. Are deja o carte de succes, "Tom şi magia fotbalului", clar că am ajutat-o. Cred că ştiu puţin mai mult fotbal decît ea…

"Eu voiam să fac turul lumii şi am rămas 20 de ani la Mainz, iar de cinci sînt la Dortmund. Înaintea nu aveam bani să călătoresc, acum nu mai am timp…" (Jurgen Klopp, antrenor Borussia Dortmund)

" Viteza era unicul meu talent, ca jucător. Aşa am început ca atacant. La sfîrşit, eram fundaş şi nu mai alergam deloc. Acum văd oameni care aleargă 12 kilometri într-un meci" (Jurgen Klopp, antrenor Borussia Dortmund)

"Modelul meu e Wolfgang Frank, pe care l-am avut antrenor la Mainz. De la el am învăţat ce înseamnă tactică şi zonă. Ne punea să vedem Milanul lui Baresi şi Maldini de 500 de mii de ori. Eram epuizaţi" (Jurgen Klopp, antrenor Borussia Dortmund)

"Mi-am dus echipa cinci zile în Elveţia, pe un lac cu multe insuliţe, aveam doar corturi şi canoe. Fără electricitate, fără mijloace de comunicare, fără alimente. Trebuia să pescuim şi să supravieţuim" (Jurgen Klopp, antrenor Borussia Dortmund)

ALTE ŞTIRI DESPRE FINALĂ:

Adidas contra Puma
Finala propune şi un duel al furnizorilor de echipament ai celor două cluburi. Gigantul Adidas, la Bayern, cu care tocmai a prelungit pînă-n 2020, şi Puma la galben-negri. Logo-ul Adidas, care e şi acţionar la bavarezi, a apărut în 5 din ultimele 10 finale, în timp ce Puma e la prima prezenţă din 2004.

Preia Reus
La Borussia, absenţa accidentatului Gotze va fi suplinită de Reus, care va prelua atribuţiile sale la mijlocul terenului, susţine Bild. Echipa: Weidenfeller - Piszczek, Hummels, Subotici, Schmelzer - S. Bender, Gundogan - Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz - Lewandowski.

Fular de 1,6 km
Circa 2.000 de fani lui Bayern au pregătit pentru finală un megafular. Acesta măsoară 1.618,4 metri lungime, de şase ori înălţimea turnului Eiffel, şi a fost creat din fulare trimise de suporteri ai bavarezilor din toată lumea.

I-au trimis tricoul
Jucătorii lui Bayern s-au gîndit înaintea finalei şi la coechipierul lor, Holger Badstuber, operat a doua oară la ligamentele încrucişate ale genunchiului. Pentru ca fundaşul de 24 de ani să simtă că e important pentru echipă, ei i-au trimis tricoul special creat pentru Wembley, cu numărul său.

Rivali şi la finală
Mari adversari în Formula 1, piloţii Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel sînt pe barricade diferite şi la finala nemţească de pe Wembley. Hamilton a mărturisit că va ţine cu Bayern, Vettel simte că va cîştiga Dortmund.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (10)
detoatepttoti
detoatepttoti  •  24 Mai 2013, 20:16

bravo

oldlion
oldlion  •  24 Mai 2013, 16:45
Postat de plischi pe 24 Mai 2013, 05:26

cea mai mare prostie pe care a spus-o este legata de afirmatzia cum ca a luat borussia dortmund intr-o vreme cand devenise un club decazut. i-auzi brau'!!

daca nu te pricepi la fotbalul german, stai in banca ta(era sa zic cortul) si taci din gura. dupa ce au luat campionatul in 95, 96 si CL in 97 cei de la dortmund au crezut ca se pot masura cu bayern, si au inceput sa plateasca salarii astronomice. asta i-a dus peste citiva ani in pragul falimentului....la acesta situatie s-a referit klopp in interviu

aleosa
aleosa  •  24 Mai 2013, 13:29

Pai du-i pe Nila, Dodel si ailalti in salbaticie cu toti antrenorii tip Piti, Flocea, Sumi etc. si lasa-i acolo, poate asa scapam si noi de ei. E baiat inteligent, foarte inteligent, Klopp. Si vine dintr-o civilizatie adevarata, se vede in tot ce spune si face. Respect.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează