INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SPARTA PRAGA - FCSB

Portretul lui Lars Friis, antrenorul Spartei Praga » Cine e „The main guy”, danezul care crede în dezvoltarea întregii ființe umane prin fotbal

Portretul lui Lars Friis, antrenorul Spartei Praga, viitoarea adversară a celor de la FCSB
Portretul lui Lars Friis, antrenorul Spartei Praga, viitoarea adversară a celor de la FCSB

Articol de - Publicat luni, 05 august 2024 09:35 / Actualizat luni, 05 august 2024 09:35

Lars Friis (48 de ani) va sta pe banca Spartei Praga în dubla manșă cu FCSB, din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Antrenorul danez, pe cât de anonim, pe atât de excepțional în normalitatea sa, are o poveste interesantă în spate, ale cărei începuturi se declanșează în cea mai performantă academie din țara sa natală.

Apogeul, în schimb, este similar cu aventura de a bate la porțile celei mai importante competiții intercluburi din lume.

Tehnicianul care a studiat încă din adolescență fotbalul are o experiență de mai bine de 20 de ani în antrenorat și deține licența UEFA Pro, cea mai înaltă calificare posibilă în domeniu. La sfârșitul anilor 1990, a pus umărul la înființarea centrului de copiii și juniori ai lui FC Midtjylland, pe care avea să-l conducă timp de doi ani, până în 2015.

A cunoscut ce înseamnă ierarhia în sport, cu responsabilitățile ei și nu a ars etapele. Atunci când a rămas șomer, a aplicat la diverse job-uri, iar Brentford FC l-a acceptat pentru postul de manager al academiei după un proces complex de selecție.

  • Sparta Praga - FCSB se joacă marți, de la 21:00, în prima manșă a turului 3 preliminar al Ligii Campionilor. Meciul nu este televizat, însă poate fi urmărit pe platforma Voyo și în format liveTEXT pe GSP.ro.
  • Arbitrul norvegian Rohit Saggi se va afla la centru, în timp ce tușieri vor fi Morten Jensen şi Anders Olav Dale, de aceeași naționalitate. Sigurd Kringstad va fi rezervă, iar în cabina VAR se vor afla doi spanioli: Juan Martínez Munuera şi Guillermo Cuadra.

Lars Friis, de la analist al perspectivelor la expresia fidelă a profanului

La prima vedere, firul carierei lui Lars Friis, dacă ar fi transcris într-un Curriculum Vitae, pare mai degrabă subțire și fragmentat, decât construit din mii de ore pe gazon, îndeosebi alături de jucători foarte tineri.

Omologul lui Elias Charalambous a contribuit, la Midtjylland, în dezvoltarea multor jucători de perspectivă, printre care și Simon Kjaer, căpitan al Danemarcei și fost fundaș central la AC Milan.

Se descrie a fi un tip analitic, latură esențială pentru funcția de manager de academie, dar și pentru cea de antrenor individual, post pe care l-a ocupat la Brentford. Modul său de lucru a fost apreciat de britanici, iar „albinele” i-au propus, la câteva luni de la instalare, să fie principalul echipei B.

Friis, viitorul adversar al celor de la FCSB, obișnuia să comunice cu fiecare jucător în parte, îi contura profilul și îi trasa particularitățile pentru a-i putea îmbunătăți profilul de fotbalist.

Arc peste timp, și la Sparta Praga își continuă principiile, cele generale. Pentru el, cifrele nu sunt reziduuri și obișnuiește să le prezinte în discursurile sale. Chiar și așa, îi place să experimenteze, fără a-și dezvălui încercările pe care le face, ceea ce-i aduce o aură de inovator în Cehia.

  • CV-ul lui Lars Friis: FC Midtjylland (1999-2013 antrenor, 2013-2015 - manager academie, 2015 - antrenor U19 Youth League), Aarhus GF (2016-2017 - secund), Brentford (2018 - antrenor individual, 2018-2019 - manager echipa a doua), Aarhus (2019-2021 - secund), Viborg (2021-2022 - antrenor principal), Aalborg BK (2022 - antrenor principal), Sparta Praga (2022 -2024 - secund, 2024 - principal);
Portretul lui Lars Friis, antrenorul Spartei Praga » Cine e „The main guy”, danezul care crede în dezvoltarea întregii ființe umane prin fotbal
Lars Friis (48 de ani) a fost instalat principal la Sparta Praga în iulie 2024, după plecarea lui Brian Priske la Feyenoord. Foto: Sparta Praga

„The main guy” l-a cucerit pe Tomas Rosicky

Șansa lui Lars Friis, blondul nordic, a purtat numele de Brian Priske, fost jucător danez, printre altele, la Aalborg, Genk și Portsmouth, în prezent antrenor la Feyenoord, după plecarea lui Arne Slot la Liverpool.

L-a cooptat în staff-ul tehnic al Spartei în decembrie 2022, ca antrenor secund, iar după ce a cucerit titlul în Cehia cu Sparta Praga a fost ofertat, în vara acestui an, de către olandezi.

Cehii au găsit în interior soluția de a-l înlocui pe Priske, spre surprinderea tuturor.

A contat foarte mult și relația pe care Friis o dezvoltase cu Tomas Rosicky, director sportiv, legendă a clubului și a fotbalului ceh.

Foarte apropiat de vestiar, noul principal a trecut la statutul de „main guy” (în traducere „tipul principal”), așa cum i se spune în Cehia, în engleză pentru că Lars Friis încă nu a trecut de bariera lingvistică.

„Lars, scena e a ta”, a fost mesajul de campanie cu care clubul l-a întâmpinat în mediul online. La conferința de presă, Friis a pus accentul pe ideea de identitate.

„Cel mai important lucru pentru noi a fost să continuăm să lucrăm conform sistemului deja stabilit. De aceea l-am ales pe Lars. Are toate calitățile necesare pentru a deveni un antrenor de succes pentru Sparta.

Vorbesc despre procesul de pregătire, stilul său de antrenor, viziunea lui asupra jocului și abilitățile sale tactice. Știm, de asemenea, că are o influență asupra muncii din celelalte departamente ale noastre. Este o persoană foarte muncitoare care a avut un impact semnificativ asupra jocului nostru în ultimele 18 luni”, a explicat Rosicky alegerea.

Portretul lui Lars Friis, antrenorul Spartei Praga » Cine e „The main guy”, danezul care crede în dezvoltarea întregii ființe umane prin fotbal
Lars Friis și Tomas Rosicky la învestirea în funcția de antrenor principal. Foto: Sparta Praga

În umbra mainstream-ului. Fotbalul dezvoltă ființa umană

Lui Lars Friis îi place să fie anonim, se recomandă om al muncii, al perseverenței și crede în rațiune mai mult decât în emoțional.

Blitz-ul puternic nu îl inhibă, din contră. Radiază încredere și își găsește ușor cuvintele, fără a avea puteri supranaturale.

Este meticulos, iar suporterii au mare încredere în el că îi va duce în Champions League.

Una dintre declarațiile sale memorabile datează de când se afla la echipa a doua a lui Brentford și a fost pus de către jurnaliști să se caracterizeze.

Ceea ce îmi place aici este că încercăm să ne creem proprii pași. Nu îi facem ca toți ceilalți, ci ne construim propriul drum. Îmi place să lucrez cu oamenii și îmi place să lucrez cu jucătorii, cred în dezvoltarea întregii ființe umane. Suntem buni unul cu celălalt, avem grijă unul de celălalt, dar ne și cerem unii de la alții.

- Lars Friis, antrenorul Spartei Praga

Pentru totdeauna 3-4-3

Filosofia tactică a lui Friis are la bază sistemul 3-4-3, cel pe care îl continuă la Sparta. Responsabilitatea principală este să construiască un tipar ofensiv prin care oferă multă libertate fotbaliștilor de profil pentru a marca.

În cele cinci partide disputat în acest sezon, din care trei în campionat și două în preliminariile Ligii Campionilor, cu Shamrock Rovers, echipa din Praga a marcat 14 goluri și a încasat 4.

În iulie, danezul a fost desemnat antrenorul lunii în Chance Liga, după ce le-a învins pe Sigma Olomuc (2-0) și Zilin (1-0).

În perspectiva perioadei de mercato, Lars Friis a militat în fața conducerii pentru a avea la dispoziție un lot foarte puternic, în care să nu existe diferențe majore între titulari și rezerve.

Nu pot fi decât fericit.Am făcut un plan și stăm bine în această perioadă. Suntem gata de luptă în Liga Campionilor. Putem vedea toți că jucătorii se înțeleg, se simt și creează faze împreună. Sigur că pot juca mai bine. Și ei vor crește, întreaga echipă va crește pentru a atinge nivelul dorit de noi.

- Lars Friis, înaintea turului cu FCSB

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (5)
laur_gr
laur_gr  •  05 August 2024, 11:30

Mai intia a fost fotbalul, si apoi "dezvoltarea întregii ființe umane".

CarolK
CarolK  •  05 August 2024, 10:46

Fotbalul a demonstrat deja ca poate duce la decaderea totala a fiintei umane, cel putin la noi si mai ales in combinatie cu pariurilr, formula perfecta a distrugerii totale.

VanBasten2000
VanBasten2000  •  05 August 2024, 10:25

Nu stiu de ce dar baiatul asta pare de 5 ori mai antrenor decat Chara + Pinti ridicati la puterea a treia. Dar de fapt el nu se bate in geniu cu Chara si Pinti ci cu Ferguson de la Fuente.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează