Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat luni, 19 octombrie 2020 10:50 / Actualizat luni, 19 octombrie 2020 11:05
Pe 19 octombrie 1983, în prima manșă din turul 2 al Cupei Campionilor, Dinamo obținea cel mai strălucitor succes în cupele europene: 3-0 cu Hamburg, nimeni alta decât deținătoarea celui mai important trofeu continental la acea dată! Cu numai câteva luni mai devreme, formația germană învinsese în finala CCE pe Juventus, 1-0, prin golul lui Magath.
În acel moment, inclusiv marele Ioan Chirilă cataloga victoria elevilor lui Nicolae Nicușor drept cea importantă din istoria fotbalului românesc. "Patriarhul" susținea că triumful roș-albilor ar depăși "performanțele aproape legendare ale Rapidului și Ripensiei din 1938, care au eliminat pe Ujpest (1-4, 4-0) și pe AC Milan (3-0, 1-3), adică reprezentantele finalistelor Cupei Mondiale din același an", precum și ce a realizat UTA în 1970, când a trecut tot de o deținătoare a CCE, Feyenoord, după 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.
Ulterior, a mai existat o partidă de excepție făcută de o formație de la noi, încheiată cu același scor, 3-0. E vorba despre Steaua - Anderlecht, returul semifinalelor CCE '86. După 0-1 în Belgia, roș-albaștrii au izbutit să se califice în ultimul act.
„HAMBURG PESTE ANDERLECHT!”
De atunci s-a născut o dispută aproape fără sfârșit: care a fost cel mai impresionant succes al unei echipe românești în eurocupe, Dinamo - Hamburg 3-0 sau Steaua - Anderlecht 3-0?
La 37 de ani de la fantastica reușită, dinamoviștii sunt ferm convinși că izbândă lor e mai valoroasă. Autor al golului 3 în confruntarea disputată pe un "23 August" arhiplin, Costel Orac nu are dubii: "Despre ce vorbim? Hamburg era un club uriaș în '83, cam ce este Bayern acum! Cum să o comparăm cu Anderlecht din '86? Steliștii pot invoca de partea lor doar faptul că «dubla» lor a avut loc în semifinale, iar la noi a fost în turul 2. Însă asta are mai puțină importanță, uluitor e că și noi, și Steaua obțineam niște rezultate care acum par SF".
„STEAUA N-AR FI CÂȘTIGAT NICIODATĂ!”
Fostul playmaker al dinamoviștilor, Marin Dragnea, e chiar mai categoric: "Nu avem ce să comparăm, Hamburg era mult mai bună! Oare degeaba tocmai câștigase Cupa Campionilor?! Nemții aveau superfotbaliști în lot, precum Magath, Kaltz, Rolff, Allan Hansen ori Jacobs, iar pe banca lor stătea Ernst Happel, un Mourinho al acelor ani".
Dragnea n-a uitat să-i înțepe pe rivali: "Eu sunt un om direct, care spune mereu ce gândește. Și o să spun și acum, chiar dacă o să-i deranjez pe unii: dacă cluburile englezești n-ar fi fost suspendate din Europa, iar în acea campanie ar fi întâlnit formații din Italia, Germania sau Franța, Steaua n-ar fi câștigat niciodată Cupa Campionilor! Am mulți prieteni steliști, cu care mă mai aud la telefon, cu care mai beau un șpriț, dar adevărul ăsta este. Una e să joci cu Vejle, Honved și Kuusysi și alta ar fi fost cu Bayern, AC Milan sau Marseille! Poate că și noi am fi jucat măcar finala în '84, în cazul în care nu dădeam peste Liverpool în semifinale".
Dinamo - Hamburg 3-0
Cupa Campionilor Europeni, turul 2, prima manșă, 2-3 la retur
19 octombrie 1983, București
Stadion: "23 August". Spectatori: 70.000
Au marcat: Augustin (28'), Mulțescu (62'), Orac (79')
Dinamo: Moraru - Rednic, I. Andone, Al. Nicolae, I. Marin - Mulțescu, Dragnea, Custov - Țălnar (67' Movilă), Augustin, Orac. Antrenor: Dumitru Nicolae Nicușor
Hamburg: Stein - Kaltz, Hieronymus, Jacobs, Schroeder (26' Hansen) - Hartwig, Rolff, Groh, Magath - Schatzschneider, Milewski. Antrenor: Ernst Happel
17-6 a fost raportulșuturilor la poartă în Dinamo - Hamburg 3-0. Cele cadrate, 9-2
Steaua - Anderlecht 3-0
Cupa Campionilor Europeni, semifinale, manșa secundă, 0-1 în tur
16 aprilie 1986, București
Stadion: "Steaua". Spectatori: 30.000
Au marcat: Pițurcă (4', 71'), Balint (23')
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89' Weissenbacher) - L. Bălan, T. Stoica, Bölöni, Balint (84' Radu II) - Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor: Emeric Ienei
Anderlecht: Vekeman - Grun, Peruzovici (74' Demol), Olsen, Andersen - Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren - Lozano, Van den Bergh. Antrenor: Arie Haan
15-7 a fost raportulșuturilor la poartă în Steaua - Anderlecht 3-0. Cele cadrate, 10-3
"Steaua - Anderlecht 3-0 este și va rămâne capodopera fotbalului românesc la nivel de echipe de club!"
Gabi Balint
Cine era Hamburg în '83
Începutul anilor '80 a însemnat cea mai bună perioadă din istoria clubului hanseatic. Chiar în 1980, Keegan și compania au jucat finala CCE, 0-1 cu Nottingham Forest. În '82, un alt ultim act continental: 0-1 și 0-3 cu IFK Goteborg, în Cupa UEFA. Iar în '83, triumful total, Cupa Campionilor Europeni! În finală, Hamburg a învins surprinzător (1-0) favorita Juventus Torino, care avea în componență o mulțime de campioni mondiali, ca Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini, Tardelli sau Rossi, precum și megastaruri precum Platini și Boniek. Respectiva partidă a fost arbitrată de Nicolae Rainea.
Cine era Anderlecht în '86
Anii '80 au fost glorioși și pentru gruparea belgiană. Dacă în CCE n-a izbutit niciodată să se impună, ea devenise o specialistă a Cupei UEFA. În '83 a câștigat trofeul, 1-0 și 1-1 în ultimul act cu Benfica, iar în '84 a cedat finala cu Tottenham numai la loviturile de departajare de la 11 metri. În sezonul în care a dat peste Steaua în semifinalele CCE, formația din Bruxelles era pregătită de olandezul Arie Haan, iar vedetele sale se numeau Scifo, Grün, Morten Olsen, Vercauteren ori Vandereycken.