INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BANI

EXCLUSIV Suma IMENSĂ pe care o poate câștiga FCSB dacă ajunge în grupele Ligii. UEFA alocă 435 de milioane € în plus pentru bonusuri. Diferență IMENSĂ față de banii din Europa League și Conference League!

FCSB  se poate umple de bani în Liga Campionilor/ foto: Ionuț Iordache (GSP) +49   FOTO
FCSB se poate umple de bani în Liga Campionilor/ foto: Ionuț Iordache (GSP)

Articol de - Publicat marti, 09 iulie 2024 11:16 / Actualizat marti, 09 iulie 2024 12:52

Suma pusă la bătaie de UEFA pentru calificarea în grupa Champions League va crește cu 3 milioane de euro, la 18,62 milioane ♦ Fondul total de premiere este mai mare cu 21,4% față de sezonul trecut ♦ Victoria scade la 2,1 milioane și egalul, la 700.000 ♦ Apar bonusuri de 275.000 pentru fiecare loc în sus ocupat în grupa de 36 ♦ Trei sferturi din fondul total de premiere merge în Ligă, iar restul de un sfert ÎMPREUNĂ în Europa League și în Conference League, unde bonusurile sunt de 4-5 ori mai mici!

FCSB își începe azi în San Marino lungul periplu, ori măcar așa plănuiește, spre grupele unei competiții europene. Motivația financiară în acest sezon este una foarte mare, în cazul unei ipotetice calificări în noua grupă XXL, de 36 de echipe, din Champions League.

Surse GSP au dezvăluit că UEFA a pregătit un jackpot total de 4,4 miliarde de euro, cu 20% mai mult față de ediția 2023-2024, ultima jucată în vechiul format.

Din această sumă record, UEFA distribuie:

  • 3.317 de milioane de euro sunt bani neți, după ce forul de la Nyon își oprește costurile administrative de 387 milioane €. Și distribuie compensații pentru tururile preliminare, cluburile absente din competiție, Liga feminină și Youth League plus banii repartizați federațiilor europene (231 de milioane, față de 188 de milioane, adică 6.5% din jackpotul de 3,548 miliarde).

175.000 de tur preliminar trecut doar la necalificarea în grupele Ligii Campionilor

Potrivit informațiilor GSP.ro, doar pentru accesul în grupa Ligii (până acolo, roș-albaștrii au de trecut de încă doi adversari, în afara lui Virtus și Maccabi Tel Aviv) se asigură din stagiunea aceasta 18,62 de milioane, față de 15,64 de milioane!

La suma respectivă, nu se adaugă bonusurile din preliminarii (cel pentru play-off este inclus în cel de acces în grupă), câtre 175.000 de euro de fiecare tur depășit. Banii aceștia se încasează numai drept „consolare", dacă echipa ratează prezența în grupele oricărei cupe europene!

Câștigătoarea grupei Ligii are bonus adițional de 9,9 milioane €!

Conform calculelor, fiecare formație care va ajunge între cele 36 ale noului format „elvețian" de disputare (opt meciuri de fiecare, cu câte două echipe din cele patru categorii valorice, doar o manșă pe terenul tras la sorți, cu clasament general, opt calificate direct în „optimi" și play-off între cele de pe 9-24) va primi, în medie, cu opt la sută mai mult decât în 2023-2024 (cu 32 de echipe), adică 5 milioane de euro.

Există însă schimbări importante și legat de „feliile" în care se împart banii, primele pentru punctele din grupă și, altă noutate, bonusul pentru poziția pe care te clasezi la finalul meciurilor, cuprins între 275.000 și 9,9 milioane de euro!

Suma IMENSĂ pe care o poate câștiga FCSB dacă ajunge în grupele Ligii. UEFA alocă 435 de milioane € în plus pentru bonusuri. Diferență IMENSĂ față de banii din Europa League și Conference League!
FCSB efectuează antrenamentul oficial în San Marino, pentru debutul în Champions League FOTO Ionuț Iordache (GSP)

2 milioane bonus pentru locurile 1-8, un milion, pentru 9-16!

Cum se ajunge aici? Pentru ultima poziție (36), prima este 275.000 de euro, iar cu fiecare treaptă mai sus în ierarhia finală suma se multimplică cu 2, 3, 4 și așa mai departe, astfel încât se ajunge la aproape 10 milioane pentru lider. Spre exemplificare, echipa de pe locul 20 va primi 4,675 milioane, iar cea de pe #10, 7,425 milioane.

Câștigătoarea seriei XXL va mai încasa bonusul acordat de UEFA pentru că s-a clasat între locurile 1 și 8 (2 milioane), la fel ca restul celor șapte formații care-și asigură accederea directă în „optimi". Asta în timp ce pentru echipele care vor termina faza grupei între locurile 9 și 24 (nu doar 9-16) suma se reduce la jumătate, un milion!

Banii totali acordați pentru victorii și egaluri vor fi aceeași

Capitolul la care premiile scad din stagiunea abia începută (pentru semifinaliștii Euro 2024 este încă sezonul trecut) îl reprezintă cel al banilor plătiți la victorie și la egal în noua serie: de la 2,8 milioane, ca până acum, succesul valorează 2,1 milioane, în timp de remiza „se decontează" cu 700.000, în loc de 933.000.

Explicația e simplă. Suma totală alocată în cazul celor trei puncte câștigate într-un meci rămâne la fel, pentru că numărul jocurilor crește de la 6 la 8 de fiecare echipă.

Astfel, în situația unui maxim teoretic de opt triumfuri ar fi 16,8 milioane de euro, adică 2,8 milioane înmulțit cu 6, cum era înainte! Sau 700.000 x 8 remize = 5,6 milioane, tot atâți bani cât rezultau din 6 remize x 933.000 de euro.

Echilibrul se păstrează însă doar dacă ajungi la punctajul maxim, altfel este clar că sumele câștigate sunt mai mici, doar că ele compensează cu noile bonusuri.

Imagini din San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Imagini din San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Imagini din San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Imagini din San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Imagini din San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
+38 FOTO

Se măresc substanțial și primele din fazele eliminatorii!

Concret, formațiile ajunse între primele 16 ale Ligii (fie direct, fie în urma play-off-ului) mai primesc 11 milioane de euro, în loc de 9,6 milioane.

Pentru „sferturi", creșterea e de 1,9 milioane (de la 10,6 la 12,5) și se mărește tot mai mult pe măsură ce Liga se apropie de ultimul act.

În semifinale se acordă 15 milioane (+20% față de 2023-2024), 18,5 milioane la calificarea în finală, față de 15,5 milioane și, în fine, alte 6,5 milioane de euro pentru câștigătoarea cupei cu urechile mari (4,5 milioane anterior).

În total, 10,9 milioane de euro puse pe masă în plus în fazele eliminatorii față de ceea ce plătea până în sezonul trecut. Plus că mai e și prima de prezență în Supercupa Europei pentru campioana Ligii, 4 milioane de euro (+500.000) și bonusul de victorie, un milion, care este neschimbat (unicul!).

74,38%e cota din fondul total de premiere care revine Champions League (2,467 miliarde de euro pentru Ligă și Supercupa Europei). 565 de milioane e felia pentru Europa League (17,02%) și 285 de milioane (8,06%) pentru Conference League

Dispar cota de market-pool și prima de coeficient UEFA!

Dacă până acum, UEFA defalca bonusurile pe patru categorii, de participare (25%), pentru rezultate (30%, pentru coeficientul UEFA (30%) și market-pool (15%), acum vor dispărea ultimele două, care se contopesc într-un nouă, intitulată „pilonul valoric".

Numai că acesta din urmă își va micșora ponderea la 35%, iar primele două cresc la 27,5% și 37,5%, cu corespondență directă asupra bonusurilor totale. De la 500,5 milioane la 670 milioane pentru participare și de la 600,6 la 914 milioane de euro. Astfel, „se evaporă" în total 900,9 milioane (pentru coeficient și de market-pool) și apare felia totală de doar 853 de milioane de euro.

Sosire FCSB în San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Sosire FCSB în San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Sosire FCSB în San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Sosire FCSB în San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Sosire FCSB în San Marino FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
+15 FOTO

Banii plătiți pentru drepturile de televizare vor face diferența!

Acest coeficient pentru „pilonul valoric" se calculează prin însumarea a doi coeficienți, primul ce rezultă din banii plătiți pentru drepturile de televizare ale Ligii de către fiecare țară cu echipe calificate în grupă, iar celălalt, asemănător vechiului coeificient UEFA, calculat pe baza performanțelor din precedentele cinci sezoane.

În cazul primului indice, acesta se calculează după topul banilor plătiți pentru drepturile de televizare de fiecare țară (Franța a fost prima în 2023-2024, deci echipele sale ar fi clasate pe locurile 1-4 sau 1-3, în funcție de ce face Lille în play-off).

Departajarea între ele se face prin puncte: 3 pentru o prezență în Ligă în ultimele cinci stagiuni, 2 pentru Europa League și 1 pentru Conference League (se referă, evident, la faza grupelor!). Adică, cu cât plătești mai mult pentru drepturile TV, UEFA îți întoarce cluburilor participante bani mai mulți.

E însă dificil de estimat cum vor evolua prețurile pe piață în următorii trei ani ai noului format, așa că nu se poate ști exact ce bani va lua fiecare club din „noul market-pool". Dar este probabil ca, în cazul țărilor din partea de jos (cazul României, deci al FCSB), suma să fie una inferioară celei acordate în vechiul format cu 8 grupe a câte 4 echipe, unicul avantaj fiind că nu împarte banii cu nimeni.

960.000 de euro e „felia" pentru fiecare loc în „pilonul valoric"

În fine, relativ la coeficientul UEFA calculat tot pe ultimii cinci ani, pe baza căruia vor continua să fie stabiliți capii de serie pentru tragerile la sorți, acesta se va însuma cu primul coeficient TV și împreună vor determina „felia" aferentă fiecărui club. Din sursele noastre, 75% din totalul de 853 de milioane (640 de milioane) vor fi baza de împărțire a acestor bani.

Astfel, considerând că bonusurile de la locul 36 în sus cresc ca o serie aritmetică, „felia" este de 960.000 de euro. Spre exemplificare, prima în top va încasa 34,560 milioane, adică 36 de „porții", iar un club care are, să zicem, dreptul la 12 „felii" va încasa 11,52 milioane de euro.

FCSB efectuează antrenamentul oficial în San Marino, pentru debutul în Champions League FOTO Ionuț Iordache (GSP)
FCSB efectuează antrenamentul oficial în San Marino, pentru debutul în Champions League FOTO Ionuț Iordache (GSP)
FCSB efectuează antrenamentul oficial în San Marino, pentru debutul în Champions League FOTO Ionuț Iordache (GSP)
FCSB efectuează antrenamentul oficial în San Marino, pentru debutul în Champions League FOTO Ionuț Iordache (GSP)
FCSB efectuează antrenamentul oficial în San Marino, pentru debutul în Champions League FOTO Ionuț Iordache (GSP)
+44 FOTO

Diferența față de Ligă e abisală în Europa și Conference

Dacă FCSB nu va reuși să ajungă în grupa XXL a Ligii, nu va putea accesa decât fonduri mult mai puțin generoase oferite de UEFA pentru lumea a doua și a treia din fotbalul continental. Dacă pentru Ligă și Supercupă sunt 2,467 miliarde de euro, (74,38% din total), doar 565 milioane vor merge către Europa League și 285 milioane spre echipele din Conference League.

O distribuție egală cu cea de până acum. Cluburile nu vor primi, în medie, cu 21,4 % mai mult, fiindcă numărul total în cele trei competiții continental a sporit de la 96 la 108 în faza grupelor. Creșterea veniturilor, în medie, per club participant la competițiile europene va fi de 8%.

75.000 de euro pentru fecare loc în plus ocupat în grupă!

Când ajungem însă la cuantumurile primelor de obiectiv atins și al premiilor pentru punctele obținute în grupă, situația devine tristă.

Deși, vorbind prima oară de Europa League, fondul total crește de la 465 la 665 de milioane, banii pentru participare sunt doar 155 de milioane, iar pentru rezultate 212 milioane, în timp ce „pilonul valoric" va împărți 198 de milioane. Hai să vedem cum se împarte efectiv "mărunțișul" rămas din miliardele UEFA:

* calificarea în grupă: 4,31 milioane, față de 3,63 milioane până acum;

* victoria în grupă: 450.000 de euro (630.000 de euro):

* egalul în grupă: 150.000 de euro (210.000 de euro):

* prima pentru clasificare în grupă (noutate): de la 75.000 la 2,75 milioane de euro (locul 32 la 1), anterior era zero;

* premiu suplimentar pentru clasarea între #1 și #8: 600.000 de euro (1,1 milioane în 2023-2024);

* premiu suplimentar pentru clasarea între #9 și #16 (noutate): 300.000 de euro (550.000);

* calificarea în "optimi": 1,75 milioane de euro (1,2 milioane);

* calificarea în "sferturi": 2,5 milioane de euro (1,8 milioane);

* calificarea în semifinale: 4,2 milioane de euro (2,8 milioane):

* calificarea în finală: 7 milioane de euro (4,6 milioane);

* câștigătoarea trofeului: 6 milioane de euro (4 milioane).

În Conference: 3,17 milioane pentru grupă, 400.000 la victorie!

Tabloul devine mai cenușiu privind la „recompensele" acordate în Conference League, chiar cupa săracilor! Care ne-a părut cea mai accesibilă în ultima vreme. Banii pentru rezultate și coeficientul UEFA se împart fifty-fifty, 114 cu 114 milioane. Iar „pilonul valoric” distribuie 50% din sumele anterior menționate, 57 de milioane.

Și restul bonusurilor seamănă a firimituri căzute de pe masa bogaților din UEFA Champions League, dar comparabile cu cele din Europa League, semnul unei egalizări între sărmani. Trebuie observat însă că, după trecerea de grupe, bonusurile de avansare în „eliminatorii" sunt cel mult la jumătate față de Europa League, vezi diferența între primele acordate campioanei.

* calificarea în grupă: 3,17 milioane, față de 2,94 milioane până acum;

* victoria în grupă: 400.000 de euro (500.000 de euro):

* egalul în grupă: 133.000 de euro (166.000 de euro):

* prima pentru clasificare în grupă (noutate): de la 28.000 la 1,008 milioane de euro (locul 32 la 1), anterior era zero;

* premiu suplimentar pentru clasarea între #1 și #8: 400.000 de euro (650.000 în 2023-2024);

* premiu suplimentar pentru clasarea între #9 și #16 (noutate): 200.000 de euro (325.000);

* calificarea în "optimi": 800.000 de euro (600.000);

* calificarea în "sferturi": 1,3 milioane de euro (1 milion);

* calificarea în semifinale: 2,5 milioane de euro (2 milioane):

* calificarea în finală: 4 milioane de euro (3 milioane);

* câștigătoarea trofeului: 3 milioane de euro (2 milioane).

VIDEO FC VIRTUS - FCSB » Antrenamentul roș-albaștrilor pe stadionul Fonte dell'Ovo

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (29)
Jason
Jason  •  14 Iulie 2024, 19:01
Postat de tictictic pe 09 Iulie 2024, 19:15

Dupa parerea mea, toate sumele astea de zeci de milioane de euro n-ar trebui facute publice in presa romaneasca. Nu de alta, dar existau deja o sumedenie de hateri carora numai gandul ca Steaua (eu asa ii zic) ar avea de castigat niste bani de la UEFA ca urmare a titlului de campioana a Romaniei, le provoca o reactie de lesin, disperare si unghie in gat. Insa de acum inainte, cu sumele astea bine intiparite in minte, ii avem pe constiinta... Doamne fereste :) Rog gsp-ul sa nu se joace atat de cinic cu inimile si ficatii lor, ca sunt si ei oameni si au dreptul sa traiasca si sa-si apuce batranetile...:))) Ganditi-va si la Talpan ala, saracul, ca i se umfla vreo vena si... zau asa, ar fi pacat... om tanar... :) Hai Steaua!!!

razi si glumesti tu dar culmea este ca fix din cauza asta am avut probleme cu mapn si csa pentru ca au vazut aia ca Steaua merge vbine si produce bani. daca eram rusini mondiale ca si rapid sau dinamo,ne lasau aia sa ne desfiintam sau sa retrogradam. trist dar adevarat. practic Steaua din liga 1 plateste pentru ca este de succes,doar in Romania se poate intampla asta.

Jason
Jason  •  14 Iulie 2024, 18:58
Postat de fantasy_rou pe 09 Iulie 2024, 21:57

Inteleg rationamentul, multa sansa si alinierea planetelor. As vrea sa stiu o singura echipa care s-a calificat in grupele CL venind din turul 1 preliminar. Sunt totusi 8 meciuri, 4 manse tur-retur.

buna intrebare,dar probabil ceva echipa tot s-a claificat la un moment dat parcurgand cele 4 tururi,doar ca 4 tururi exista de vreo 6(sezonul 2018/2019) ani.ma refer la turul 1 in care intra majoritatea echipelor,nu cum era inainte de 2018 cand intrau doar echipele din san marino,andorra etc. p.s:am, verificat,chiar in primul sezon aka 2018-2018 cand au fost 4 tururi pentru aproape toate echipele,Steaua rosie belgrad a trecut de toate tururile,banuiesc ca s-a intamplat mai des decat credem,daca s-a intamplat inca de la primul sezon.

fantasy_rou
fantasy_rou  •  09 Iulie 2024, 21:57
Postat de Jason pe 09 Iulie 2024, 19:09

pai uite ca iti spun eu: intalnesti in turul 2 o echipa maccabi caruia ii lipseste jumatate din echipa(lot olimpic plus dezertat) si caruia nu-i sta gandul la fotbal in momentele astea.o elimini. in turul 3 ucl esti automat cap de serie si dai de hjk helsinki pe care o elimini relativ usor. iar in playoff,nu mai suntem cap de serie,dar putem intalni ferencvaros care cu siguranta nu-i o sperietoare,o eliminam si ajungem in grupe. nu-i nimic sf.

Inteleg rationamentul, multa sansa si alinierea planetelor. As vrea sa stiu o singura echipa care s-a calificat in grupele CL venind din turul 1 preliminar. Sunt totusi 8 meciuri, 4 manse tur-retur.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează