Articol de Aurelian Botezatu - Publicat vineri, 22 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 21 februarie 2013 18:52
Criza de formă a lui Xavi, oboseala, dar şi strategia defensivă a Milanului au diluat celebrul joc de pase al catalanilor
Nu încape îndoială. Miercuri, pe San Siro, Barcelona a fost un dezastru. Şi dacă nu se poate vorbi despre sfîrşitul unei ere după un singur meci slab, măcar celebrul tiki-taka al catalanilor poate fi pus la zid. Iar statisticile meciului indică un faliment total: o posesie covîrşitoare, 73 la sută, aproape 1.000 de pase, efectuate cu o precizie de 90 la sută, dar numai un singur şut pe poartă. Şi nici un gol!
Click aici pentru rezumatul VIDEO!
Explicaţii? Gazzetta dello Sport, de pildă, a văzut "o orchestră fără dirijor". Venit după o accidentare, Xavi n-a mai fost dispecerul ideal de altă dată, în special pentru Messi. Dintre jucătorii blaugrana, tocmai el a pierdut cele mai multe baloane, 16, şi a dat cele mai multe pase greşite: 9. Sigur, e şi vina milanezilor, care s-au organizat şi au luptat precum gladiatorii pentru fiecare metru de teren, pentru fiecare balon.
Citeşte şi: VIDEO Allegrissimo! » Tehnicianul Milanului, artizanul unui succes neaşteptat împotriva Barcelonei
Strategia lui Allegri i-a încurcat vizibil pe catalani. Dar mai e şi un alt aspect. Barcelona pe San Siro a părut o echipă obosită. De aici ritmul scăzut şi lipsa aproape totală a acelor accelerări letale în preajma careului advers. Problema bateriilor descărcate trebuie rezolvată cumva pînă la retur. Altfel va fi chin mare şi pe Camp Nou, peste 3 săptămîni.
CIFRELE MECIULUI
Milan Elemente Barcelona
27,4 Posesie (%) 72,6
294 Pase 805
47,7 Dueluri cîştigate 52,3
43 Mingi recuperate 41
9 Centrări 10
3 Şuturi pe poartă 1
2 Şuturi "afară" 4
2 Goluri 0
"Pe San Siro am văzut cea mai slabă Barcelona din ultimii zece ani"
Gianluca Vialli, fost internaţional italian
8 ani şi 3 luni sînt de la precedenta înfrîngere suferită de Barcelona în Ligă cu 2-0 (7 decembrie 2004, cu Şahtior)
Messi, în cuşcă
Şase driblinguri nereuşite. Nici măcar un şut pe poartă. Acesta a fost Messi pe San Siro. Argentinianul s-a văzut foarte puţin miercuri şi marele merit în anihilarea lui îl are Allegri. Antrenorul milanez nu i-a pus un paznic, cum îl sfătuise patronul Berlusconi, ci l-a izolat într-un fel de "cuşcă inteligentă", cum a numit-o Gazzetta dello Sport. Prin rotaţie, Muntari, Ambrosini, Constant sau un alt jucător milanez îl luau în primire cînd avea balonul la picior. Imposibil de trecut printr-un astfel de zid. Şi încă ceva. În Ligă, Messi a marcat pînă acum 56 de goluri, dar numai 3 echipelor italiene. De fapt, Milanului, stagiunea trecută. Şi toate din penalty!
CIFRELE LUI MESSI
Şuturi la poartă: 1
Baloane recuperate: 1
Driblinguri reuşite: 3 (din 9)
Pase reuşite: 44
În ofsaid: 0
Dreptunghiul ucigaş
Imaginea e sugestivă pentru modul în care s-au desfăşurat miercuri ostilităţile la Milano. Practic, la aproape fiecare atac al Barcelonei, echipa lui Massimiliano Allegri s-a apărat supranumeric. În cadrul surprins aici, nu mai puţin de zece rossoneri au aglomerat zona din faţă a careului de 16 metri, formînd un dreptunghi imaginar, gata să se deplaseze în funcţie de mişcările adversarului.
Cu ochii pe iubită
Fără drept de joc, Balotelli a luat loc în tribună, dar a fost mai mult cu ochii pe iubită. Printre alte VIP-uri aflate acolo: foştii milanezi Maldini, Inzaghi şi Capello, selecţionerul Prandelli, managerul Arsenalului, Wenger, antrenorul lui Juve, Conte, dar şi tenismanul sîrb Novak Djokovici.
"Teren prost"
Secundul Barcelonei, Jordi Roura, a dat vina şi pe gazon pentru eşecul de miercuri. "Suprafaţa de joc nu e demnă de Ligă. Sînt convins că acasă, pe un teren la înălţimea acestei competiţii, vom evolua mult mai bine şi ne vom califica", a spus oficialul catalan, care-i ţine locul "principalului" Tito Vilanova, aflat în SUA, la tratament.
Un gol controversat
Allegri a recunoscut la conferinţa de presă: "Am avut şi noroc la primul gol, cu acea greşeală a arbitrului". Antrenorul Milanului se referea la reuşita lui Boateng (foto), care a expediat în plasă balonul lovit în prealabil cu mîna de Zapata. Columbianul era cu braţele sus, într-o poziţie nefirească, dar scoţianul Craig Thomson a acordat golul, considerînd că nu se poate vorbi de intenţie.