Articol de Theodor Jumătate - Publicat miercuri, 19 ianuarie 2022 23:01 / Actualizat joi, 20 ianuarie 2022 03:11
Malawi, echipa națională antrenată de Mario Marinică (57 de ani), s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni, pentru prima dată în istorie.
Pentru Mario Marinică, tehnicianul român în vârstă de 57 de ani care a antrenat echipe din nouă țări africane, totul a evoluat foarte rapid în Malawi. Pe 10 noiembrie, era numit director tehnic al federației, având ca proiect restructurarea naționalei și a întregului fotbal.
O lună mai târziu, devenea selecționer interimar, tocmai pentru a conduce „flăcările” la Cupa Africii. Iar acum, după încă o lună, reușește cea mai mare performanță.
Mario Marinică, în „optimi” la Cupa Africii
La cea de-a treia participare, la 12 ani de la precedenta, cu o formație tânără (25 de ani, medie de vârstă; între 19 și 29 de ani), Malawi depășește în premieră faza grupelor (a adunat întâia oară patru puncte). Va juca în „optimi”, calificată de pe unul dintre cele mai bune patru echipe clasate pe locul 3.
Numărul 129 în topul FIFA, Malawi era considerată mai slabă, potrivit ierarhiei internaționale, decât toate adversarele din grupa B, Senegal (20, prima în Africa), Guineea (81) și Zimbabwe (121).
Rezultatele lui Malawi la Cupa Africii
- A pierdut la limită, 0-1 cu Guineea lui Naby Keïta (Liverpool), deși și-a creat multe ocazii;
- A învins Zimbabwe, 2-1;
- A remizat în fața Senegalului (0-0), cu Mendy (Chelsea), Koulibaly (Napoli), Gueye (PSG) și Mané (Liverpool) titulari. Un meci în care a primit un penalty (75), la un fault clar, anulat apoi de arbitru după ce a fost avertizat de VAR și a revăzut faza.
Infectat! Două meciuri la izolare
„E o performanță extraordinară pentru Malawi să obținem patru puncte în grupă, suntem în al nouălea cer”, a declarat Marinică. „Am jucat pentru întreaga țară, care a trecut multe probleme, inclusiv inundații, și jocul băieților le oferă tuturor un nou spirit, speranță. Ne-am împlinit misiunea, deși eu și mai mulți jucători ne-am infectat cu coronavirus".
Exact înainte de startul competiției, a fost focar în cantonament. Șase internaționali și trei membri ai staffului tehnic, printre ei selecționerul, au fost depistați pozitiv. Au rămas toți în hotel, izolați, la prima partidă. Înaintea întâlnirii cu Zimbabwe, jucătorii au ieșit din carantină, cu teste negative.
Nu și Marinică. El era tot pozitiv și a văzut victoria cu Zimbabwe la televizor, discutând la telefon cu asistentul său, Meck Mwase. De-abia la ultima partidă, contra Senegalului, a stat pe bancă.
Selecționerul le cere celor din Malawi să nu impună acum o țintă prea înaltă echipei: `Așteptările prea mari duc uneori la dezamăgire~. Orice se va întâmpla de aici încolo, va fi doar un bonus. Cea mai mare performanță a fost atinsă.
Primă de 1.200 $: „Bani aruncați ca niște confetti”
Lazarus Chakwera, președintele din Malawi, le-a promis internaționalilor care au jucat la 0-0 cu Senegal câte 1.000.000 de Kwacha (MWK, moneda oficială), echivalentul a 1.218 dolari. Și 500.000 MWK rezervelor.
Pe rețelele de socializare, mai mulți contestatari ai președintelui l-au criticat pe Chakwera: "De unde ia președintele aceste milioane pe care le aruncă precum niște confetti la nuntă?". În fața acestor critici, redate de BBC, Gospel Kazako, ministrul informațiilor și purtătorul de cuvânt al guvernului, a acuzat postul britanic de televiziune de "afrofobie".
Citește și alte știri din fotbalul mondial:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”