Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 decembrie 2018 10:00
Ionuț Radu a fost fără îndoială unul dintre remarcații anului 2018 pentru fotbalul românesc. Tânărul portar, lider al naționalei U21, a plecat de la Inter pentru o sumă record și a ajuns titular în poarta lui Genoa, formație de Liga 1.
Portarul a oferit în urmă cu un an un interviu inedit pentru GSP.RO în care și-a povestit trecutul, unul plin de obstacole, peste care a trecut însă și a devenit unul dintre fotbaliștii de mare viitor ai României.
Iată interviul aici:
A ajuns la fotbal după ce bunica sa a văzut un anunț în ziar. A trecut pe la FCSB, apoi a mers în curtea rivalei Dinamo. Într-un cantonament s-a dat lovit pentru a se întoarce acasă, unde a aflat că va pleca în Italia, la juniorii lui Pergolettese (liga a 4-a italiană).
- Andrei, ai plecat în 2013 din România, te-ai adaptat repede printre străini?
- Mă simt foarte bine. M-am acomodat repede cu oamenii din Italia. La fel și cu limba. Pot considera că e a doua mea casă aici.
- Simți că ai făcut alegerea corectă?
- Categoric! Din acel moment s-a schimbat complet cariera mea. Sincer, am știut de la început că va fi greu, pentru că aveam 14 ani. Știam că voi fi singur, dar am pus cariera pe primul loc.
- Ai început la FCSB, de ce ai plecat la Dinamo?
- Toate detaliile nu le mai țin minte. Dar ce știu e că pe atunci la Steaua nu aveam nicio condiție pentru a face performanță.
- Și ai ales rivala.
- Nu mi-am dorit neapărat Dinamo. Îmi doream ceva bun pentru mine, unde să am ocazia să cresc. Dinamo avea atunci un proiect cât de cât bun pentru mine.
- Aveai și alte opțiuni?
- Da, țin minte că mă voiau mult Valenciennes și Lorient.
- Îți mai aduci aminte cum ai primit vestea că vei pleca în Italia?
- Eram în cantonament cu Dinamo, condițiile erau execrabile și a fost pentru prima dată când m-am prefăcut că-s accidentat doar ca să plec acasă. A fost cea mai bună decizie a mea (râde). Parcă totul a fost programat. Imediat după ce am ajuns am fost sunat de fostul meu antrenor de la lotul național, Dorin Arcanu, care credea foarte mult în mine, și m-a întrebat dacă mă simt pregătit să schimb ceva în cariera mea. De acolo a plecat tot.
"La fiecare meci am tricoul cu chipul surorii mele în poartă"
- Nu totul a fost roz în viața ta...
- Probabil te referi la drama din 2006. Când a murit Ema, surioara mea. La început purtam tricoul ei pe sub cel de joc. Acum am crescut, mi-a rămas mic. Dar n-am renunțat la el. La fiecare meci îl am cu mine în poartă.
- Ce înseamnă Ema pentru tine?
- E stâlpul carierei mele. Acum am două surori și un frate. Cu toți am o legătură mai mult decât strânsă. Ema și ei sunt motivația mea.
- Când erai copil țineai un jurnal?
- Încă îl mai am. Sunt amintiri care au mare valoare pentru mine.
- Ce idol ai?
- David De Gea. Îmi place nu doar pentru calitățile fizice și modul de a apăra. Stilul lui, comportamentul și atitudinea pe care le are m-au cucerit.
- Ai superstiții?
- Nu, consider că norocul ți-l faci singur.
- Ai vreun obiect de care nu te poți dezlipi?
- Telefonul.
- Ce pasiuni ai?
- Îmi plac foarte mult hainele și încălțămintea. În plus, îmi place mult hip-hop-ul.
- Care e marele tău vis?
- Să fiu cel mai bun și chiar să ajung printre nominalizații la Balonul de Aur!
"Bunica m-a dat la fotbal după ce a văzut un anunț în ziar"
- Îți aduci aminte primul moment în care ai intrat în vestiarul lui Inter?
- Sigur că da! A fost un sentiment de enormă satisfacție! Pentru că știu că am făcut tot ce am putut pentru a ajunge la o echipă mare.
- De la debut ce îți aduci aminte?
- Eram pe bancă prin minutul 60, s-a întors către mine mister Mancini și mi-a zis. «Radu, du-te la încălzire!». În primă fază m-am uitat în stânga, în dreapta, pentru că nu eram sigur că vorbește cu mine (râde). Deși eram singurul pe care îl chema Radu. Am intrat prin minutul 75. Nici nu știu cum să exprim în cuvinte ceea ce am simțit. După meci am început să plâng de fericire. Știam de unde plecasem. Știam că m-am apucat de fotbal din întâmplare.
- Cum adică din întâmplare?
- Bunica mea văzuse un anunț în ziar și m-a dus la probe. De la asta până la a debuta în Serie A pentru o echipă precum Inter... E un dar de la Dumnezeu.
- Mancini ți-a zis ceva?
- Să fiu cu capul pe umeri pentru că voi ajunge un mare portar.
- Te-ai mai întoarce în România?
- Acum aș zice nu, dar nu știm niciodată ce va fi în viitor.
- La Avellino cum e?
- Mă simt bine. Experiența de aici mă ajută să cresc foarte mult. Mai ales psihic. Orașul e puțin plictisitor (râde).
- Ce planuri ai pentru anul 2018?
- Îmi doresc din tot sufletul să fie mai bun decât a fost 2017.
MAMA STELISTĂ, TATĂL DINAMOVIST
Andrei Radu a început fotbalul la Viitorul București, după ce bunica sa a văzut anunțul în ziar. Avea 8 ani! Mama l-a dus apoi la Steaua, la 11 ani, însă tatăl său e dinamovist: "Eu şi Andrei suntem dinamovişti. Mergeam cu el la meciuri în Ştefan cel Mare şi când era la Steaua. Dar cât a jucat în Ghencea a trebuit să strângem totul de prin casă cu însemnele lui Dinamo, fiindcă mai venea lumea pe la noi. Andrei a mai fost în probe la Dinamo la 11 ani, dar nu l-au oprit atunci. Cât a apărat la Steaua i-a bătut mereu pe «câinii roşii»", povestea tatăl lui Andrei în GSP în 2012.
SORA I-A MURIT CÂND AVEA 9 ANI
În 2006, când avea 9 ani, Andrei a trecut printr-o dramă cumplită: şi-a pierdut sora mai mare, decedată prematur la 14 ani din cauza unei boli de imunitate. Alexandra a fost campioană naţională la dans sportiv la categoria 6-9 ani. "A fost un şoc mare pentru el atunci. Când m-a văzut intrând pe uşa casei a sărit în sus de bucurie. Era convins că rugăciunile lui făcute timp de 55 de zile, cât am stat în spital cu fata, i-au fost ascultate. S-a întunecat însă brusc când şi-a dat seama că Ema, cum îi spuneam noi Alexandrei, nu era cu mine", își amintea mama lui Andrei în GSP în 2012.
7.000.000 €este cota actuală a lui Andrei Radu. Genoa a plătit Interului 8 milioane de euro
12.000 €a plătit FCSB pe el în 2005, când Andrei evolua la Viitorul București