Articol de GSP - Publicat marti, 17 mai 2011 00:00 / Actualizat marti, 17 mai 2011 14:18
UPDATE 14:15 // Maria Neşu este alături de soţul său, Mihai, aproape permanent din momentul în care, acum fix o săptămînă, s-a întîmplat stupida accidentare. Astăzi, ea a trimis celor de la clubul olandez un sms adresat tuturor celor care sînt alături de ei în această încercare. "Este foarte greu, sînt foarte multe emoţii. Mihai are nevoie de noi aici. Le mulţumesc suporterilor şi fiecărei persoane care se roagă pentru Mihai. Numai Dumnezeu îl poate însănătoşi!".
UPDATE 13:30 // Medicii de la spitalul UMC din Utrecht, acolo unde Mihai Neşu se află din momentul accidentării, au modificat modul de respiraţie asistată pentru român. În astfel de cazuri, dacă pacientul este intubat o perioadă mai lungă, apar iritaţii, lucru petrecut şi la Mihai, aşa că au scos tubul. Pentru că Neşu nu poate încă respira singur, doctorii au recurs acum la o traheotomie, incizie în zona gîtului, pe unde introduc aerul.
UPDATE 13:00 // Preşedintele lui Utrecht, Jan Willem van Dop, omul care l-a monitorizat şi a decis transferul lui Mihai în Olanda în 2008, a fost chemat special de român la spital. "L-am văzut pe Mihai doar un minut pînă acum. El a vrut să merg acolo. I-am strîns pumnul şi am început să plîng. I-am zis doar LUPTĂ! Mai mult nu am putut", a povestit van Dop pentru GSP.ro momentul emoţionant al întîlnirii cu Mihai.
Din momentul în care s-a produs accidentarea lui Mihai şi pînă în prezent, medicii, colegii, oficialii lui Utrecht şi rudele fotbalistului au prezentat versiuni confuze şi uneori contrare vizavi de starea fundaşului.
A început Mihai să-şi simtă membrele?
Prima reacţie oficială din partea lui FC Utrecht, legată de jucătorul român, a venit de la directorul tehnic Foeke Booy, imediat după accident: "Are cel puţin o vertebră cervicală ruptă. Îşi simte puţin mîinile şi picioarele". Preşedintele sindicatului fotbaliştilor din Olanda a postat pe twitter că Mihai nu simte nimic de la gît în jos.
Ce spun martorii evenimentului, fotbaliştii Michel Vorm şi Tim Cornelisse? "A încercat să se ridice, apoi s-a prăbuşit. A strigat în engleză: Nu-mi simt picioarele! Nici mîinile! Nu pot să respir!".
Ieri însă, mama lui Neşu, Monica, a oferit o veste bună, într-o intervenţie la emisiunea "Happy Hour" de la ProTV: "Mihai e optimist, iar eu sînt încrezătoare. N-am vorbit cu el, pentru că are un tub de oxigen în gură, dar comunică în scris cu soţia. Acum i s-a instalat şi un televizor în rezervă, pentru că vrea să vadă meciuri". Ofiţerul de presă al lui Utrecht, Marcel Paapst, a înmulţit însă semnele de întrebare: "Am fi vrut să avem o asemenea veste, dar mă tem că nu e adevărat. Probabil s-a interpretat greşit. Comunică în scris soţia, care-i arată mesaje de la oameni".
Cîte vertebre sînt afectate?
Unul din ofiţerii de presă ai clubului, Marcel Paapst, a declarat că în cazul lui Mihai e vorba de "o singură vertebră fracturată", care a fost fixată prin operaţia de marţi. Mesajul oficial e însă diferit de mărturiile celor din jurul lui Mihai Neşu.
Michel Vorm, colegul său de echipă, e informat zilnic, ca şi restul lotului, de starea românului. Medicii lui FC Utrecht, care stau 24 de ore din 24 la spitalul UMC, trimit sms-uri cu noutăţile. Şi după antrenamentul de vineri, şi la finalul partidei de duminică, Michel vorbeşte de "două vertebre" afectate, în zona cervicală. Totodată, unul din medicii echipei, van Hellemondt, vorbeşte de "problema OASELOR afectate".
Detaliul esenţial: unde e localizată leziunea?
Pe lîngă proporţia în care e afectat nervul, deosebit de important pentru verdict e locul vertebrei fracturate. Din cele şapte vertebre ale zonei cervicale, dacă leziunea a avut loc mai sus de a treia, atunci informaţia că românul respiră singur, fiind doar asistat, are mari şanse să acopere o realitate mult mai dureroasă. Medicul echipei naţionale, Pompiliu Popescu, susţine că informaţiile pe care le are din Olanda spun că Mihai ar fi avut fracturate vertebrele 4 şi 5, ceea ce ar însemna un plus de optimism pentru recuperare.
Ce înseamnă reuşita operaţiei?
Intervenţia la care a fost supus Mihai Neşu a durat 5 ore. Vertebra i s-a refăcut, înlăturîndu-se astfel presiunea care apăsa asupra nervilor. Acestea sînt informaţiile post-operatorii, dar celălalt medic al echipei, Simon Goedegenbuure, ştie că nu e totul: "Ca să vedem starea nervului, era nevoie să expui măduva, lucru care ar fi mărit riscul infecţiei, iar chirurgii au evitat".
"Operaţia abia acum începe", concluzionează preşedintele clubului, iar specialiştii spun că nu e vorba de recuperare, ci de o posibilă viitoare intervenţie la nivelul nervilor, pentru a afla sigur în ce proporţie sînt afectaţi. Cu alte cuvinte, dacă se poate spera, şi nervul nu e secţionat, sau lupta e inutilă.
Cît de conştient e Mihai?
Preşedintele van Dop a explicat vineri că fotbalistul nu poate comunica din cauza stării induse de sedativele puternice, fireşti după astfel de operaţii. Dar, că "Mihai e conştient"! Directorul Booy a nuanţat: "Doar din punct de vedere medical, însă n-avem nici o garanţie că ştie unde este şi ce s-a întîmplat. Respiră, masca de oxigen doar îl ajută". Medicul van Hellemondt a dat sîmbătă vestea cea bună: "Comunică normal, vorbeşte cu soţia şi tatăl său".
Mai poate juca fotbal vreodată?
"Există lucruri mult mai importante decît acest sport frumos care e fotbalul", evită elegant preşedintele van Dop. Suporterii lui Utrecht, care obţin informaţii prin angajaţii spitalului UMC, sînt mult mai tranşanţi: "Ştim că nu va mai juca, să fim bărbaţi. Dar importat e să redevină un om normal".
Ipoteza unei slăbiciuni anterioare la nivelul coloanei, cauzată de stilul de joc total al lui Neşu, ar închide definitiv capitolul fotbal. În orice caz, şansele lui Mihai de a mai practica un sport de contact sînt aproape nule în condiţiile de acum.
Care sînt şansele de recuperare?
Mai importantă decît performanţa este, însă, viaţa. E poate singurul aspect al problemei în care şi oficialii lui FC Utrecht, şi colegii de echipă ai lui Mihai, dar şi medicul echipei Ajax pot fi de acord.
Previziunile sînt însă un subiect tabu. Poate că ar fi mai uşor dacă măcar unora din aceste întrebări li s-ar răspunde curînd. Nu dintr-o curiozitate frenetică, ci pentru că Mihai nu păcăleşte fotbalul şi nici spectatorii care îl iubesc. Iar durerile sînt mai uşor de înfruntat cum o face Alje Schut.
"Coloana e un organ care, ca şi creierul, are încă multe necunoscute. Există pacienţi cu leziuni mai puţin severe care se recuperează foarte greu, dar şi cazuri inverse. Ca medic, nu pot invoca miracolul pentru a vorbi de recuperare, însă ca om pot spune că în astfel de cazuri e nevoie cîteodată de o minune"
Romeo Drăgan, neurochirurg la Spitalul Universitar Bucureşti
40 la sută din totalul traumatismelor la nivelul coloanei şi măduvei sînt localizate în zona cervicală
Miracolul e aşteptat din Ceruri
Situaţia din ce în ce mai gravă a fotbalistului român nu e conturată doar de lipsa semnelor medicale pozitive, ci şi de reacţiile aproape deznădăjduite ale apropiaţilor. După ce la urechile lui Alje Schut, jucătorul implicat în accidentarea lui Neşu, a ajuns vestea că soţia românului este încrezătoare doar în forţa Divină, pentru recuperarea lui Mihai, iar Mircea Neşu a declarat că "nimeni nu îl poate ajuta acum" pe fotbalist, faptul că Mihai e asistat respirator după şase zile de la operaţie îi întristează şi pe medici. "E momentul unui sprijin Divin sau al unei reacţii incredibile a organismului", au precizat specialiştii în recuperare.
Van Hanegem: "Mă gîndesc zilnic la Mihai"
În editorialul de astăzi din ziarul olandez AD Sportwereld, unul din jucătorii de legendă ai lui FC Utrecht şi Feyenoord, fostul internaţional Willem van Hanegem îşi încheie tulburător, cu gîndul la românul Neşu, analiza ultimei etape de campionat: "Trebuie să recunosc că din cauza accidentării lui Mihai Neşu am ignorat lupta entuziasmantă pentru titlu în Olanda. Mă gîndesc în fiecare zi la el. Dacă îşi va reveni, sînt mai bucuros decît pentru al treizecilea titlu al lui Ajax".