OPINII  »  OPINIE

OPINIE Cu Slovacia, dansăm cu Darwin » Ar trebui să facem blat pentru „optimi”? Da, poate e o soluție

Dementus, personajul întruchipat magistral de Chris Hemsworth
Dementus, personajul întruchipat magistral de Chris Hemsworth

Articol de - Publicat duminica, 23 iunie 2024 14:16 / Actualizat duminica, 23 iunie 2024 18:04

Într-o competiție acerbă, fără eroi și antieroi, e bine să înhați orice cadou ți se oferă. Fotbalul e un fel de Wall Street, brutal și fără sentimentalisme, nu o poveste cu cavaleri ce scot pieptul gol în calea gloanțelor.

Deci ar trebui să ne vedem interesul și să bifăm un egal „dezonorant” cu Slovacia, dacă ni se oferă și asta ne duce în „optimile” Euro 2024? Sigur că da!

Despre ce vorbim

În primul rând, trebuie să înțelegem despre ce discutăm. Despre un sport în care bărbați în toată firea se tăvălesc pe jos și urlă ca disperații, fără să fie atinși cu nimic, și în care participanții cer sancționarea adversarilor pentru evenimente imaginare. Un sport condus de odioși dispuși să își vândă propriile mame, dacă asta aduce saci de bani la FIFA și UEFA.

Un sport în care tribunele ventilează cele mai oribile injurii naționaliste și un sport care e folosit ca arenă pentru extremism politic de la Mussolini la simpatiile comuniste de la Bergamo.

Un sport care NU a văzut un nume foarte mare prins dopat de la Maradona încoace, în ciuda faptului că Fabio Cannavaro a fost filmat (!!) cu acul în venă înaintea unei finale de Cupa UEFA, iar competițiile s-au înmulțit geometric de-a lungul tuturor continentelor.

Asta ca să ne răcorim de romantism.

Cu Slovacia, dansăm cu Darwin » Ar trebui să facem blat pentru „optimi”? Da, poate e o soluție
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la Mondialul din Qatar, alături de Gianni Infantino, președintele FIFA Foto: Imago

Fotbalul nu educă pe nimeni. E doar business

În al doilea rând, fotbalul nu e prețuit pentru clasă, frumusețe și educație. Știu că poate fi supărător, dar Neymar e iubit mai mult pentru tatuaje, nesimțire și harem decât pentru ce face pe teren.

Cu toții am vrea să știm că banderolele antirasism fac diferența în lume, dar ne calmăm repede când vedem corul de enormități pe care-l scot „fanii” în timp ce un jucător negru aleargă pe extremă, în fața lor. Iar banii au desfigurat întrecerile într-atât de mult încât cluburile sunt deținute de criminali dovediți și de state asfixiante precum Arabia Saudită sau China.

Nu, nu, fotbalul NU este ceea ce vrem noi să-l facem să pară. Nu e Crucea Roșie sau vreun turnir medieval între nobilimea de robă. Este (sau a devenit) o mașinărie bine unsă de propagandă politică și o uzină de bani în care cel mai puternic trece mai departe. Onoarea nu are ce căuta în aceste calcule, fiindcă nimeni nu o așteaptă.

Sigur că ne-am dori să vedem mai mult, fiindcă toți știm că există o ordine morală obiectivă, dar fotbalul s-a desensibilizat, nu mai e decât un Colosseum, în care vânezi sau ești vânat. Și mulți au înțeles asta. Danemarca și Suedia, de pildă, când au făcut 2-2 la Euro de acum 20 de ani. Și multe alte exemple.

„În seara asta, dansăm cu Darwin”, spune Dementus, personajul întruchipat de Chris Hemsworth în ultimul Mad Max. Cam asta o să se întâmple când întâlnim noi Slovacia, cu Ucraina și Belgia cățărate pe gard să ne amușine slăbiciunea. Deci dacă ni se oferă ocazia, ar trebui să încasăm cecul calificării, indiferent cât de slinoasă e hârtia. Fotbalul e plin de compromisuri, nedreptăți și vorbe goale. Nu de acolo trebuie să așteptăm aplauze.

Epilog

Pentru claritate, ar trebui să specific că nu militez pentru mojicie, coate în gură sau victorii cu (absolut) orice preț. Nu, militez pentru adecvare. În caruselul ambivalent pe care-l reprezintă fotbalul modern, să nu speculăm ocazia nu ne-ar face bravi soldați. Ci un fel de Don Quijote, curajos, dar decuplat de vremuri.

Nu aș vrea să obținem egalul cu Slovacia prin negocieri de culise, între federații sau alte foruri. Dar dacă micuța Slovacie și micuța Românie s-ar simți pe teren responsabile una de viața celeilalte, asemenea „cadouri” nu ar trebui refuzate. Fiindcă, într-un război al strategiilor cu fundași, mijlocași și atacanți, asta ar fi doar o altfel de tactică, la o scară mai mare. Permisă într-o competiție în care chiar nu are rost să sari singur în sabie.

Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Comentarii (15)
fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  23 Iunie 2024, 18:00
Postat de tristan pe 23 Iunie 2024, 15:14

Da, are trebui sa ne vedem propriul interes asa cum o fac toti cand e cazul. Sunt multe exmple de "blaturi" care vin tocmai din asa zisa lume civilizata. Eu insa va reamintesc doar un exemplu care alasat Romania acasa .Va mai amintiti acel Anglia-Irlanda de Nord 0-0 din 1985?Romania a ratat calficarea la CM 86 dupa acest rezultat.

Dar unul mai recent de la Euro 2004 dintre Suedia si Danemarca 2-2, cand Italia a fost lasata acasa din grupe ? Sau chiar gazdele, nemtalaii au fost autorii unuia dintre cele mai urate si rusinoase momente din istoria fotbalului si a Cupei Mondiale, blatul cu Austria de la turneul din 1982, cand au fost lasati de austrieci sa castige cu 1-0 ca sa se poata califica din grupe in dauna Algeriei. Dupa ce au marcat nemtii in minutul '10 restul meciului a fost o simulare, pasau in propriul careu, austriecii nu faceau pressing, a fost un non-combat total. Asa ca s-o lasam mai moale cu expresiile astea mentalitate pur romaneasca, sa nu ne mai punem cenusa in cap ca vezi doamne "numai noi...", avem de la cine invata.

enigmaticul
enigmaticul  •  23 Iunie 2024, 16:33

Așa este, ”Macemil”!! A a face un meci egal, nu înseamnă neapărat blat!! Să fim realiști, o Franța sau Bellgia, sau etc., oare ar proceda altfel?? Nici nu știu dacă are rost să riscăm mai mult.

mihneailie030
mihneailie030  •  23 Iunie 2024, 16:21

Gândire românească.. Rezultatele se văd. Suntem niște.... Nu mai zic... Știm cu toții!!!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează