OPINII  »  EDITORIAL

Anomalia FCSB

Adrian Duță
Adrian Duță

Articol de - Publicat vineri, 30 august 2024 09:13 / Actualizat vineri, 30 august 2024 13:24

FCSB s-a calificat în Europa League, trasă de Darius Olaru. Însă, fără căpitanul ei, campioana României și-a arătat fața de Liga 1. Adică de echipă mediocră, controlată de capriciu și dependentă de o mână de fotbaliști, între care doar căpitanul strălucește.

O echipă controlată de un patron care are impresia că se pricepe la fotbal, care are jucători aduși de la echipe de play-out, care nu are vreo idee susținută de joc și care se află într-o continuă zarvă mediatică este în Europa League. Doar în fotbal se poate întâmpla așa ceva.

Poate ar merita să derulăm puțin timpul, pentru perspectivă. În mai, roș-albaștrii luau primul titlu după 9 ani și aveau două staruri, pentru nivelul Ligii 1, în echipă. E vorba de Darius Olaru și Florinel Coman, jucători fără de care seceta de trofee ar fi continuat mult și bine. Înconjurați de jucători mediocri, cu două, poate 3 excepții, cei doi au atins forma carierei și au adus titlul în curtea taberei roș-albastre.

Dacă nu vrem să ne păcălim, trebuie să spunem răspicat că FCSB nu ar fi câștigat niciodată campionatul fără Olaru și Coman, indiferent de pretențiile celor de la echipă.

Darius Olaru, de Champions League. Majoritatea, de stat acasă

Acum, doar unul dintre cei doi a rămas. Olaru încă nu a plecat, deși nu ar mai avea ce să caute în Superliga, e un jucător prea bun, care se risipește pe plaiurile noastre. Practic, Liga 1 a trimis în Europa League o echipă dependentă de un jucător, om-cheie la singura victorie din campionat, 3-2 cu Farul.

Din nefericire pentru pofta patronului, au existat și slăbiciuni. Multe slăbiciuni. Daniel Popa, Baeten, Luis Phelipe, Miculescu, Tavi Popescu cel din momentul de față, uneori chiar Băluță, Crețu nu sunt fotbaliști de Europa League. Nici pe departe. Primii 3 enumerați sunt aduși de la echipe de play-out, pentru care și Conference League ar fi fost prea mult.

Dar toți vor juca acolo datorită căpitanului lor. De altfel, Darius Olaru a fost aproape să o întoarcă singur și pe Sparta Praga, dar nici el nu a putut să califice echipa chiar în Champions League. Deși, mijlocașul ofensiv ar merita să fie acolo.

Cu un fotbalist de Liga Campionilor, unii de Conference League și unii doar de Liga 1, a ieșit combinația câștigătoare. O echipă calificată în Europa League.

Anomalia FCSB
Darius Olaru, după golul decisiv din FCSB - LASK 1-0/ foto Raed Krishan (GSP)

FCSB în Europa League, o anomalie

Ceea ce este o performanță uriașă pentru fotbalul românesc este, în același timp, și o anomalie. Uitându-ne pe tabloul din Europa League, FCSB se află pe lista celor 3-4 echipe care par dintr-un film inferior, de Conference.

S-a spus de mii de ori, dar rămâne un fapt bizar că o echipă care e controlată exclusiv de patron ajunge în aceeași competiție cu Manchester United, Tottenham, AS Roma sau Porto.

Să ajungi să joci meci decisiv de calificare cu Lixandru fundaș central arată doar haosul care are loc în momentul de față în lotul celor de la FCSB, unde nu există o formulă clară de echipă, unde unii jucători pot apărea pe un post diferit de la un meci la altul, iar un fotbalist de 1,3 milioane de euro e distrus fără motiv în fiecare zi la TV.

Doar cu FCSB rămasă în cupele europene, parcursul roș-albaștrilor va fi extrem de important pentru coeficientul Ligii 1. Deci punctajul României va sta de acum în toanele lui Becali și în gheata lui Olaru, dacă nu va pleca.

Anomalia FCSB
Echipele calificate în Europa League
Citește și:
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet
Superliga
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
Superliga
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Europa League
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League

Comentarii (76)
zelosu
zelosu  •  03 Septembrie 2024, 13:02
Postat de Gigistul pe 30 August 2024, 12:32

Rar mi-a fost dat să văd atâta venin la un jurnalist sportiv, care ar trebui să fie echidistant. FCSB, cu toată ”anomalia” este singura echipă românească calificată într-o grupă europeană! Cu toată ”anomalia”, Charalambous este singurul antrenor din liga 1, care rezistă la echipă dinainte de începutul sezonului trecut! Ce le-a oprit pe celelalte echipe, manageriate ”profesionist” să ajungă în Europa? Ce l-a oprit pe SuperDan, care are mână liberă la echipă, nu-i dictează nimeni primul 11 sau înlocuirile, a primit pe tavă un lot cu jucători plătiți cu salarii mari, cu bonus Louis Munteanu cel mult râvnit (un jucător umflat de presă mai degrabă), să treacă de o echipă din mărețul campionat cipriot? Cât despre aberația cu ”jucători de play-out”, un jurnalist serios ar înțelege că așa se face selecția! Inclusiv Steaua înainte de 1986 a încropit un lot cu jucători de la echipe mai slabe/ echipe din eșaloanele inferioare! Anomalia în această ligă 1 chinuită și care abia reușește să scoată capul în Europa, o reprezintă mai degrabă acești pseud0-jurnaliști care aberează, Becali e cea mai mică problemă.

Sunt sigur ca daca lua jucatori din play-off, s-ar fi smiorcait toti astia ca de ce ia numai crema si ca nu ii lasa pe altii sa construiasca echipe. Daca ia jucatori din play-out, iar nu e bine ca sunt prea slabi. Orice face FCSB Steaua, presa e nemultumita si cauta nod in papura. In schimb despre Rapid ni se explica ce mare exemplu de management e sa dai antrenorul afara dupa 6 etape. Sa luam toti exemplu de la Sucu

florar
florar  •  03 Septembrie 2024, 01:12

Încep să mă întreb cum ajung unii presari !!! Cât se mai poate pedala în presa doar pe antiSteaua ? ,,Presare ,, ...dacă Steaua este exemplul tau de așa nu de ce nu ne scrii tu și confratii tai macar un articol să ne arăți pe fotbal de ce echipele voastre profesioniste și iubite că CFR ,Rapid ,Farul și Craiova nu sunt și ele în Europa acum sau nici acum ? Le a dăunat cumva profesionalismul in fotbal sau profesionalismul vostru sa fie de vina ?

florar
florar  •  03 Septembrie 2024, 01:08
Postat de Dobermannul pe 02 Septembrie 2024, 13:57

... duțu-lisme ...

Încep să mă întreb cum ajung unii presari !!! Cât se mai poate pedala în presa doar pe antiSteaua ? ,,Presare ,, ...dacă Steaua este

Vezi toate comentariile (76)
Comentează