OPINII  »  EDITORIAL

Dan Șucu, un patron „altfel”

Adrian Duță
Adrian Duță

Articol de - Publicat marti, 20 august 2024 21:53 / Actualizat marti, 20 august 2024 21:53

În urmă cu doi ani și 4 luni, Dan Șucu era prezentat drept noul acționar de la Rapid în cadrul unei conferințe de presă. La acel moment, se anunța ceva revoluționar în fotbalul românesc.

Așa cum s-a și prezentat, Șucu părea un acționar „altfel”. Un adevărat om de afaceri, un profesionist care știe că are nevoie de alți profesioniști pentru a avea succes împreună. Era nou în fotbal și nu a dat niciun moment senzația că e un „știe tot”, care se pricepe la sport mai nou. Derulăm și ajungem în prezent. Se pare că Șucu ori s-a pierdut pe drum ori nu a fost niciodată altfel.

Toate strategiile lui Șucu la Rapid au fost eșecuri

În primul rând, el i-a impus schimbarea sistemului de joc lui Neil Lennon. Viorel Moldovan nu ar fi ieșit niciodată public de capul lui să spună că nord-irlandezul va fi demis dacă va mai juca cu 3 fundași centrali. De 5 ori campion cu Celtic, Lennon s-a conformat, dar tot a fost dat afară.

Șucu a încercat diferite strategii la Rapid în ultimii doi ani. Toate au fost un eșec, momentan. În primul an, a cerut calificarea în play-off. A reușit-o, dar echipa a terminat pe 5 și a părut, mai degrabă, un sezon ratat.

Ce s-a întâmplat ulterior a fost un fiasco total. Șucu a renunțat la ideea antrenorului român tânăr, așa cum fusese Adrian Mutu, și a adus un tehnician cu experiență în fotbalul românesc, pe Cristiano Bergodi. Podiumul a fost obiectivul italianului, dar macazul s-a schimbat pe parcurs și noul obiectiv a devenit câștigarea titlului.

Rapid a terminat pe locul 6. Un eșec cu adevărat lamentabil și neașteptat pentru un om de afaceri de succes, precum Șucu. Pentru că în primul rând a fost eșecul lui.

Încercând să restructureze tot, a dat afară antrenorul, pe Bergodi, l-a schimbat și pe Lobonț, care a stat pe bancă doar 6 etape. Nu i-a prelungit contractul președintelui Daniel Niculae, l-a adus pe Viorel Moldovan în locul lui, l-a promovat pe Daniel Sandu director sportiv.

Iar lotul Rapidului a suferit modificări masive. Și echipa tot nu și-a revenit, a trăit o adevărată umilință în startul sezonului. Pentru că atunci când îți propui titlul și nu câștigi în primele 6 runde niciun meci e un eșec major. Înseamnă că strategia a fost greșită de la bun început.

Dan Șucu, un patron „altfel”
Dan Șucu, după Rapid - Dinamo/ foto: Cristi Preda (GSP)

Cum e Șucu diferit de ceilalți

Să aduci un antrenor cu CV-ul lui Neil Lennon, dar străin complet de fotbalul românesc, și să-l dai afară după 6 meciuri e un adevărat semn de disperare. Presiunea pe Șucu și-a spus cuvântul, iar strategia inițială fost aruncată pe apa sâmbetei după două luni. Deci, cum e acționarul de la Rapid diferit de alți patroni din Superliga? Pare că are aceleași instincte impulsive.

Deci, două decizii greșite în decurs de două luni. Prima a fost numirea lui Lennon pe bancă la începutului sezonului. A doua a fost demiterea lui după 6 etape. Dacă tot l-ai adus, măcar dă-i șansa să creeze ceva.

Până la urmă, Șucu a ajuns la varianta cea mai plauzibilă. Clubul lui va avea de câștigat pe plan sportiv, pe termen scurt, Șumudică e genul de antrenor care are impact imediat. Rămâne de văzut cum va arăta viitorul Rapidului, care tocmai a devenit o echipă ca oricare alta din Liga 1, din cauza patronului ei.

Citește și:
„Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
Stranieri
„Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Special
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”

Comentarii (30)
lefter_popescu
lefter_popescu  •  22 August 2024, 13:52
Postat de since1907 pe 22 August 2024, 09:21

Hai Realu ?! LOL ???? Te doare mintea

Pe mine nu ...dar pe tine ce te frământă? " Din Giulesti pana-n Madrid, nu-i echipa ca Rapid !" . Hai Rapidu' , Hai Realu'!

since1907
since1907  •  22 August 2024, 09:21
Postat de lefter_popescu pe 21 August 2024, 00:17

Amice, gândești mărunt. Sucu chiar a întrat ( e adevărat cu bun simt) în structurile ( departamentele clubului. A schimbat TOT , tot, tot cu oameni noi școliți și tineri. A început construirea unor baze sportive pt copii și juniori ...si nu numai . A plătit datorii istorice de 2, 8 mil , a adus cei mai " buni " tinei jucători din tara pe bani foarte mulți. Din afara tarii la fel . Practic, în doi ani, a schimbat lotul și a introdus disciplina de fier. Apoi a dorit un antrenor strain cu CV ( Bergodi e antrenor roman având în vedere ca 20 de ani a antrenat în Liga I unde a învățat meserie) căruia i-a dat mana libera și nu dicta din canapea echipa și schimbarile . Prin urmare a făcut ceea ce niciun patron din tara nu a făcut în doi ani , totul de la zero. A anunțat ca vrea o echipa pe o structura oocidentala precum Szalburg cu care între 3-5 ani sa între bine în fotbalul european . Dacă tu vezi numai canapele și nu oi , imi cer scuze dar înseamnă că te uiți degeaba la fotbal . PS- Rapid este o echipa grea...cea mai grea ...singura cu o galerie adevărată ( de peste 80 de ani ) . Nici naționala nu are o asemenea susținere a galeriei precum Rapidul. De aceea strigatul : " Din Giulesti pana-n Madrid, nu -i echipa ca Rapid ! Ai Rapidu', Hai Realu' răsună din anii 60.

Hai Realu ?! LOL ???? Te doare mintea

grigs1981
grigs1981  •  22 August 2024, 08:42
Postat de hardtsuffrealm pe 20 August 2024, 22:26

Ce sa facem? Traim in Romania si asta e mediul in care lucreaza dl Sucu. S-a adaptat si el. Acum, spuneti-mi dumneavoastra, in contextul in care toata lumea avea ceva cu Lennon, ce sa faca dl. Sucu?!? Iti trebuie multa tarie de caracter sa ramai pe pozitii. Daca cititi presa sau urmariti emisiunile sportive, 90% din ce a aparut despre Rapid avea legatura cu cat de prost e Lennon. Eu inteleg ce spune cand vorbeste dar s-a ajuns atat de penibil incat era acuzat ca vorbeste prost. Toata lumea a avut ceva cu el, ca nu e carismatic, ca vorbeste engleza prost, reporterii de la Digi ii puneau niste intrebari penibile iar romanasii erau suparati ca nu a ales unul de-al nostru. Da, jocul nu arata stralucit dar nu poti sa zici ca juca cu vedete mondiale si nici ca a fost lasat sa implementeze sistemul. De fapt, daca ne gandim Lennon a fost condamnat de cand a semnat cu Rapid.

Foarte mare dreptate ai...Candva,i-am reprosat socrului meu ca,asociatia lor agricola nu aduce utilaje(tractoare,combine,semanatori)de la un patron,din alta comuna,la jumatate de pret.Raspunsul lui a fost:da,mai,da`patronul de aici,e de-al nostru!Mentalitate identica in fotbal...Lennon a fost atacat inainte de a calca pe pamant romanesc si s-a continuat permanent...A fost vazut ca un pericol mai mare decat toti ceilalti"antrenori"straini care au fost si sunt in fotbalul romanesc,care nu au schimbat nimic si care sunt laudati ca"s-au adaptat",ceea ce se traduce ca nu au deranjat mediocritatea si impostura.Poate va mai obtine Dan Petrescu vreo doua victorii chinuite,cu"autobaza",in Europa si se va zice,uite ca fotbalul romanesc produce...poate va mai"produce"Hagi cativa tineri vanduti in strainatate si despre care nu vom mai auzi nimic,nici macar rau...Situatia in fotbal este identica cu handbalul si alte sporturi la care am pierdut legatura cu realitatea,cu ceea ce se intampla in tari in care sportul este dezvoltat si pretuit...Lennon poate reusea,poate nu,dar sanse nu a avut din partea "oamenilor de fotbal"uniti impotriva lui...Poate nu a castigat,dar nici nu a pierdut,exceptia de la Ploiesti se datoreaza unui portar slab,cumparat la suprapret de un om cu bani care si-a facut o"dambla",c-asa-i in fotbal!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează