OPINII  »  EDITORIAL

„Il Luce”, lovitura lui Burleanu

Adrian Duță
Adrian Duță

Articol de - Publicat marti, 06 august 2024 14:36 / Actualizat marti, 06 august 2024 18:01

Mircea Lucescu e noul selecționer al României. Nu, nu e o glumă, e o realitate. După 38 de ani, s-a întors!

Răzvan Burleanu tocmai a dat cea mai mare lovitură de când e președintele FRF, din 2014. A reușit să-l aducă pe banca echipei naționale pe cel mai mare antrenor român din ultimii 50 de ani.

Revenirea lui „Il Luce” în fotbalul românesc a părut imposibilă în ultimele două decenii, însă, uneori, imposibilul devine posibil. Astfel, Stanciu, Man și compania vor fi, cel mai probabil, ultimii jucători antrenați vreodată de Mircea Lucescu. Ajuns la 79 de ani, aventura lui pe banca naționalei e probabil ultima în antrenorat.

Triplă lovitură dată de FRF după angajarea lui Mircea Lucescu

1. Prima lovitură dată de FRF după numirea lui Mircea Lucescu e cea pe plan sportiv. Legendarul antrenor e cel mai titrat tehnician român din istorie și este enumerat pe aceeași listă de nume precum Alex Ferguson și Pep Guardiola.

El era cel mai îndreptățit să fie selecționer, peste orice altă variantă de pe lista Comisiei Tehnice. Baza de selecție nu e vastă, lotul României nu e de clasă mondială, iar pentru a spera măcar la calificarea la CM 2026 era nevoie de un nume uriaș pe bancă, nu de un antrenor lipsit de experiență, care a atins cel mai mare nivel din carieră pe la vreo echipă care începe cu Al și care își are originea în Golf.

„Il Luce”, lovitura lui Burleanu
Mircea Lucescu, prezentat la echipa națională / FOTO: Ionuț Iordache (GSP.ro)

2. Lovitura de imagine. Burleanu l-a adus la națională pe omul care nu poate fi contestat de alți antrenori care și-ar fi dorit la rândul lor să fie selecționeri. Mai mult, în cazul ratării calificării la Mondial, președintele FRF va fi considerat ultimul vinovat.

FRF s-a pus și la adăpost, pentru că șansele să mai existe scandaluri cu patronii de cluburi sunt acum infime. E greu de crezut că Gigi Becali sau Mihai Rotaru ar îndrăzni să pună sub semnul întrebării selecția lui Lucescu Sr., atunci când „perlele” din curțile lor se vor uita de la televizor la partidele naționalei.

3. Lovitura financiară. Înainte ca Mircea Lucescu să fie măcar luat în calcul pentru postul de selecționer, această variantă ar fi părut imposibilă, din cauza pretențiile salariale ale antrenorului. Însă „Il Luce” va avea un salariu normal, precum predecesorii lui, adică sub 300.000 de euro pe an. Să aduci un asemenea antrenor pe un asemenea salariu reprezintă un raport calitate/preț de neegalat pe piață.

Citește și:
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. „Tricolorii” forțează
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. „Tricolorii” forțează
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani
Superliga
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani

Comentarii (15)
iahim
iahim  •  11 August 2024, 07:34

Infantilitatea autorului articolului spune multe! De aici, sa inteleg ca numai cretinii citesc GSP? Ca maculatura, inteleg, dar sa faci aprecieri pe care statistica elementara le contrazice, este un afront la ceea ce mass-media ar trebui sa reprezinte in spatiul public! Un strabunic, numit la carma nationalei, culegator de "trofee" si adulat de necunoscatori, este quintesenta conducerii societatii romanesti, in general! Pana una, alta, sa ne pregatim scuzele necalificarii la CM, dar sa nu uitam sa consemnam evenimentele!!! Rusineeeeeee...

mogosoaia
mogosoaia  •  07 August 2024, 15:29

"Il Luce" e un joc de cuvinte combinat cu o porecla/prescurtare. N-are nicio legatura cu "Lumina".

danglumetu
danglumetu  •  07 August 2024, 12:30

numai noutati si judecati de valoare in articol! si asta se plateste? halal! asteptam artileria grea, tandemul bologa-el zorab, sa vedeti atunci idei originale!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează