Articol de Adrian Jitea - Publicat sambata, 03 august 2024 17:48 / Actualizat sambata, 03 august 2024 17:48
Într-o lume a sportului în care se discută tot mai mult despre câștiguri marginale, românii sunt izbiți în moalele capului de afirmațiile campionului olimpic David Popovici.
David a câștigat aurul la 200 metri liber cu un avans de 0,02 secunde față de Matthew Richards. La 100 de metri, a sosit cu 0,01 secunde mai târziu decât Kyle Chalmers.
În spatele sutimilor stau ani întregi de muncă, iar înotul e sportul în care micile detaliile chiar fac diferența. Pentru a-și maximiza șansele de câștig, delegațiile marilor forțe apelează la metode revoluționare de pregătire.
Recent, au existat mai multe schimburi de idei și de antrenori între natație și ciclism. Sunt două dintre ramurile în care apar cel mai des discuții legate de dopaj. Dar nu asta e idee.
Iarna trecută, Jacco Verhaeren, antrenorul marilor Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn și Ranomi Kromowidjojo, a fost cooptat de Jumbo-Visma, echipă de top din ciclismul mondial.
Știm cât de departe au ajuns inovațiile din pregătirea rutierilor de top. Remco Evenepoel și Tadej Pogacar, nimeni alții decât campionul olimpic la contratimp și câștigătorul Turului Franței, testează teritorii neexplorate. Condițiile termice extreme sunt noua găselniță.
Dacă echipele care domină Marile Tururi au ajuns să „fure” specialiștii din natație, atunci nu mai sunt dubii cu privire la nivelul de cunoștințe din jurul bazinelor.
Între timp, în România
Eu mă antrenez în Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot, de aia sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot în aer liber. În timpul iernii, când e frig afară, ne antrenăm într-un balon unde, dacă o persoană care nu e obișnuită intră și stă trei minute, simte că se sufocă
- David Popovici
În timp ce „greii” natației dau bătălii tehnologice pentru câștiguri marginale, înotătorii români se sufocă în balonul bazinului „Lia Manoliu”. Unii caută câțiva wați în plus și niște secunde în minus, „tricolorii” speră să nu răcească sau să nu se trezească în cap cu vreo grindă. Exagerez? Poate doar puțin. O exagerare marginală, imaginile îmi țin partea.
Poate clasa politică a înțeles ceva din strigătul lui David. Nu l-au întâmpinat la revenirea în România, un prim semn de normalitate. Poate au înțeles să își țină capul în afara pozelor și să lucreze mai mult cu pixul și prin trezorerie.
Nu-s expert în infrastructură sportivă, dar americanii s-au pregătit pentru Jocurile Olimpice într-un centru din Carolina de Nord. Noul bazin al complexului a costat, conform documentelor oficiale, 5,5 milioane de dolari.