OPINII  »  ITALIA U20 - ROMÂNIA U20 7-0

0-7, generația nesustenabilă

Articol de - Publicat sambata, 20 noiembrie 2021 10:48 / Actualizat sambata, 20 noiembrie 2021 10:48

Carnea de tun U20 bombardată recent de Italia aparține în totalitate guvernării Burleanu. În 2014 acești tineri aveau doar 12-13 ani.

S-a trecut repejor peste recentul eșec al selecționatei U 20, 0-7 în fața similarilor ca vârstă italeni. Lobonț a încercat să vină cu câteva justificări, s-au mai vehiculat niște proverbe federale, cum că înfrângerile au și efectul terapeutic de a căli. 

Există însă temerea că ne-am putea face mult prea bine. Acest 0-7 la U20 vine după 1-6 cu Anglia și 0-4 cu Germania. În total 1-17!!! Oare de câtă terapie a eșecului întăritor vom mai avea parte?

Când cifrele ne păcălesc

Gazeta Sporturilor a radiografiat componența lotului nostru. Oameni importanți în peisajul primei ligi. Baiaram, Perianu, Cristi Dumitru (împrumutat de FCSB la FC Argeș), chiar dinamovistul Bani. În total, 261 de prezențe pe prima scenă. E adevărat, într-un campionat subțire, dar acești băieți joacă aproape meci de meci, de multe ori sunt chiar titulari.

 Cu ei pe teren, cu toate meciurile lor în Liga 1, sigur că era normal să ne bată și Italia, și Anglia, și Germania, dar nu în halul ăsta. Înseamnă că sistemul nostru juvenil nu produce mare lucru, că livrăm niște eboșe fotbalistice. Adică talent nerafinat, neprelucrat așa cum trebuie.

0-7, generația nesustenabilă
Bogdan Lobonț

Rădoi a găsit cauza

În conferința de presă de după meciul din Liechtenstein, după ce a spus că nu mai continuă, Mirel Rădoi și-a justificat cumva lipsa de rezultate și prin aceea că la nivel juvenil nu se lucrează cum trebuie. Nu s-a referit neapărat la sistem, cât la antrenorii de la acel nivel, despre care a lăsat de înțeles că nu-și fac treaba așa cum se cuvine.

Oare când ești pasionat de ceasuri exorbitante, când te arăți la meciurile de campionat coborând din mașini de sute de mii de euro, când viața ți-a dat destule, se cuvine să ataci, chiar și voalat, niște oameni care câștigă două-trei mii de lei pe lună, n-au mingi, terenuri, vitamine, echipament? E vorba, în fond, de niște colegi de breaslă, nu atât de mângâiați de soartă ca tine.

Fabrica de vorbe goale

Așadar, în viziunea (încă) selecționerului, e vorba de antrenori, nu de sistem, poziție îmbrățișată de multe alte autorități fotbalistice care ar trebui să gândească altfel. Când a venit la conducerea FRF, în martie 2014, Răzvan Burleanu își însușise deja, încă din campania electorală, un discurs cât se poate de înălțător despre problemele juvenile. 

Pe lângă deja rostiții și complet aiuritorii termeni de predictibilitate și de sustenabilitate, noul președinte federal arbora deseori discursul acela emoționant și sforăitor, de tip dotat cu o înțelegere superioară a lucrurilor, care pricepe (el și numai el, nu și ceilalți) cum stă treaba cu copiii și juniorii.

După fiecare eșec al primei reprezentative (așa se întâmpla inclusiv pe vremea lui Mircea Sandu) ne întoarcem la această șuetă pe care ne-am dori-o profundă, însă șueta în sine, ca noțiune, n-are cum să fie altfel decât o discuție superficială, lipsită de profunzime.

N-aveau nici buletin!

Câțiva ani regimul Burleanu a tot invocat moștenirea dezastruoasă, dificultatea de a repara nenorocirea lăsată de predecesori. Acum, această justificare nu mai ține! Tinerii învinși la scor de maidan de Italia aveau 12-13 ani în marte 2014, în momentul schimbării puterii. 

Erau prin clasa a șasea, încă nu-și scoseseră cărțile de identitate și n-aveau voie să circule cu liftul neînsoțiți de adulți. Prin urmare, regimul Burleanu e în totalitate răspunzător de devenirea fotbalistică a acestei generații, care-i pe de-a-ntregul opera lui! Sau, cum rezultă din șuvoiul de eșecuri astronomice, e răspunzător de ratarea ei.

Citește și:
S-a înțeles deja cu Rapid și chiar ar fi semnat cu giuleștenii! De ultimă oră, Șumudică oferă un fotbalist în contul tranzacției
Superliga
S-a înțeles deja cu Rapid și chiar ar fi semnat cu giuleștenii! De ultimă oră, Șumudică oferă un fotbalist în contul tranzacției
Forfait! Simona Halep a anunțat că se retrage de la două turnee
Tenis
Forfait! Simona Halep a anunțat că se retrage de la două turnee
„Dumnezeu cu mila! M-am dus în groapă” » „Gaură” de 15 milioane de euro pentru patronul din Superliga
Superliga
„Dumnezeu cu mila! M-am dus în groapă” » „Gaură” de 15 milioane de euro pentru patronul din Superliga

Comentarii (5)
csa.regal.sarpili
csa.regal.sarpili  •  21 Noiembrie 2021, 11:03

Dinamo si Romania au luat in 7 meciuri in ultimele 2 luni mai mult de 5 goluri cu Giafer in teren. Romania l-a pus capitan :)))))

anghel11
anghel11  •  21 Noiembrie 2021, 10:35

Trebuie sa controlati voi ziaristi cum se fac selectiile .In alte tari jucatorii sunt recomandati de antrenori si fac un joc in prezenta unei comisii care are o grila de punctaj, la final sunt selectionati cei care au cei mai buni parametri. La noi pe pile rar apare unul bun.Exempl cu Bratu care a tinut pe tuse fundasul lui Juventus ca sa faca loc la niste nimeni.( nu dau nume ). Sunt pusti care nu au forta ,nu dau pase bune mai lungi de 3 m. mijlocasi / fundasi de banda care nu stiu sa centreze etc .si ajung la nationalele Romaniei. Daca mergetiti la meciurile de copii / juniori / tineret o sa gasiti multi jucatori mai buni ca la aceste nationale. In concluzie va dau o informatie in Marea Britanie sunt monitorizati toti jucatorii de la copii pana in liga 7 si informatiile sunt publice cu acces de pe internet . In Prima liga engleza este un fotbalist care a fost ptomovat direct din liga a 6 si este foarte bine cotat.

484647715224966
Marian Boeangiu  •  21 Noiembrie 2021, 09:14

Sa nu uitam faptul ca formarea și antrenarea celor mici aparține în totalitate cluburilor. Vina federației apare atunci când aleg antrenori neadecvati, ca să spun așa. E cazul? Nu pare. Vina selectionerilor? Nu aleg pe cei mai buni? Nici asta nu pare a fi. Federația a încercat sa facă ceva pentru impulsionarea activității de la juniori? Evident ,da! A vrut sa facă și centre regionale sub conducerea federației? Parca țin minte ca da. Cine s-a opus pana la nivelul de a se alege praful de aceasta inițiativa? Cumva cluburile? Cand cluburile formează și promovează "fotbaliști"-zic și eu așa că să radem un pic-fara absolut nicio caracteristica a modelului european de fotbalist, adică fără viteză, fără detenta sau știința jocului de cap, fără fizic sau fără antrenamente specifice formarii unui fizic de fotbalist modern, FARA IQ !!!, cum sa obții rezultate cu acești "cetateni" care nici măcar onesti nu sunt ? Sigur ca federația are o vina, ar putea face mai mult dar senzația mea este ca reticenta la "normal" a celor din fotbal bate bunele intenții.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează