Articol de Alin Buzărin - Publicat joi, 03 iunie 2021 09:52 / Actualizat joi, 03 iunie 2021 09:54
După un sezon acceptabil cu Nice, ex-ploieșteanul e ofertat să continue în Ligue 1, la Brest.
Vama Nădlac din titlu are următoarea explicație: pe acolo se pleacă din România către Occident, către fotbalul vestic, acela care funcționează pe cu totul alte principii decât fotbalul arăbesc, ex-sovietic, chinezesc, în fine, oriental.
Turcia și Grecia îmbină oarecum principiile, deși sunt levantine prin așezare geografică, mai preiau câte ceva din regulile Apusului, chit că le e destul de greu să le și adapteze.
Vesticii noștri
Lista nu e foarte lungă. Mircea Lucescu (Pisa, Brescia, Inter), Boloni (campion al Portugaliei cu Sporting și al Belgiei cu Standard, stagii lungi în Franța și Belgia). Apoi Rednic.
Într-o vreme, Radu Nunweiller, în Elveția. Pe vremuri, demult, Ștefan Kovacs, care a câștigat tot ce se putea cu Ajax și a antrenat apoi reprezentativa Franței.
Și mai demult (își mai aduc aminte doar pasionații de statistici îngălbenite), Alexandru Vogl (secundul și, se pare, strategul lui Angelo Niculescu la Guadalajara) a făcut parte din staff-ul lui Real Madrid. Cam atât, nu cred să fi uitat pe cineva. Îi putem adăuga și pe Răzvan Lucescu și Gică Hagi, pe baza teoriei despre Turcia și Grecia enunțate mai sus.
Doar pe ei, care au obținut performanțe în cele două țări, nu și pe cei care au dus Baklavaspor sau Șaormaspor de pe locul 12 pe 14.
Cine e personajul?
Ploieșteanul Adrian Ursea e, de fapt, ialomițean, s-a născut la Slobozia în 14 septembrie 1967, însă s-a format la Petrolul. De-acolo l-a "pescuit" Victoria, echipa Miliției antedecembriste, cu care a ajuns până în primăvara Cupei UEFA în 1989, contra lui Dynamo Dresda și a jucat în toamna următoare contra Valenciei.
Mijlocașul mărunțel, stângaci, tehnic și iute a ales să ia de tânăr drumul Elveției. A lăsat în urmă, la 22-23 de ani, o carieră frumoasă în România și o facultate care era aproape absolvită (IPG-ul, la Ploiești) și a plecat în Elveția.
Locarno, Chenoix, Etoile Carouge, Vevey, Fribourg. Echipe mici, la granița dintre primele două divizii helvete. Știrile despre fotbalistul Ursea intrau în două rânduri, în josul paginii.
Cele despre antrenorul Ursea, activând la Servette U21 sau secund la prima echipă, la Vevey, fiind director tehnic, însă nu decident la Xamax, nu încăpeau nici măcar acolo.
Ne-am pomenit, dintr-odată, cu el
Nici când a ajuns secund la Nice nu s-a prea scris despre el. A trebuit să fie demis "principalul" Patrick Vieira, fostul mare internațional francez, pentru ca lui Ursea să i se ofere interimatul la prima echipă.
Ne-am pomenit cu el la 53 de ani, încărunțit, înăsprit la chip, că antrenează în lumea extrem de aleasă din Ligue 1.
Performanța și oferta
De la Nice plecaseră gurile de foc Balotelli și Plea (ultimul, mai apoi, cu goluri în Ch. L. pentru Gladbach), dar a ieșit totuși pe locul 9, cu 38 de puncte în cele 30 de etape "ale sale".
Peste foste campioane din Hexagon, St. Etienne, Bordeaux, Reims, Nantes. Opinie strict personală, e mult mai greu să fii pe locul 9 în Franța decât să iei campionate în lumea șeicilor, sau chiar în China lui Olăroiu. Nice i-a strâns mâna la despărțire, dar a apărut, iată, oferta de la Brest. Locul 17, scăpată "la mustață", însă certificatul de intrare a sa în circuitul Ligue 1 a fost ștampilat.
Nu e mare deosebire față de Nisa, doar că schimbi soarele Mediteranei cu cețurile bretone.
Antrenor francez, nu român
Recent, într-un interviu la Telekom Sport, Răzvan Lucescu spunea că el îl consideră pe Boloni antrenor francez, nu român. Pentru că s-a format acolo, pentru că aplică niște reguli pe care le-a învățat acolo.
Același lucru se poate spune și despre Ursea, care nu ne mai aparține de trei decenii.
Se pare că singura cale de a deveni un antrenor valabil pentru spațiul de dincolo de Vama Nădlac este să-ți începi cariera de tehnician dincolo de respectiva vamă. Succes, Adrian Ursea!