OPINII  »  ROMÂNIA

Noii suporteri ai echipei naționale

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 04 iulie 2024 11:00 / Actualizat joi, 04 iulie 2024 11:30

Traseul României la Euro 2024 i-a îmbrăcat în galben și pe mulți dintre cei pe care de regulă fotbalul nu-i prea interesează.

În total, la cele patru meciuri din Germania, în tribune s-au aflat peste 100.000 de mii de purtători ai tricourilor galbene. Asta și pentru că primul meci, cel cu Ucraina, unde au fost măcar 30 de mii, a ieșit bine.

Dacă ne bătea Ucraina, numărul românilor de-acolo se împuțina. Poate că dacă România nu mai avea șanse, la partida cu Slovacia mulți nici nu mai ajungeau. Puneau biletele la vânzare, și dacă nu apucau să le dea, își asumau paguba financiară.

Atracția

Acel Munchen galben de la meciul cu Olanda, acele bilete pentru optimea de finală epuizate imediat, acele avioane spre Bavaria pline cu suporteri români au rămas una dintre amintirile reconfortante ale acestui Campionat European.

Pe care, ca și Ovidiu Ioanițoaia într-un text alăturat, nu l-aș numi nici istoric, nici eroic, ci doar reușit. O echipă de o valoare mediocră a reușit să câștige grupa, dar, mai mult, a reușit să atragă lângă fotbal (în tribune sau în fața ecranelor) oameni din a căror viață fotbalul nu face parte în mod nemijlocit.

Meritul

Poate că acesta e cel mai mare merit al echipe conduse de Edi Iordănescu. Cel de a fi reușit să comunice cu tot mai mulți români, să-i însuflețească, să le deceleze și să le propage multor tineri sentimente care izvorăsc mai degrabă din patriotism decât din dragostea pentru fotbal. Sau din cunoașterea acestuia.

Noii suporteri ai echipei naționale
Edi Iordănescu // FOTO: Imago

Preocuparea

Lângă echipa României au fost foarte mulți tineri pe care de regulă fotbalul nu-i pârjolește pe dinăuntru. Nu face parte din ierarhia valorilor lor, pentru că de regulă aceștia au alte preocupări.

Nu sunt ultrași, merg foarte rar sau poate deloc pe stadioane, mulți dintre ei, mai ales fete, poate că au urcat acum pentru prima data treptele unei tribune. Nu sunt fecesebiști, dinamoviști, rapidiști, olteni. Nu sunt, pur și simplu, nimic, din punctul de vedere al apartenenței fotbalistice.

Apropierea

Acești oameni habar n-au dacă Voluntariul a picat sau nu, dacă Rapidul a prins sau nu Cupele Europene, habar n-au ce-a mai zis nea Gigi, prin cap nu le trece ce kosovar a mai adus Dan Șucu la Rapid. Știu că Ianis e băiatul lui Hagi (fetele chiar îl socotesc băiat drăguț), dar dacă-i întrebi ce e aia Alaves, cred că e telenovelă, nu echipă de fotbal.

Nu prea știu clar regulile de utilizare a VAR-ului, nu le e foarte limpede unde joacă Burcă, le place părul albastru al lui Rațiu, au auzit de la părinți de Adi Ilie sau de Ilie Dumitrescu și nu pot pricepe cum de aceia au fost fotbaliști mai mari decât Dennis Man sau decât Răzvan Marin.

N-au baza, n-au fundamentul cunoștințelor din fotbal, dar efervescența galbenă din jurul lor i-a atras și i-a făcut parte din pasiunea comună.

Mesajul

Au ținut acum cu echipa națională și dacă se va ivi ocazia, vor mai ține. Dacă nu, nu. Însă efervescența de acum i-a atras și ar fi păcat să fie lăsați să se îndepărteze, să revină la preocupările lor de dinainte. La IT, la munca în corporații, la un film la mall, poate la ceva Formula 1, NBA, tenis sau altele.

E dovada vie că acești tineri au simțământ patriotic, au aplecare pentru a iubi sportul și fotbalul. Numai că trebuie să se întâmple ceva cum a fost acum în Germania pentru ca focul mocnit din ei să se învăpăieze. Acum, că s-a învăpăiat și s-a întins, nu trebuie lăsat să se stingă.

Citește și:

„La Akanji, sari în stânga!” » Bidonul lui Pickford avea notițe, care l-au ajutat cu intervenția decisivă din Anglia - Elveția! Imagini spectaculoase surprinse
Euro 2024
„La Akanji, sari în stânga!” » Bidonul lui Pickford avea notițe, care l-au ajutat cu intervenția decisivă din Anglia - Elveția! Imagini spectaculoase surprinse
Marine Le Pen l-a distrus pe Kylian Mbappe: „Francezii s-au săturat”
Euro 2024
Marine Le Pen l-a distrus pe Kylian Mbappe: „Francezii s-au săturat”
Prunea a aruncat „bomba”: „Pe Burleanu l-au înregistrat unii!” » Unde au ajuns imaginile: „Nu i-a picat bine. Va fi o problemă pentru România”
Nationala
Prunea a aruncat „bomba”: „Pe Burleanu l-au înregistrat unii!” » Unde au ajuns imaginile: „Nu i-a picat bine. Va fi o problemă pentru România”

Comentarii (13)
itu52
itu52  •  06 Iulie 2024, 07:17
Postat de Todor pe 04 Iulie 2024, 16:37

Nu echipa a strîns atîția oameni, servicile, cum?, i-au strîns.

Eu aș zice, și-au strâns oamenii, că și pe acolo mișună destui, totu-i sub control. Cum? Cu grijă, ca la orice făcătură ce-i pornită pe dresură.

In_my_opinion
In_my_opinion  •  05 Iulie 2024, 12:17

A fost o isterie generala amplificata si incurajata de televiziuni in goana dupa audiență. Iar cele "100.000" de tricouri galbene declatate a fi prezente pe stadioanele nemțesti ar pute fi de fapt doar 30-40.000, deoarece mai mult de 50% dintre posesori au fost aceeasi români, cumpărând pachetul complet de meciuri din grupă. Asa ca "mult zgomot pentru nimic" se potriveste perfect pentru aventura noastra la CE. Am fost si nou pe-acolo, dar n-am rupt gura târgului decat prin prezenta. Performanta, mai putin...

nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  05 Iulie 2024, 09:49

Adevărații români nu sunt suporterii ci minunații hateri

Vezi toate comentariile (13)
Comentează