Articol de Alin Buzărin - Publicat luni, 25 septembrie 2023 16:49 / Actualizat luni, 25 septembrie 2023 16:56
În jurul unui eveniment nefericit precum cel din meciul Petrolul - Hermannstadt apar tot felul de subiecte, despre care ”în condiții normale” nu s-ar prea vorbi.
Glezna lui Iancu atârnând în jambieră e una dintre acele imagini pe care nu le dorim de la fotbal, dar care se mai întâmplă, n-au cum să fie evitate, așa cum nu se pot evita inundațiile, cutremurele, accidentele de pe șosele. Totul e ca aceste nenorociri să aibă loc cât mai rar, iar efectele să fie cât mai puțin devastatoare.
Bijutierii oaselor
Doctorul Gabriel Dinu ne asigură, după operația de 5 ore, că Dragoș Iancu va putea să joace din nou fotbal. Și nu e vorbă de clacă, dr. G. Dinu a reparat multe oase, nu doar de fotbaliști, ci și de oameni obișnuiți, dornici nu neapărat să joace în SuperLiga, ci pur și simplu să meargă pe stradă.
Avem câțiva ortopezi români de elită (dr. Dan Tănase de la Urgență-Floreasca, dr. Ionuț Codorean de la Spitalul Militar), adevărați bijutieri în os uman, cu riscul cinismului expresiei. Dumnealor, acești medici, taie, dau cu dalta, pun șuruburi dacă e cazul, redau pacientul unei vieți normale.
Mai departe, pentru a juca din nou fotbal, e treaba recuperării, a kinetoterapiei și, mai ales a pacientului care trebuie să dorească să revină, să știe să sufere.
În grija clubului
Un aspect colateral al acestei dramatice accidentări e că s-a dezvăluit salariul lui Dragoș Iancu. Pe un val de emoție și de compasiune publică îndreptată către mijlocașul sibian, Dani Coman, președintele lui Hermannstadt, a ținut să precizeze că toate costurile medicale vor fi acoperite de club și că salariul lui Dragoș, de 2.000 de euro, va fi mărit.
Dan a făcut precizarea că e vorba de 2.000 de euro, nu de lei. Are dreptate, la multe cluburi, chiar mai cu dare de mână decât cel din Sibiu, "Underii" impuși de regulament au lefuri ridicole, de ordinul sutelor de euro. Asta dacă nu e vorba de vârfuri valorice, precum Baiaram, Borza, Octavian Popescu.
Atenție la asiguratori!
Dincolo de salariu, o asemenea tragedie aduce în discuție asigurările fotbaliștilor. Sigur că ar fi bine ca acestea să existe sub o formă cât mai concretă și mai eficientă, iar victima unui astfel de accident să fie despăgubită.
Se vorbește de semnarea, prin sindicatul fotbaliștilor, AFAN, a unei înțelegeri cu o mare companie de asigurări de pe piață. Dar atenție mare cu care!!!! În ultimii câțiva ani, doi lideri în domeniu au capotat lamentabil, iar unul dintre ei, care nu mai putea să deconteze, de exemplu, niște banale operațiuni de tinichigerie auto, continua să se lăfăie pe pieptul tricourilor celei mai iubite echipe din România.
Cât de vinovat e Țicu?
În fine, câteva vorbe și despre "agresor", termen care în cazul lui Țicu are nevoie de ghilimele. N-a fost nici urmă de intenție, poate doar de prea mult elan din partea căpitanului petrolist, care s-a dus să împiedice un contraatac sibian. Nu l-a accidentat pe Dragoș cu piciorul cu care a încercat să joace și mingea, ci cu celălalt, cu genunchiul care a făcut o pârghie nefericită asupra gleznei lui Iancu, rămasă pe gazon.
Vina lui Țicu poate fi, eventual, intensitatea prea mare a intrării, chiar o oarecare disperare. Dar episodul nu poate fi comparat cu alte evenimente, gen Lăcătuș cu Ardeleanu, Șeroni cu Bancu sau Dan Alexa cu mai multă lume.
Țicu își va primi multă vreme de acum înainte porția de admonestări obișnuită în asemenea situații, gen măcelar, chirurg, rupător și alți termeni din această gamă. Dar poate că ar fi bine să nu i se dea o suspendare demonstrativă, pentru că oasele lui Dragoș Iancu nu se vor repara mai devreme dacă lui Țicu i se vor da 15 sau 20 de etape.