OPINII  »  EDITORIAL

Olaru, cel mai criticat dintre pământeni

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat vineri, 04 octombrie 2024, 16:01 / Actualizat vineri, 04 octombrie 2024 16:01

Ca să părem cât mai pliați pe valorile contemporane, povețele pedagogice adresate lui Darius trebuie să fie mai multe decât cuvintele de laudă pe adresa nopții de la Salonic. Așa e la modă, așa trebuie gândit astăzi!

Duduie spațiul mediatic de sfătuitori, de pedagogi de ocazie, de diriginți neînduplecați, de filosofi de fotoliu, dispuși mere să-i îndrume ce trebuie să facă pe cei aflați în focul luptei.

Care e subiectul? Victoria sau eliminarea?

De la foști fotbaliști care au devenit acum lupi moraliști (trăim într-o lume în care, iată, Adi Mutu îl ceartă pe Louis Munteanu că pierde nopțile!!!!) la ideologi care propovăduiesc necontenit acele valori care le-au rămas după ce produsele de curățenie le-au clătit fostul spirit sau la simpli postaci în mediul online pe care neliniștile despre alții nu-i lasă să doarmă, cu toții s-au îngrămădit să-l certe cu nebănuit aplomb pe Darius pe un ton care aproape că acoperă vocile noastre, ale celorlalți.

Care cu timiditate îndrăznim să observăm că scorul final la Salonic a fost 0-1 și că o echipă românească e pe locul 3-4 din 36 în Europa League.

Naiv să creadă că e arbitrat corect

Da, Olaru a luat cartonaș roșu dintr-un exces de zel pe care nu ai cum să i-l decupezi din modul lui de a fi. În vâltoarea luptei, te ia valul și mai intervin și astfel de momente.

Dar s-a căznit oare cineva dintre virtuoșii pedagogi să bage de seamă că la faza celui de-al doilea „galben” Olaru a fost busculat de adversar înainte de a opri acea minge pe mână? Naivitatea lui Darius constă în culpa de a bănui că se va da fault pentru el.

Aceeași naivitate de a protesta la primul „galben” (în calitate de căpitan!) la o fază în urma căreia Lixandru va lipsi de pe teren o jumătate de an.

Uităm și de gol, nu?

Dar noi îl catalogăm cum ne vine la gură, de la „copil mereu bosumflat” - care e doar una dintre cele mai edulcorate categorisiri – până la „imatur”, ba chiar până la „iresponsabil”. Ștergem cu el pe jos, uităm că din aceeași „vâltoare” a sa se iscă primul gol, din insistența sa, din ideea sa nativă că nicio minge nu e pierdută.

Cine s-ar mai fi dus să-l preseze pe Michailidis acolo în minutul 45+8? Toată lumea s-ar fi gândit la odihna dintr-o pauză care parcă nu mai venea, pentru că arbitrului neamț i se părea că PAOK a început să atace mai insistent decât până atunci.

Superioritatea inferiorității

Golul e opera comună Bîrligea-Olaru, dar fără insistența căpitanului, el n-ar fi existat. Tot același autor a semnat și victoria cu LASK, fără de care FCSB ar fi înotat acum în apele sălcii din Conference League. Darius Olaru are o grămadă de calități, plus păcatul excesului de zel.

Termină meciurile în cel mai bun caz cu un plasture pe arcadă, dacă nu cumva cu turbane însângerate înconjurându-i scalpul cusut pe viu, la marginea terenului. Acum, din pornirea aceluiași exces de zel l-a terminat cu 45 de minute înaintea fluierului final, iar alor săi le-a fost greu fără el.

Însă poate că acea luptă acerbă cu om în minus a izvorât tocmai din această eliminare, cumva neregulamentară, dar aducătoare de-o energie care într-o dispută egală numeric nu s-ar fi declanșat.

Citește și:
Mircea Lucescu a anunțat lotul României pentru meciurile cu Cipru și Lituania. Surpriză mare
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat lotul României pentru meciurile cu Cipru și Lituania. Surpriză mare
Becali i-a modificat contractul lui Lixandru după accidentarea suferită: „Îmi pare rău de el”
Europa League
Becali i-a modificat contractul lui Lixandru după accidentarea suferită: „Îmi pare rău de el”
FRF anunță o lovitură de proporții » Jucătorul din Ligue 1 va evolua pentru România
Nationala
FRF anunță o lovitură de proporții » Jucătorul din Ligue 1 va evolua pentru România

Comentarii (4)
Dobermannul
Dobermannul  •  04 Octombrie 2024, 18:13
Postat de OlteanuMarian pe 04 Octombrie 2024, 16:55

...ce frumos ...fabulos...feeric...fantastic nemaipomenit...un articol de alin buzarin foarte bun ...il sfatuiesc sa scrie numai articole laudative pentru fcsb ii iese minunat ...

Sa se intristeze Ionescule, sa boleasca Ionescule ca tine?

silviu74
silviu74  •  04 Octombrie 2024, 17:32
Postat de OlteanuMarian pe 04 Octombrie 2024, 16:55

...ce frumos ...fabulos...feeric...fantastic nemaipomenit...un articol de alin buzarin foarte bun ...il sfatuiesc sa scrie numai articole laudative pentru fcsb ii iese minunat ...

S-au referit strict la Darius Olaru și este foarte corectă și cuprinzătoare analiza. Sa spun și eu acum că este anti FCSB pentru că nu a specificat că grecii trebuiau să rămână în 10 când i-au rupt nasul lui Șut ?

talpaiadului
talpaiadului  •  04 Octombrie 2024, 16:59

Olaru si-a lasat echipa in zece oameni din postura de capitan si cel mai bun jucator de pe teren, din cauza l-a injurat in mod repetat pe arbitru si s-a comportat fara discernamant. Si nu e la prima abatere, el fiind un recidivist sadea in aceasta privinta. Meciul s-a terminat cu victoria FCSB-ului in ciuda eliminarii lui Olaru doar datorita sacrificiului coechipierilor ramasi pe teren, a ineficientei adversarilor si a Zeitei Fortuna sau Sfantului Salonic (depinde pe cine intrebi). Olaru este un fotbalist care isi da viata pe teren, dar caruia ii lipsesc cei sapte ani de-acasa in privinta comportamentului sau vizavi de adversari si arbitri, ambele observatii fiind adevarate in acelasi timp si necompensandu-se una pe cealalta. PS: Daca in formularea "dispuși mere să-i îndrume", "mere" reprezinta un adverb englezesc, acesta a fost folosit in mod gresit, nu doar din cauza ca nu exista in limba romana, nefiind nici macar in curs de impamantenire, ci in primul rand din cauza confuziei cu substantivul romanesc "mar/mere".

Vezi toate comentariile (4)
Comentează