OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Niagara şi coaja de portocală

Articol de - Publicat vineri, 04 iunie 2021 21:39 / Actualizat vineri, 04 iunie 2021 21:39

La 53 de ani, Bobby Leach sărise, înlăuntrul unui butoi, în Cascada Niagara. Ieşise viu. Şase luni de spitalizare. Peste ani, avea să calce pe o coajă. Picior rupt. Amputare. Aşa se stingea!

Fred Bender, băiatul de lucra la Centrala Electrică din Ontario, petrecuse un capăt al frânghiei peste mijlocul său. Celălalt era ţinut de vreo opt prieteni, rămaşi pe mal. Complet îmbrăcat, sărise în apă şi recuperase "butoiul".

Logic, dăscălimea, popa şi moflujii de pe margine se întrebau, cu toţii, dacă Leach mai trăieşte. Harry Williams, cel care ţinea hotelul "Lafayette", lovi în partea laterală. Din interiorul coconului de oţel, careva ciocănise înapoi. "O veselie de nedescris cuprinse, atunci, mulţimea", aveau să scrie cei de la Daily Record.

Era marţi, 25 iulie 1911.

Bobby Leach nu avusese, niciodată, toţi biscuiţii în pachet. Englez la mama lui, plecase, la 18 ani, în Statele Unite, "să facă circ". Fusese angajat la "Barnum and Bailey", faimoasa companie, dădea numere de scufundări şi prezenta "trucuri" de înot.

Niagara şi coaja de portocală
Bobby şi naveta sa spaţială, cu care a sărit în Niagara FOTO Biblioteca Congresului American

Pe la 1908, se aruncase de pe podul Steel Arch, 63 de metri înălţime. Prinsese baloanele cu aer cald, sărea de acolo, cu paraşuta, de la două mile de pământ. Apoi făcea tot felul de nebunii cu aeroplanele.

"Dacă Annie a făcut-o, o pot face şi eu, mult mai bine!"

La un moment dat, părea că se potolise. Dar nu era aşa! Om pe la 53 de ani, ţinea un restaurant pe "Bridge Street" şi le spunea mai mereu clienţilor: "Dacă Annie a făcut-o, o pot face şi eu, mult mai bine!". Femeia fusese primul om din istorie care sărise, într-un butoi, în Cascada Niagara, pe 24 octombrie 1901, şi supravieţuise. "Nimeni nu ar mai trebui să facă asta!’’, trăsese ea concluzia. Şi, vreme de 10 ani, nimeni n-o mai făcuse! Dar el, Bobby, doar la asta se gândea! Zi şi noapte!

Pe la 14:55 totul fusese gata. Un fel de butoi cilindric, din oţel, cu bare de protecţie din lemn la fiecare capăt. Leach, înăuntru, legat, strâns, cu un ham. Plecase de la Chippawa Creek. Poliţia canadiană nu-i dăduse voie să treacă pe acolo, aşa că-i rămăsese doar partea americană.

Peste vreo cinci minute, o maşină ce gonea cu viteza vântului adusese vestea: "Se apropie!". Pe drum, în apele învolburate, lovise o piatră mare. Protecţia din faţă sărise cât colo, Bobby se alesese cu o tăietură mare, pe frunte, dar cine ştia asta? La 15:13 ajunsese pe buza cascadei, chiar în mijloc. Oamenii nu mai răsuflau, ca prin magie. Niciun sunet! Doar cataracta vorbea. "Zborul", apoi încercarea de regăsire. "Acolo este!", urlară câteva suflete. Dar un vârtej puternic prinsese ansamblul. 20 de minute de învârteală!

Niagara şi coaja de portocală
Bobby, în spital, după a sa ispravă! FOTO Niagara Falls Public Library

Bobby era viu, asta conta! A cerut oxigen, apoi, un trabuc. L-au dus la spital: tăietura de pe frunte, deja amintită, alta la urechea dreaptă, contuzii, vineţeli, ambii genunchi paradiţi şi-o falcă ruptă. Şase luni de spitalizare şi era ca nou! La 53 de ani.

Tot nu se potolise! Pe la şase decenii de viaţă sărise în apă, fără protecţie, dorind să treacă printre rocile de dinaintea cascadei. Mai mult mort decât viu, fusese scos pe braţe de William "Red" Hill Sr., un tip ce-o făcea pe salvatorul pentru toţi nebunii din zonă.

69 de ani şi-o viaţă plină!

Apoi plecase să călătorească în lume, să-şi prezinte "opera". El, soţia, Sadie, fiica de 17 ani, frumoasa Pearl, şi butoiul. Canada, Australia, Noua Zeelandă. Pe 26 februarie 1926 se găsea în Auckland. Ţinea prelegeri de jumătate de oră prin hoteluri, prin cinematografe.

Un nesăbuit aruncase o coajă de portocală, pe undeva pe Princes Street. Alunecase fix pe ea. Picior rupt. 69 de ani. Complicaţii. Infecţie. După două luni, amputarea era necesară. Dar inima nu-i mai rezistase şi se stinsese acolo, la Spitalul "Mater Misericordiae".

Niagara şi coaja de portocală
Anunţul despre plecarea lui Bobby, în presa din celălalt capăt al lumii

Două zile mai târziu, într-o vineri după-amiaza, era așezat la cele sfinte, în cimitirul Hillsborough. "In loving memory of Bobby Leach. World famous by his trip over Niagara Falls in a barrel. Died 28th April aged 69 years. R.I.P."

* Sursa: "New Zealand Herald", 29 aprilie 1926

Citește și:
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Stranieri
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Handbal
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Comentarii (1)
dodo001
dodo001  •  04 Iunie 2021, 21:54

În viata trebuie sa faci alegeri. Vrei sa fii aventurier, foarte bine, dar nu-ti pune viata în pericol sau a semenilor tăi. Cum e Bobby Leach mai sunt destui care au fost pe Everest sau alte vârfuri din Hymalaia sau au vrut sa ocolească globul pe oceane cu o simpla bărcuță cu pânze. Poți sa ai noroc sa supraviețuiești imensitatii distantelor. Pericole la.tot pasul. E frumos sa duci o viata de aventurier, dar trebuie sa ai minte. În zilele noastre exista influenta media, exemple de tot felul. Toți putem fi expuși intr-o situație.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează