Articol de Costin Ștucan - Publicat miercuri, 10 mai 2023 12:15 / Actualizat miercuri, 10 mai 2023 16:17
Fanii lui Dinamo asistă nedumeriți în aceste zile la noua serie de frământări interne și la un paradox. Acționarii veniți prin Red&White Management - societatea care deține acum 80,87% din club - caută alți acționari și deocamdată au identificat trei persoane care urmează să primească felii din plăcinta financiară a societății Dinamo.
Ei sunt oamenii de afaceri Claudiu Florică, Bogdan Pavel și Dan Junior Gătăianțu. Primii doi vor deține câte 10 la sută, ultimul - adus director financiar în club - va primi doar 4 la sută.
Un alt posibil investitor de care acționarii au încercat să se apropie este Simion Apreutese, care în 2022 era creditat de Ziarul Financiar cu o avere de 85 de milioane de euro. În ultima perioadă, Apreutese - până de curând legat de fotbal doar prin sponsorizările de la CSA Steaua - este într-un exercițiu de imagine în crescendo. S-a arătat interesat de a prelua UTA, apoi FCSB. În ambele cazuri a fost refuzat.
Acum, numele său apare în cazul Dinamo, însă mai multe surse din piața financiară susțin că, panicat de pustiul din conturile clubului, Eugen Voicu - cea mai importantă față din proiectul Red&White - este de fapt cel care l-a contactat pe Apreutese pentru a face rost de banii necesari obținerii licenței pentru sezonul viitor.
În timpul discuțiilor, Voicu i-ar fi spus antreprenorului că, de fapt, nu l-ar vrea pe “neseriosul” Claudiu Florică în acționariat, preferându-i ca investitori pe Apreutese și pe Andrei Cionca. Cei doi au refuzat după ce au solicitat și nu au primit niciun business plan din partea lui Voicu și a echipei sale.
Invitat luni să le vorbească fanilor, Voicu a prezentat ruperea negocierilor într-o lumină diferită: “Am avut două întâlniri cu domnul Simion Apreutese, dar noi ne dorim să avem un dialog cu cei care știu ce înseamnă domeniul fotbal, care vin cu ceva mai mult decât bani”. După ce declarația despre nepriceperea în fotbal a lui Apreutese a fost preluată de întreaga media, Voicu a revenit marți seară cu scuze:
“Afirmația mea nu s-a referit nici la domnia sa și nici la o persoana anume ci la posibilitatea intrării in acționariat a unui fond de investiții, caz în care am subliniat nevoia unui know-how specializat”.
În timp ce fanii dinamoviști devin tot mai iritați pe forumuri și pe rețelele de socializare, Voicu vrea know-how, însă întoarce sensurile între fotbal și mediul de afaceri după cum îi convine. Până acum, succesul Red&White constă în obținerea licenței în urma cooptării a trei oameni de afaceri. Cine sunt, însă, cei care au trecut testul know-howului în fotbal și afaceri?
Primul este Claudiu Florică. Interesul lui pentru fotbal este direct legat de fiul său Luca. În ultimii ani, omul de afaceri a împrumutat sau a sponsorizat mai multe cluburi cu condiția ca băiatul său - un jucător de pluton - să fie legitimat în lotul primei echipe. Florică a mai apărut în 2019 într-o tentativă de preluare a clubului Dinamo alături de pretinsul șeic Tahnoon Nimer, un personaj acuzat de mai mulți parteneri de afaceri de escrocherie.
Al doilea este Bogdan Pavel, un om de afaceri cu degetele băgate adânc în tortul financiar reprezentat de piața pharma. Prieten și partener de afaceri cu Voicu, Pavel este proprietarul mai multor firme distribuitoare de medicamente, dar și al unor companii care operează trei lanțuri de farmacii. Până acum, nu a existat nicio legătură publică între Pavel și administrarea vreunei societăți cu interese directe în lumea fotbalului.
12 ani la conservatorul din Viena
Coincidență, al treilea nou acționar de la Dinamo e și el un apropiat al lui Voicu și a apărut în 2021 ca director general interimar al companiei de stat Unifarm SA, gigantul găunos care trebuie să asigure rețelei de sănătate medicamente și echipamente medicale. După ce a preluat temporar conducerea unui companii naționale plină de nereguli și implicată în tot felul de achiziții îndoielnice, Radu Junior Gătăianțu a trebuit să-și completeze CV-ul și declarația de avere.
Absolvent de administrație în afaceri, posesor de master în științe economice și sociale la Universitatea din Viena și fost director financiar sau controlor de audit în mai multe companii de asigurări din România și Austria, Gătăianțu și-a mai trecut în CV conservatorul din Viena, unde a studiat pianul între 1990 și 2002.
În 2021, actualul director financiar de la Dinamo susținea că deține un AudiA4 din 2018, un ceas Omega de 4.500 de euro, inele de logodnă și verighete de la Tiffany & Co de 6.500. Nu avea niciun depozit bancar, dar era în schimb împovărat de credite la bănci în valoare totală de peste 70.000 de euro.
Recomandat de Eugen Voicu pentru expertiza sa managerială în domeniul financiar, Gătăianțu declara că venitul său anual ca administrator la firma Stein & Partner GmBH din Viena fusese de 17.565 de euro, adică o medie salarială de doar 1.500 de euro. Aici se ma adăugau 318 euro ca indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă la firma AUVA Wien și 8.581 de euro din răscumpărarea unei polițe de asigurare de viață.
În final, Gătăianțu susținea că a obținut 113.315 lei, adică aproximativ 23.000 de euro, din dividende la firma Siralos Management SRL.
Și aici vine acum o surpriză.
Potrivit portalului Termene.ro, Siralos - singura firmă din România în care actualul expert financiar de la Dinamo apare ca acționar și administrator - a fost dizolvată în decembrie 2021 după ce avusese o cifră de afaceri netă de doar 16.000 de euro!
Probabil un redutabil muzician și om de asigurări, Gătăianțu nu pare a fi un antreprenor de anvergură. Cum sporește know-how-ul clubului Dinamo prin cooptarea lui printre acționari e o întrebare la care Eugen Voicu a refuzat să răspundă astăzi, când a fost contactat de jurnaliștii Gazetei pentru a intra în direct la emisiunea GSP.