OPINII  »  EDITORIAL

Hai să cunoști echipa!

Articol de - Publicat miercuri, 17 noiembrie 2021 10:33 / Actualizat miercuri, 17 noiembrie 2021 10:40

Așa ne îndeamnă Cristina Neagu într-o reclamă pentru un lanț de hipermarketuri. În viața reală, naționala feminină de handbal pleacă la Mondiale chiar fără ea, căpitanul echipei

De câteva săptămâni, Cristina Neagu ne îndeamnă la un exercițiu. "Înainte să îți spun «Hai în echipă!», îți zic mai bine «Hai să cunoști echipa!»", se aude la televizor vocea autoritară a marii handbaliste. Este textul unei reclame pentru o rețea de hipermarketuri, Cristina fiind personajul emblematic în jurul căruia se construiește echipa.

Exact ca la națională sau ca la CSM București. Cu deosebirea că în spotul publicitar cea care a fost desemnată de 4 ori cea mai bună jucătoare a lumii este înconjurată doar de chipuri zâmbitoare, fericite și mereu câștigătoare. Ca în orice filmuleț care ne vinde ceva.

Hai să cunoști echipa!

O știre cât un cutremur

Hai să urmăm îndemnul Cristinei și să cunoaștem echipa! Nu pe cea de la magazin, ci naționala care ne va reprezenta la Campionatul Mondial din Spania în perioada 1-19 decembrie, prima ediție cu 32 de participante.

Vestea rea este că tocmai Cristina Neagu va lipsi de acolo. Este o retragere temporară, ne dă speranțe jucătoarea care făcuse anunțul încă din aprilie. La fel ne asigură selecționerul Adrian Vasile, totodată și antrenorul lui CSM București.

Adrian Vasile tocmai a anunțat lotul de 21 de jucătoare care ne vor reprezenta la Mondialul din Spania, acolo unde România va evolua în grupa C alături de Norvegia, Kazahstan și Iran. Înainte de comentarii, iată lista și câteva date statistice.

• Portari: Iulia Dumanska, Daciana Hosu, Diana Ciucă

Jucătoare de câmp: Bianca Bazaliu, Oana Borş, Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan, Bianca Harabagiu, Alina Ilie, Cristina Laslo, Laura Moisă, Lorena Ostase, Crina Pintea, Anca Polocoşer, Andreea Popa, Andreea Rotaru, Ana Maria Savu, Alexandra Subţirică, Ana Maria Tănăsie, Sorina Târcă şi Mădălina Zamfirescu

Media de vârstă - 24 de ani și jumătate

Vedetele lotului - Crina Pintea (Gyor, 31 de ani), Cristina Laslo (Minaur Baia Mare, 25 de ani), Iulia Dumanska (Podravka, 25 de ani)

Absențe importante - Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Denisa Dedu.

Mezinele lotului - Oana Borș (Minaur, 17 ani), Diana Ciucă (Rapid, 21 de ani), Andreea Popa (Minaur, 21 de ani), Sorina Tîrcă (Rapid, 22 de ani).

Veteranele - Nicoleta Dincă (Bistrița, 33 de ani), Alexandra Subțirică (Gloria Buzău, 33 de ani), Laura Moisă Chiper (Bistrița, 32 de ani).

Cele mai multe jucătoare vin de la Minaur Baia Mare (5) și de la Gloria Buzău (4). Alexandra Dindiligan este singura jucătoare de la CSM București prezentă în lot.

Ce spune Radu Voina

"Trist este că avem niște jucătoare române care nici măcar nu își dau bluza de trening jos. Când Cristina nu mai poate și iese la schimbare, jucăm doar cu străinele", a spus campionul mondial din 1974 și fostul antrenor al naționalei feminine care cucerea bronzul la Euro 2010.

Declarația venea la scurt timp după Ferencvaros - CSM 31-30. Avem acum o explicație plauzibilă pentru anomalie. Adică de ce în lotul României pentru Mondialul din Spania nu figurează decât o jucătoare de la campioana României, CSM București. Alexandra Dindiligan este rezervă de rezervă în marea echipă a "tigroaicelor", formație care din 2016 încoace nu mai produce nicio performanță internațională.

Ce mesaj ne trimite Adrian Vasile?

CSM București este numele acestui buzunar fără fund, fără proiect și fără rezultate, dar cu o expoziție de vedete internaționale plictisite. Omoregie, Lazovici, Emilie Arntzen, Yvette Broch, Martine Smeets sau Malin Aune.

Nevaccinatul primar Nicușor Dan se economisește la beculețe de Crăciun, dar varsă în continuare milioane de euro din banii bucureștenilor în această glumă proastă care nu promovează nicio jucătoare română și care este ciuca bătăilor în Champions League.

Pe de altă parte, ce mesaj vi se pare că ne transmite astfel domnul Adrian Vasile, care este antrenorul tigroaicelor vopsite, dar și selecționerul României?

La fel ca Messi

Mă abțin de la pronosticuri despre cum va arăta România fără Cristina Neagu la Mondialul din decembrie, dar cu o mulțime de jucătoare doar de uz intern. Neagu are 33 de ani și la un moment dat chiar se va retrage definitiv din națională! Așa că naționala va trebui, în sfârșit, să învețe să joace fără să i se subordoneze celei pe care o tot alintăm "Messi a handbalului".

La fel ca Messi cel din fotbal, nici naționala noastră nu a câștigat nimic important cu Neagu în echipă și în plină glorie sportivă. Bronz la Euro 2010 și bronz la Mondialul din 2015 înseamnă totuși puțin pentru o echipă condusă, dominată, subordonată și marcată de prezența Cristinei, în 4 rânduri declarată de federația internațională cea mai bună jucătoare a lumii – 2010, 2015, 2016, 2018.

A sufocat Cristina Neagu naționala prin personalitatea ei sau i-a oferit o dimensiune pe care altfel nu avea cum să o atingă? Este o întrebare la care însăși Cristina ar fi datoare cu un răspuns, nu doar cei care, la adăpostul anonimatului, o contestă. Și poate că reproșurile nu sunt lipsite de temei.

România a fost totuși vicecampioană mondială în 2005, cea mai bună performanță din ultimele decenii, înainte de "era Neagu". Pe când antrenor era Gheorghe Tadici, pe care îl certam că nu le-a făcut campioane mondiale pe Luminița Huțupan sau pe Steluța Luca. 

Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Comentarii (12)
ceaiuri
ceaiuri  •  17 Noiembrie 2021, 19:51
Postat de cirus11 pe 17 Noiembrie 2021, 19:01

Primariile trebuie sa termine cu investitiile in sportul profesionist, mai ales cand au atatea alte probleme... Bucurestiul are nevoie de 1 miliard in plus din cauza scumpiririi pretului la gaz dar isi permite sa dea catre CSM. Macar sa bage banii astia in terenuri pt copii.

ai gresit calculele...1miliard de ce?csm cheltuie intre 3-4mil de euro...adica cam 1km de autostrada

cirus11
cirus11  •  17 Noiembrie 2021, 19:01

Primariile trebuie sa termine cu investitiile in sportul profesionist, mai ales cand au atatea alte probleme... Bucurestiul are nevoie de 1 miliard in plus din cauza scumpiririi pretului la gaz dar isi permite sa dea catre CSM. Macar sa bage banii astia in terenuri pt copii.

ceaiuri
ceaiuri  •  17 Noiembrie 2021, 16:08
Postat de perfectw pe 17 Noiembrie 2021, 15:44

Din 2016? Adevarul e ca sa joci semifinala de LC in 2017 si 2018 nu e mare performanta, noi romanii de multumim doar cu trofeul. In perioada 2016-2021 s-au jucat 5 F4. CSM a participat la 3 din ele. In afara de Gyor, care e muzeu de vedete, daca CSM e expozitie, cine a mai jucat 3 F4 din ultimele 5? Ca Rostov are 2, Vipers 2, Vardar 2 si restul cate 1. Au avut si ele un ghinion sa rateze F4 anul trecut la limita in Rusia si un ghinion incredibil in ultimele 2 etape si gata sunt ciuca batailor. Din "plictisitele" alea din "expozitie" una e campionana mondiala la zi, si altele doua sunt campioane europene si LC la zi. Inteleg frustrarile din cauza nationalei, dar nu te lega de echipa asta care impreuna cu SCM Craiova au tinut handbalul feminin la nivel de club cat se poate de sus.

cred ca ai vazut alt film....nu mai cauta pe google,e simplu ca buna ziua...ce rez are csm de cand a venit Neagu,nu de cand a plecat brazilianca..stai jos 4

Vezi toate comentariile (12)
Comentează