Articol de Cristian Geambașu - Publicat joi, 20 ianuarie 2022 16:57 / Actualizat joi, 20 ianuarie 2022 16:58
Diferența între Simona de acum câțiva ani și cea din prezent este că Simona din prezent a învățat să nu își mai complice viața în turneu. O lecție grea, pentru care nu există profesori
Senzația de confort. Pentru ea și pentru noi. Victoria Simonei Halep în fața braziliencei Beatriz Haddad Maia cu acest curat și aproape imaculat 6-2, 6-0 trebuie totuși comentată. În niciun caz în notă festivistă, celebrând o victorie importantă, dar una de traseu. Există cuvinte potrivite și pentru sublim, și pentru bucurii curente. De-o fi existând așa ceva.
Ca să înțelegem împreună de ce aminteam de senzația de confort, plus liniștea degajate de maniera în care Simona a trecut și de al doilea obstacol la Australian Open, vă propun un salt înapoi în timp. Suntem în 2018, tot la Melbourne, cu Simona întâlnind-o pe americanca Lauren Davis în turul 3.
Simona nu joacă grozav și are probleme. Cum i se cam întâmplă ei în primele tururi la marile turnee. E un eufemism acest "are probleme", faptul este că joacă mediocru spre modest. Pierde primul set la 4, dar se agață de adversară și îl câștigă pe al doilea cu același scor.
Setul decisiv se încheie cu 15-13 pentru Simona, după un război în toată regula, o bătălie a nervilor, a rezistenței fizice, a ambiției sublimate în sacrificiu. Halep salvează 3 mingi de meci, egalând recordul all-time al numărului de game-uri dintr-un meci (48, la partida Aratxa Sanchez-Chanda Rubin 4-6, 6-2, 16-14) și, după 3 ore și 45 de minute de joc, merge mai departe într-un turneu la capătul căruia va fi pierdut finala cu Caroline Wozniacki. După alt meci memorabil și al cărui deznodământ ne-a durut până la os.
Declarația Simonei după victoria în fața lui Davis este la înălțimea partidei. "Sunt aproape moartă, dar a fost frumos."
Diferența între Simona de atunci și Simona de acum este că nu ne mai expune unei iminente vizite la cardiolog. E bine pentru ea și, medical, mai sigur pentru noi. Halep versiune 2022 își caută cadența sportivă din anii de grație 2018 și 2019 (titluri la Roland Garros și Wimbledon), dar este un om mai liniștit.
Nu doar în declarații, fostul lider mondial respiră acum mai mult calm și o detașare productivă care o face să nu își mai complice viața cu adversare modeste, dar dispuse să facă probleme. La 30 de ani, profită de experiență, lucru foarte important dacă este să aruncăm o privire fugară spre ce i se întâmplă Emmei Răducanu.
Apropo. Nu vom avea nici acum o întâlnire Halep-Răducanu, dar sper ca Simona să aibă un parcurs la fel de banal în turneu cum a fost și până acum. Muntenegreanca Danka Kovinici, viitoarea adversară, va simți care este diferența între o veterană ce nu și-a tocit simțurile și o puștoaică intrată prea brusc în ambuteiajul de pe autostrada marelui tenis. Vorbim despre Miss Emma, desigur.