OPINII  »  EDITORIAL

S-a retras Camelia Voinea!

Editorial Daniel Grigore
Editorial Daniel Grigore

Articol de - Publicat joi, 08 august 2024 11:08 / Actualizat joi, 08 august 2024 12:36

De luni, Camelia Voinea a retras-o și a reintegrat-o pe Sabrina din / în circuitul gimnasticii.

De altfel, tot ce s-a întâmplat în ultimele zile a părut să fie mai mult despre mama sportivei care a reprezentat România la Paris, decât despre gimnasta în vârstă de 17 ani.

Scenele de miercuri de la aeroport, la revenirea în țară a unei părți din delegația României, au fost elocvente. Cap-coadă, Camelia Voinea a fost în prim-plan, o anomalie la care presa a contribuit din plin.

Primele întrebări i-au fost adresate fostei gimnaste. „Se și vede pe fețele noastre că nu ne-am revenit”, le-a spus Camelia Voinea reporterilor. În brațe purta un buchet de flori adresat, cel mai probabil, Sabrinei. Abia apoi, timid, s-a auzit un „Sabrina, tu cum ești?”. În paralel, mama acapara alt grup de reporteri.

Trebuie menționat din start: consider că ceea ce s-a întâmplat luni nu a fost normal. Nu penalizarea în sine o consider greșită, în privința asta rămâne să ne lămurim, ci ideea de a sancționa un sportiv fără să ai un fundament solid și fără ca motivul din spatele penalizării să le fie limpede tuturor părților implicate.

Revolta Cameliei și a Sabrinei Voinea este justificată, protestul formal la fel, dar ce a învăluit aparițiile publice ale celor două nu intră în sfera normalității.

„Eu te-am făcut, eu te retrag!”

Luni seara, la câteva ore după finala la sol, „mama Sabrinei Voinea a luat o decizie-șoc”, după cum bine a titrat GSP.ro, din moment ce hotărârea părea să-i aparțină exclusiv părintelui, nu sportivei care în urmă cu câteva zile impresiona prin eleganța și îndemânarea ei la sol. „Noi, astăzi, aici am întrerupt gimnastica”, a scris Camelia Voinea pe rețelele sociale.

Deși cele întâmplate luni au afectat-o, retragerea nu s-a numărat printre opțiunile Sabrinei. Miercuri, la aeroport, a spus răspicat că „nu-mi doresc să mă las de gimnastică” și a sugerat că cel mai mare obstacol în calea continuității ei îl reprezintă chiar cea care i-a dat viață: „Vreau să îi explic și mamei să continuăm gimnastica”.

Mesajul Sabrinei pare să fi străpuns parțial carcasa mamei. „Voi ieși cu decizia pe care o vom lua și eu și Sabrina. Sabrina este clar că își dorește să continue. Mă mai gândesc”, a transmis Camelia Voinea în aceeași seară. Dacă ar fi să adaptăm o vorbă traumatizantă din popor, ea a făcut-o, ea o retrage?!

S-a retras Camelia Voinea!
Sabrina Maneca-Voinea alături de Camelia Voinea, mama și antrenoarea ei // foto: Imago Images

Dar mamă?

Interacțiunea dintre reporteri și Camelia Voinea a produs un alt moment care sugerează existența unei dependențe peste limitele firescului.

Întrebată dacă ia în calcul să-și ducă fiica la psiholog, a răspuns că „cel mai bun psiholog ea consideră că sunt eu”.

Psihologă, antrenoare, manageră, impresară, strateg. Uneori, de tot ce au nevoie copiii pentru a înflori este să le fii doar părinte.

Citește și:
Mircea Lucescu a luat foc după România - Lituania: „Execrabil!” + Doi remarcați: „Ne-au adus victoria”
Nationala
Mircea Lucescu a luat foc după România - Lituania: „Execrabil!” + Doi remarcați: „Ne-au adus victoria”
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Ianis Hagi, detalii din vestiarul României după victoria cu Lituania: „Vreau doar să joc fotbal” » Ce le-a transmis Mircea Lucescu
Nationala
Ianis Hagi, detalii din vestiarul României după victoria cu Lituania: „Vreau doar să joc fotbal” » Ce le-a transmis Mircea Lucescu

Comentarii (57)
Freyya
Freyya  •  11 August 2024, 16:37

"ai castigat - continua! ai pierdut - continua." nu asta era principiul olimpismului? ce mai e de adaugat?

mishu_74
mishu_74  •  09 August 2024, 17:21
Postat de izh10 pe 08 August 2024, 19:54

Si de unde stii care e decizia corecta in cazul asta?Dar cati dintre voi nu va indrumati copii catre alte facultati pe motiv"ca stiti voi mai bine"...pe motiv ca"mama dar din pictura nu iti castigi painea...du-te la medicina"...hai ma corectii lu peste ,ca toti va bagati in viata copiilor pana cand acestia devin suficienti de maturi ca sa nu va mai asculte..lasati ipocriziile astea de parenting modern...

110% de-acord cu ce zici. idem si in cazul de fata. mama si-a depasit clar atributiile, dar nah, e parinte, fosta campioana, antrenoare, psiholoaga, femeie puternica... cum sunt majoritatea romanilor :) are dreptate pana si autorul articolului

MaxiP
MaxiP  •  09 August 2024, 13:14
Postat de tyler_durden pe 09 August 2024, 12:05

Apreciez maniera raspunsului. Te gandesti la alde Stefanos 'sub papuc' Tsitsipas? Nu urmaresc mult tenis, dar cazul lui mi se pare strigator la cer ca relatie bolnavicioasa tata-fiu.

Nu, ma gandeam la exemple mai apropiate de tenisul din Romania, majoritatea nici nu ajung in circuit. Acum Tsitsipas o avea relatia pe care o are cu tatal sau, dar a ajuns jucator de top, e clar ca nu e un esec. Dar nu a stat doar in tatal sau, asta e clar. In schimb sunt copii care chiar rateaza trenul spre marea performanta pentru ca parintii cred ca e mai avantajos sa ramana aproape, neintelegand ca nu au conditiile necesare pe care le pot oferi pentru marea performanta.

Vezi toate comentariile (57)
Comentează